Pantalons amples de tir baix, minifaldilles, samarretes que deixen el melic a l'aire, sandàlies de plataforma i, sobretot, brillantor, color i referències a la cultura pop. És la moda dels 2000, o com se la coneix al món anglosaxó, Y2K (Year 2000), que torna amb més força que mai. A La Gandula d'ElNacional.cat t'expliquem quines tendències de principis de segle han tornat aquest estiu i què podem esperar els mesos vinents.

☀️ Com posar-se morena (o moreno) ràpid en 8 passos senzills, ràpids i efectius

La Generació Z pateix de nostàlgia

Els centennials són aquells nascuts a finals dels anys 90 i principis dels 2000 que, encara que no recorden el canvi de segle, tenen associats als anys 2000 la seva infantesa. I el record d'aquesta etapa dolça des de la vida adulta porta, inevitablement, a la seva romantització. 

A més, la incertesa i el desassossec provocats per la pandèmia de la covid-19, però també per la crisi climàtica i la imminència d'una altra crisi econòmica i social, només han fet que incrementar aquesta necessitat de mirar cap enrere. Així, la cultura i la moda d'aquells anys previs a 2008 es converteixen en la referència d'un temps "més feliç" o, potser, més il·lús.

Els Z han compartit aquest sentiment a les xarxes socials i molt especialment a TikTok, fins a convertir en tendència el que ja pensàvem que no tornaria. Per descomptat, les marques també han sabut capitalitzar-lo ràpidament.

@samanthamoweryxx shud i make this a series?⭐️ #nostalgia #2000s #nostalgic #y2k #roomtour ♬ Let's Get Crazy - Hannah Montana

La mort dels pantalons de tub

Ja fa algunes temporades que els pantalons de tub van començar a minvar per compartir el seu espai amb un altre estil de pantalons: rectes, de campana, de pota ampla, mom, culotte, etc. S'ha anat eixamplant el camal i ja no són tan ajustats com unes malles.

Però malgrat la varietat de tall de pantalons, el tir alt mantenia la seva preeminència. Fins ara. Si hi ha alguna cosa dosmilera són els pantalons de tir baix, que, en alguns casos van arribar a ocupar només l'espai d'una curtíssima cremallera.

Tornen els pantalons de tir baix, però que torni aquesta tendència no significa que ho faci de forma idèntica. En realitat, quan es recuperen tendències antigues no es copien exactament igual, sinó que se solen modernitzar i adaptar al moment actual. Així, els pantalons no seran tan exageradament baixos ni cenyits, sinó més còmodes, com els d'estil cargo o paraxut. I, de tota manera, hi continuarà havent pantalons de tir alt per a qui no els vulgui abandonar.

118545003 1553438221510790 5186332857147065899 n
La figura de Britney Spears s'ha popularitzat de nou amb el moviment de suport #FreeBritney Foto: Instagram

Samarretes petites amb papallones i lluentons

Els crop tops, o les samarretes tallades per sobre del melic, porten instal·lades un temps en la moda juvenil. Tanmateix, arriben alguns canvis. En primer lloc, el fet de combinar-los amb pantalons de tir baix recupera aquesta estètica rebel de portar la panxa al descobert. Però a més, el concepte de crop top es veu substituït pel de baby tee, una peça més aviat de finals dels 90, però que va mantenir la seva esplendor en els 2000. Es tracta d'aquestes samarretes petites, generalment de màniga curta i molt "de nena", entenent-ho amb la mentalitat del 2000, per descomptat.

Les baby tees poden ser llises, però el que les converteix en hereves dels 2000 és el disseny amb petits dibuixos, ja sigui una papallona, un cor, una flor o una corona, que poden estar impresos o incrustats, amb petites pedres brillants. Succeeix el mateix amb paraules com a "angel", "princess" o qualsevol de similar. Així mateix, són típics els logos o les referències a algunes icones infantils pop del moment, com les Bratz, Les Súpernenes o la Hello Kitty, i altres de més adolescents, com Lizzie McGuire, Mean Girls o Britney Spears.

Parlem de samarretes, però aquests dissenys es poden aplicar a qualsevol peça o complement.

298413461 1068560570702528 3953794516618854584 n
Una de les pioneres en recuperar la moda dels 2000 és la model Bella Hadid. Foto: Instagram

Sandàlies de plataforma

Aquest estiu han triomfat sens dubte les sandàlies amb plataforma, tant les de dit com les que tenen una única tira ampla. I res de negre o marró, colors alegres com el rosa xiclet, el verd o el lila han estat la tendència indiscutible. La plataforma també es trasllada a un altre tipus de calçat com les vambes o les botes.

Complements: la cirereta del pastís

Si hi ha una cosa que marqui sens dubte aquesta regressió són els complements, que en general s'empetiteixen, però no per això són més discrets. Destaquen les bosses petites a l'espatlla, que encara que són més aviat dels 90, continuen sens dubte en tendència. Un altre element icònic també són les ulleres de sol, que tornen a ser d'estil esportiu i petites o també amb el vidre degradat.

Els accessoris del cabell inclouen les pinces per recollir tot el cabell en un monyo, o els clips, especialment els de papallona, que s'utilitzaven per fer un petit recollit als costats, però que poden servir per decorar el cabell de múltiples formes. A més, estan en voga les bandanes i les diademes, i fins i tot podria tornar la diadema en ziga-zaga. En qüestió de pentinats també es posen de moda recollits típics dels 2000, com els monyos baixos desfets, el recollit deixant dos flocs solts a la cara o un petit tupè amb petits nusos o trenes.

@michaila.cothran Which is your fav??���� #2000shairstyles #hair #hairstyle #y2k ♬ Love Me Back (Fayahh Beat) - Trinidad Cardona & Robinson

Més tendències que havies oblidat

Recordar la moda dels 2000 et pot haver causat horror o il·lusió, segons la teva edat i els teus gustos, però encara n'hi ha més. Tornaran els looks complets de roba texana, així com els de xandall de vellut. Veurem pantalons metal·litzats i ressorgiran les minifaldilles i les faldilles de plecs, tant texanes com de cotó; les armilles ajustades i els tops halter. Així que si encara tens roba de fa 20 anys, aprofita per treure-la de l'armari perquè segur que està de moda. 

T'han entrat ganes de llegir més curiositats sobre l'estiu? A ElNacional.cat en trobareu moltes altres, com si és legal (o no) fer topless a la platja, o quins objectes d'una habitació d'hotel us podeu portar a casa (i quins no).