Es tracta d'un dels mamífers més simpàtics que existeixen, almenys en el seu aspecte exterior (i, de fet, el seu caràcter és afable). També és un dels més incompresos, ja que per començar se l'associa amb un altre animal, l'os panda, amb el qual no té res a veure. Aquest mamífer és tan icònic que ha aparegut i fins i tot protagonitzat algunes de les últimes pel·lícules de Pixar, com Kung Fu Panda o RED.

🚨 Aquest animal gegantí en perill d'extinció necessita la nostra ajuda o desapareixerà
 

🦅 Sabies que estem matant aquestes increïbles aus a base de medicaments?
 

I potser aquest aspecte adorable és el que juga en contra seu, perquè l'activitat humana, incloent-hi la captura i tràfic il·legal, està delmant els seus números fins a convertir-lo en una espècie en perill d'extinció. Per això aquest 16 de setembre se celebra el Dia Internacional del Panda Vermell. T'expliquem curiositats sobre aquesta criatura i detalls sobre el seu estat de conservació en aquest moment.

No és un os, ni és un os rentador... Què és el panda vermell?

El panda vermell de l'Himàlaia ha estat sempre una criatura difícil de classificar. Durant un temps se la va integrar en la família dels ossos rentadors, i després a la dels ossos. L'os panda, que va ser descrit mig segle després que el panda vermell, rep el seu nom d'aquest últim, i no al revés. Però el panda vermell tampoc no és un os: les últimes investigacions han revelat que existeixen dues espècies diferents (encara que semblants) de panda vermell, i que formen la seva pròpia família, els ailúrids, molt relacionat amb els mustèlids.

dia internacional del panda vermell 2
El panda vermell té una imatge inconfusible. Imatge: Goinyk.

Malgrat descendir de carnívors, i d'incloure en la seva dieta rosegadors o aus, el cert és que el panda vermell s'alimenta en un 98% de bambú, que subjecta i devora hàbilment amb les seves potes davanteres amb sis dits. El seu hàbitat són les zones de bosc muntanyós a la Xina i entorn de l'Himàlaia, que comparteix amb els ossos panda, a altures d'entre 2.000 i 4.000 metres sobre el nivell del mar.

I aquí tenim el primer dels problemes: que el seu hàbitat és destruït. Encara que també pateix altres amenaces.

Massa simpàtic per sobreviure: per què està desapareixent el panda vermell

La població a les zones d'Àsia en les quals viu el panda vermell no deixa de créixer. Això implica més camps, més bestiar, més preses i obres hidràuliques, més línies elèctriques, més desforestació. Això no només li roba terreny vital al panda vermell, sinó que dificulta la reproducció del bambú en petits fragments de bosc aïllats. Així que els pandes vermells han d'anar desplaçant-se a la recerca de nous reductes amb bambú. Molts es queden pel camí.

Perquè hi ha un altre problema, i és que aquesta espècie pateix un alt nivell de caça i captura. És massa simpàtic i maco, així que rics sense escrúpols els compren al mercat negre als caçadors furtius que omplen els seus boscos de trampes. En aquest vídeo de National Geographic podràs veure el satisfactori rescat de 6 pandes vermells que havien estat capturats:

Sumats aquests problemes als gossos dels grangers (que maten un gran nombre de pandes vermells a l'any, a més de transmetre'ls moltes malalties), el resultat ha estat un declivi dramàtic en la població de panda vermell en els últims 20 anys, de fins i tot un 50%.

Es calcula que, en l'actualitat, en podrien quedar tan pocs com 2.500 exemplars vivint en llibertat. No són tan pocs com els 10 que queden de marsopa de Califòrnia, però sens dubte és per no estar tranquils.

Què podem fer per ajudar a salvar el panda vermell?

Transmetre consciència del perill en el qual som, difonent la situació actual del panda vermell. Pots comentar compartint aquest article a les teves xarxes amb l'etiqueta #DíaInternacionalDelPandaVermell.

Però la millor basa és contribuir, en la mesura de les possibilitats de cada un, amb l'associació Red Panda Network. Són els que estan activant totes les iniciatives de conservació des de fa 15 anys, incloent-hi la creació de grups locals de vigilants civils que recorren els boscos traient trampes de caçadors furtius, vista la inacció d'alguns governs. Al seu web pots adoptar un panda vermell o simplement fer una petita donació puntual, i així contribuir a mantenir viva aquesta preciosa espècie.