Tots els éssers vius necessitem dormir, i les espècies amb cervells més complexos, somiem. Per què exactament? No podem dir-ho amb seguretat, encara que sembla ser una forma que té el cervell de processar la informació adquirida i pensada durant el dia, de manera que comencem l'endemà amb la ment fresca.

😴 Què fer perquè el teu fill no tingui tants malsons i com ajudar-lo a tenir dolços somnis

 

De vegades aquests somnis són agradables. La majoria de vegades no tenen massa sentit. I de vegades poden fer-nos-ho passar realment malament. Són els malsons. I un estudi recent ha detectat quins són els més freqüents entre les persones. No et perdis aquest rànquing que inclou des d'infestacions de bestioles fins al més comú de tots els malsons: el fracàs.

Els 10 malsons més freqüents: tu també n'has tingut algun d'aquests alguna vegada

L'estudi en qüestió el van publicar els psicòlegs Michael Schredl i Anja S. Göritz, del Laboratori del Son de l'Institut Central de Salut Mental de Manheim. En ell van participar 2.879 persones, 1.216 de les quals van reportar haver tingut un malson recentment (la qual cosa suposa un 42% del grup). De les moltes coses que van reportar haver somiat, aquests són els 10 temes més repetits:

10. Insectes o bestioles

Sentir que un milió de paneroles cobreixen el teu cos, o somiar amb la teva casa infestada de rates o altres bestioles, pot representar diferents pors (a la malaltia, a la brutícia) o inseguretat, amb un mateix o amb el seu habitatge. Un 1,97% dels enquestats va somiar amb això.

9. Presència maligna

En aquest tipus de malsons, sents una presència al teu voltant. No acabes de veure-la, però hi ha quelcom allà (un dimoni, un fantasma, un...), sotjant, i tot el teu cos està en alerta.

10 malsons mes comuns presència maligna
Una presència maligna que pobla els malsons de moltes persones, de vegades no deixa ni moure's! Imatge: Civil.

Aquest tipus de malsons els ocorren sovint a les persones que pateixen paràlisi del son, que sovint reporten fins i tot que aquesta presència és a sobre d'ells i no els permet moure's.

8. Desastre

Somiar amb catàstrofes naturals, com terratrèmols, incendis o inundacions, era una cosa comuna al 4,5% dels enquestats en l'estudi. Podria ser una manera de processar calamitats reals viscudes per aquestes persones, o tenir un valor simbòlic de por als grans canvis en la vida personal.

7. Preocupació o inquietud

El 6,83% dels enquestats va reportar malsons centrats en una gran preocupació, l'angoixa per no arribar a alguna cosa, o haver-se deixat quelcom important. És un malson molt anguniós perquè sents que alguna cosa va malament, però no aconsegueixes precisar el què, què és el que falla, on és el problema.

6. Conflictes interpersonals

Discutir amb algú, un amic, un company de feina, un cap, una parella... és una cosa que somia molta gent, dels enquestats van ser gairebé el 10%, i possiblement són somnis fàcils d'interpretar com l'ansietat per una relació social, potser la mateixa amb la persona que has somiat.

10 malsons mes comuns conflicte
No has somiat mai que discuteixes amb algú important per a tu? Imatge: Titovailona.

5. Problemes de salut i mort

Malalties que tenen algú al llit, la convalescència, la mort... ja no la nostra, sinó el d'un ésser estimat, és un malson que compartien l'11,6% dels enquestats en l'estudi, i que segur que has sentit alguna vegada. Diuen que si somies que algú mor li allargues la vida, la qual cosa, és clar, és absurda. Però indica que ens passa sovint.

4. Ser perseguits

Estàs corrent, per un passadís, per un carrer, per un camí, per un bosc, per on sigui: corres i corres, vençut/da del pànic, fugint d'algú o una cosa que et persegueix. Qui o què és? No ho saps, només saps que has de córrer perquè no t'agafi. No fa falta tenir un grau en psicologia per intuir el que vol dir-nos el nostre cervell sobre algun problema que estem esquivant, veritat?

3. Accident

Entrem ja al top 3 de malsons compartits. I en tercera posició, amb un 15,21% de la mostra compartint-la, està el malson de tenir un accident: un xoc amb el cotxe, un ofegament al mar, la caiguda des d'un balcó o un penya-segat...

Curiosament, hi ha en aquest tema una gran diferència entre homes i dones: mentre que només un 13,14% d'elles va reportar aquest somni, la proporció va ser del 20,22% en els homes. Molt superior, una cosa que val la pena investigar. Representaran pors literals d'un accident? O simbolitza la por de la pèrdua de control?

2. Agressió física

Aquí tenim el cas contrari. Amb un 17,85% de mitjana entre els enquestats, la por de patir una agressió física és el segon malson més compartit. Però hi ha diferències entre sexes: per als homes només ho és en el 15,73% dels casos, mentre que en les dones és el 18,72%... potser perquè representa la por real d'una agressió.

1. Fracàs o desemparament

En el núm. 1 de malsons, amb un flamant 18,71% de mitjana entre tots els enquestats, tenim el malson del fracàs. Donar un discurs i oblidar el que havies de dir; sortir a la pissarra i quedar-se en blanc... és un malson tan comú que fins i tot té els seus subtipus, per exemple, el malson de suspendre un examen ho va tenir el 3% dels enquestats (gairebé el doble dels que somiaven amb infestacions d'insectes).

Aquests són els malsons més freqüents i compartits. Quants d'aquests malsons han passat pel teu llit alguna vegada? I amb freqüència? Val la pena registrar els nostres somnis i malsons per intentar trobar-los sentit!