Aquesta setmana comença la Patum de Berga 2023 amb el pressupost més elevat de la seva història. Als 330.000 € que aporta l'Ajuntament de Berga se li suma una aportació extraordinària de 125.000 € de la Generalitat (que l'any passat va aportar 100.000 €). La tècnica de festes de l'ajuntament, Marta Planas, ha explicat que, quant a l'impacte econòmic real de la festa,

"la inversió de les institucions fàcilment es pot duplicar o triplicar".

Per aconseguir aquest impacte econòmic positiu, la Patum 2023 ofereix un ampli ventall d'activitats paral·leles en un programa que s'estén des de dimarts dia 6 de juny fins al diumenge 11, encara que l'arrencada oficial sigui el dimecres 7.
 

🎉 Festes majors a Catalunya 2023: calendari de tot el juny
 

🎊 Patum 2023 a Berga: Programa amb tot el que no et pots perdre
 

L'agenda de la Patum de Berga 2023

El dimarts 6 tindrà lloc a les 18:30 la Patum de la Fundació la Llar en la qual els usuaris d'aquest centre d'educació especial, que compleix 50 anys, inauguraran la setmana festiva ballant amb la comparsa i la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga en la plaça de Sant Pere. És una de les novetats de l'any, i un esforç per fer la Patum més inclusiva.

El dimecres 7 a les 12:00 comença oficialment la festa amb la passada del migdia, amb el Tabaler dirigint la ruta i les parelles de gegants seguint l'únic recorregut en el qual no hi haurà foc. La passada d'aquella mateixa nit (20:00) serà una altra història, amb parades en els 21 punts d'honor, els salts, enceses i balls de Maces i Guites, ball de Gegants, i música sense fi perquè ballin les comparses. Serà la gloriosa arrencada d'aquests dies festiu. Les rutes concretes i tots els detalls de cada passada els trobaràs aquí.

Els 297 quilos de material pirotècnic (que han tingut un cost d'uns 45.000 € del pressupost total) s'aniran repartint durant la setmana, amb especial focus amb la Patum Completa de dijous, que és quan s'utilitzaran més de 130 quilos.

Concerts i sostenibilitat per a la Patum de Berga 2023

L'any anterior, una denúncia va obligar a suspendre part de les actuacions musicals de la Patum, i a desplaçar una altra part. Aquest any, després d'un acord entre l'ajuntament i els residents, Les Barraques de la Patum tornen a la plaça Cim d'Estela, amb una limitació de no superar els 80 decibels i un horari més matiner.

Així, entre els dies 8 i 10 de juny podrem gaudir d'una dotzena de concerts gratuïts amb actuacions de, entre altres, La Salseta del Poble Sec, Auxili, Lo Puto Cat, Tribade, Cafè Trio, Brams, Maluks i, per descomptat, The Tyets, el grup de moda que es passarà tot l'estiu actuant en pràcticament tots els festivals i festes grans de Catalunya. En aquesta Patum 2023 també hi haurà molt "coti x coti".

Música a part, l'organització de la festa intenta que cada any la festa sigui una Patum de Berga més sostenible i segura. Així, a més de mantenir el mateix dispositiu de seguretat de l'any anterior, aquest any es promouran accions saludables durant les festes nocturnes, i l'ajuntament distribuirà 20.000 ampolles d'aigua durant la Patum, i centenars de ronyoneres fetes amb els envasos reciclats de l'any anterior.