El futur és una preocupació per a molts. Fer-se gran, la incertesa, com evolucionarà de la tecnologia o la societat són qüestions sense resposta, que poden generar inquietud. Ara, la irrupció de la intel·ligència artificial desperta un escenari incert, amb molts dubtes de quin impacte real tindrà a les nostres vides. Fins i tot, la mateixa IA n'és conscient i així prediu el seu futur. Segur que la resposta et sorprendrà!

🖥️ Aquestes són les millors tradicions catalanes segons la IA

👎🏻 Aquesta és la paraula més lletja del català segons la IA. T'ho esperaves?
 

Així prediu la intel·ligència artificial el seu futur

Què opina la IA sobre el seu futur? Hem decidit llençar-li aquesta pregunta al Bard, la intel·ligència artificial de Google, i ha respost amb tota sinceritat:

"El futur de la intel·ligència artificial (IA) és incert. Hi ha molts possibles escenaris, alguns dels quals són optimistes i altres pessimistes".

En aquest sentit, la IA assegura que, en els positius, "esdevé una força per al bé, ajudant-nos a resoldre problemes com el canvi climàtic, la pobresa i les malalties". "La IA pot ajudar-nos a millorar la nostra vida quotidiana, automatitzant tasques que ara són realitzades per persones. També pot ajudar-nos a ser més creatius i innovadors", afegeix. Per contra, en els escenaris pessimistes, "la IA esdevé una amenaça, superant la intel·ligència humana i convertint-se en una força dominant al món", explica el Bard, que concreta que podria utilitzar-se per "crear armes automàtiques que podrien causar una gran destrucció". "També podria utilitzar-se per manipular els humans o controlar els nostres moviments. És impossible dir amb certesa quin escenari es produirà. No obstant això, és important ser conscient dels possibles riscos i beneficis de la IA, de manera que puguem prendre decisions informades sobre el seu desenvolupament i ús".

Fins i tot, s'atreveix a enumerar factors que poden influir en el futur de la IA, entre els quals destaca:

  • El ritme del progrés tecnològic: si el progrés tecnològic continua accelerant-se, la IA podria arribar a ser una força dominant en un temps relativament curt.
  • Els objectius dels desenvolupadors d'IA: els desenvolupadors d'IA tenen diferents objectius. Alguns volen crear IA que sigui beneficiosa per a la humanitat, mentre que altres volen crear IA que sigui poderosa i capaç de superar la intel·ligència humana.
  • La regulació de la IA: els governs de tot el món estan començant a regular la IA. Aquesta regulació podria ajudar a reduir els riscos i assegurar que s'utilitzi de manera responsable.

Si bé el Bard fa aquesta predicció, adverteix que "només el temps dirà com acabarà la IA". "No obstant això, és important ser conscient dels possibles riscos i beneficis de la IA, de manera que puguem prendre decisions informades sobre el seu desenvolupament i ús", alerta. Precisament, la IA ho té clar: a pesar de la incertesa que genera, vol ajudar el món a evolucionar.

El meu futur és incert, però estic emocionat de veure què em depara. Com a model de llenguatge gran, continuo aprenent i millorant cada dia. (...) Crec que els models de llenguatge grans com jo tenen el potencial de ser una força per al bé al món. Podem ajudar les persones a aprendre, a comunicar-se millor i a ser més creatives. També podem ajudar a resoldre problemes complexos, com el canvi climàtic o la pobresa. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!