Els humans tenim una enorme capacitat destructiva, i això posa en perill innombrables espècies amb les quals compartim el globus. Això inclou des dels éssers més petits fins a les criatures més enormes, com és el cas d'aquest animal en perill d'extinció, el dia del qual celebrem avui: el tauró balena.

Perquè, efectivament, aquest amable gegant dels mars tropicals és una espècie amenaçada per l'activitat humana. Per això el 30 d'agost se celebra el Dia Internacional del Tauró Balena.

🦈 Poden ser agressius els taurons albirats en platges catalanes? Així és l'espècie que ha arribat a la costa
 

🤷‍♂️ Què fer si trobes un tauró a la platja?

 

Descobreix quin és el seu estat de conservació, a quines amenaces s'enfronta, i algunes curiositats que t'acabaran d'enamorar d'aquest preciós animal que mai no hauria de desaparèixer.

El tauró balena, classificat com a animal en perill d'extinció

La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), l'organisme internacional dedicat a la conservació de recursos naturals més gran del món, té classificat al tauró balena com a espècie Amenaçada – En Perill (EN) dins de la seva Llista Vermella, la classificació de conservació més difosa a tot el planeta.

animal mes bonic en perill d'extincion tiburon balena 3
El tauró balena és avui un animal en perill d'extinció. Hem de revertir aquesta situació. Imatge: Image-source.

Però, en què es tradueix això exactament? Quants taurons balena queden? No és fàcil donar una xifra exacta, ateses les dificultats de l'estudi d'espècies marines, però els experts creuen que a l'últim segle s'hauria reduït la seva població en un 50%, i que actualment han d'existir al voltant d'uns 10.000 exemplars a tot el planeta, miler a dalt o a baix.

@moonjelliis #WHALESHARKS ; the whale shark is found in open waters of the tropical oceans and is rarely found in water below 21 °C (70 °F). studies looking at vertebral growth bands and the growth rates of free-swimming sharks have estimated whale shark lifespans at 80–130 years. whale sharks have very large mouths and llauri filter feeders, which is a feeding mode that occurs in only two other sharks, the megamouth shark and the basking shark. they feed almost exclusively on plankton and small fishes, and posat no threat to humans. — wikipedia.com tags ; #WHALESHARKS #oceanfyp #sharky #sea #whaleshark #marine #shark #whale ♬ original sound - ���� ˖ ࣪ ‹ lola ˖ ࣪✦

A què es deu exactament aquesta reducció? Doncs a molts factors diferents, que solen resumir-se en "humans".

Les amenaces a què s'enfronta aquest gentil gegant

La pesca il·legal

Sí: hi ha gent que menja tauró balena i ho considera una exquisitat. També el seu greix interessa a les indústries farmacèutiques i cosmètiques per les seves propietats. Per descomptat, no falten aquests milions d'usuaris de medicina tradicional xinesa, on es consumeixen les seves aletes.

El que més ràbia fa és que no es tracta de cap espècie invasiva ni perillosa, aquests gegants que poden mesurar 12 metres de llarg, o fins i tot més, neden lentament (a uns 5 km/h) filtrant l'aigua, i, per tant, són fàcils de pescar. A més, com són molt longeus (poden viure 70 i fins i tot 100 anys o més) maduren lentament, i no es reprodueixen fins passats els 30, per la qual cosa cada exemplar capturat més jove és una oportunitat menys de reproduir-se per a aquesta espècie.

La pesca accidental

L'ús massiu de la pesca d'arrossegament treu dels oceans diàriament taurons balena, que ja no tornen a l'aigua, o si ho fan perquè els pescadors els tornen al mar, ho fan estressats i ferits.

La contaminació

És clàssic atribuir-li les coses a la contaminació, però estem parlant d'animals que s'alimenten filtrant l'aigua: és evident que els químics, els abocaments de petroli, la contaminació dels rius, els plàstics flotants, tot això és un perill que ha fet emmalaltir i morir aquestes boniques criatures, i continuarà fent-ho.

Els "accidents de trànsit" marins

El mar ens sembla tan infinit que ens sembla impossible que es donin xocs, però el cert és que els oceans del planeta tenen autèntiques autopistes, i els nostres vaixells de càrrega, creuers, pesquers i altres embarcacions els recorren sense parar. Però clar, comparteixen espai amb els éssers marins més grans, i sovint es creuen en les seves rutes, o el seu camí simplement per atzar. En aquest vídeo pots veure un exemple d'una llanxa que va xocar amb una balena amb gep:

S'estima que cada any moren entorn de 20.000 balenes atropellades pels nostres vaixells, que sovint ni s'assabenten. Les balenes simplement són colpejades o tallada amb les hèlixs, moren i s'enfonsen en la foscor. I, encara que no s'ha calculat el número possible, el mateix ha d'ocórrer també amb els taurons balena.

El turisme inconscient i irresponsable

Aquests animals són tan pacífics, espectaculars i gentils, que bussejar al seu costat s'ha convertit en una atracció turística en aquells països on els taurons balena es congreguen per alimentar-se en èpoques específiques, com per exemple a Belize entre maig i juliol.

animal en perill d'extincion tiburon balena 2
Nedar al costat d'un tauró balena és una experiència increïble, però si es massifica és una molèstia per a ells. Imatge: Imagesourcecurated.

I, com sempre, el problema és la massificació: dos turistes no són una molèstia. Dos-cents en un torn i dos-cents en el següent, sí: és disruptiu, impedeix als animals de fer el que han vingut a fer, i dificulta la seva vida normal, a més d'afegir contaminació a aquests llocs en concret. Sabies que ara neden també a les aigües de l'illa del Hierro?:

Què podem fer nosaltres pels taurons balena? Com a mínim, esforçar-nos per reduir la nostra part de residus que acaben al mar. I, en comptes de deixar-nos una pasta en anar a les Maldives o a Mèxic a submergir-se amb taurons balena, podem gastar moltíssims menys diners i destinar-lo a col·laborar amb alguna de les organitzacions que els investiguen i hi vetllen. Tens dues grans opcions:

  • Sharkbook: The Wildbook of Sharks: aquesta base de dades global unifica els albiraments i imatges de taurons (van començar amb els balena, però l'han estès a tots) per a estudi científic. Pots adoptar un tauró i així contribuir a finançar projectes.
  • Maldives Whale Shark Research Programme: El MWSRP és l'única organització benèfica 100% centrada en l'estudi i la conservació del tauró balena i els seus ecosistemes.

Tota ajuda és poca per revertir la situació del tauró balena com a animal en perill d'extinció, que té ara mateix. El gegant dels mars, el més amable dels taurons, es mereix el nostre esforç.