Sols tornar de les vacances d'estiu igual o més estressat que quan te'n vas anar? Encara que avui dia el mòbil i el món digital s'han convertit en grans aliats que et faciliten la vida, l'actual dependència tecnològica té el seu costat ombrívol: l'obsessió pel que passa a les pantalles t'impedeix relaxar-te, viure el present. És el que et |passa en els teus moments de descans o durant les vacances? Repasses el calendari de reunions de setembre en lloc de gaudir de la platja? Aquí tens una solució poderosa per recuperar la calma: aplicar el detox digital. O, dit d'una altra manera: fer cas a l'expressió "desconnectar per connectar". No et sona res d'això? No passa res: en aquest article de La Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat, t'expliquem aquest estil de vida analògic que pot ajudar-te a sentir-te bé, relaxat i amb recarregades dosis d'optimisme.

🗺️ 10 pobles amb encant de Catalunya que captivaran la teva ànima de viatger

Què és el detox digital (o "desconnectar per connectar")?

L'estil de vida conegut com "desconnectar per connectar", també anomenat detox digital, consisteix a aplicar una desintoxicació digital per relaxar-te i prendre un respir del vertiginós món online. Talles tots els llaços possibles amb les xarxes socials, Internet, noves tecnologies, així com de qualsevol aplicació relacionada amb la teva feina (per exemple, Gmail, Slack, Microsoft Teams). A continuació, dediques més temps al present: l'aquí i l'ara. Per exemple, atens les necessitats del teu cos de fer un tomb, o de xerrar amb una amistat que fa temps que no veus. Fas activitats allunyades de la tecnologia.

El detox digital neix com a resposta a un problema actual: la dependència tecnològica. S'han generat mals hàbits digitals que impedeixen el relaxament complet. Per exemple, molta gent, en vacances, mira constantment el mòbil per veure si li ha arribat un correu de la feina, quan hauria d'estar gaudint dels dies de descans. Les tensions generades durant els mesos de treball no es resolen. Els conflictes socials no es deixen enrere. Com a resultat, es generen problemes col·laterals com a depressió, ansietat, absència d'exercici físic, mala gestió del temps, problemes d'autoestima, problemes per dormir i descansar, una mala alimentació...

Beneficis i avantatges del detox digital

Per què hauries de desconnectar per connectar? Què obtens físicament i mentalment si dediques esforços a implantar un detox digital, durant les vacances o en la teva vida en general? WebMD, una de les pàgines web especialitzades en salut de més prestigi, ha recopilat els següents beneficis d'una bona desconnexió digital:

  1. Augmentaràs (o recuperaràs la teva autoestima): les xarxes socials provoquen que t'estiguis comparant constantment amb els altres. A la llarga, això pot provocar que la teva autoimatge es deteriori. Desconnectar per connectar t'ajudarà a veure't com realment ets (és a dir, una persona que sempre mereix amor i felicitat) i això, de retruc, et posarà de bon humor.
  2. Tornaràs més productiu a la feina: durant els últims anys hem adoptat molt mals hàbits que ens impedeixen concentrar-nos a la feina. Per exemple, segur que tens el costum de mirar cada 5 minuts si algú t'ha parlat per WhatsApp, encara que estiguis elaborant un informe important. El detox digital t'ajudarà a mitigar aquests mals hàbits i tornaràs a la feina més concentrat que mai.
  3. Dormiràs millor: el teu cos, per regular el moment per dormir i descansar, llança un químic anomenat melatonina quan arriba l'hora d'anar-se'n al llit. El problema és que la brillantor de les pantalles altera el rellotge intern del teu cos; aquest ja no sap quan és realment de nit, així que sol retardar la producció de melatonina. Com a resultat, segur que ja fa temps que et costa anar-te'n a dormir. Desconnectar per connectar t'ajudarà a recuperar un bon hàbit de descans.
  4. Et sentiràs més relaxat: estar totalment connectat amb els teus amics (mitjançant xarxes socials, WhatsApp...) i amb la feina (a través de correus electrònics o apps com Slack) provoca que sempre estiguis en estat d'alerta, ja que mai saps quan et caurà un encàrrec laboral o una proposta per quedar. El detox digital restaurarà la tranquil·litat en el teu estil de vida, i veuràs el present a un ritme més desaccelerat i sa. Parlant de salut...
  5. La teva salut ho agrairà: romandre tantes hores seguides enganxat a les pantalles comporta problemes col·laterals com a fatiga visual, visió borrosa, mals de cap... i fins i tot dolors d'esquena i de coll, a causa de les males postures que se solen adoptar per consumir contingut digital. Si deixes de banda aquest món pixelat durant un temps, el teu cos restaurarà forces i et sentiràs rejovenit.

Trucs per dur a terme un detox digital efectiu

Ara ja saps què significa "desconnectar per connectar" i has descobert els benèfics de realitzar un detox digital en vacances. Però una cosa és la teoria i una altra cosa molt diferent és la pràctica. Tens problemes per aplicar la desconnexió recomanada en aquest article? És normal: els primers passos sempre costen. Així que per ajudar-te amb això, allà van alguns trucs i consells perquè tornis de les vacances amb les piles carregades.

Dona llegint llibre platja Aziz Acharki Unsplash
Dona llegint un llibre a la platja / Foto: Aziz Acharki / Unsplash

1. Passa menys temps mirant pantalles

Si a la teva feina utilitzes molt l'ordinador, quan estiguis de vacances (o descansant en general), intenta passar el menor temps possible mirant vídeos de Youtube o jugant a jocs al teu mòbil. Pensa que el teu cos associa l'acció d'interactuar amb una pantalla amb la teva feina, així que hi ha moltes possibilitats que torni l'estrès laboral. D'altra banda, la teva vista necessita descansar de tanta pantalla; ves a passejar, observa per la finestra el que passa al món exterior o llegeix un bon llibre.

2. Gestiona les notificacions del mòbil

Abans de començar les vacances d'estiu, desactiva totes les notificacions del teu mòbil (i tablet, ordinador...) que tinguin a veure amb la feina. Si utilitzes una aplicació de xat laboral, com Slack o Microsoft Teams, desinstal·la-la o desactiva la teva sessió temporalment. Així evitaràs estressar-te col·lateralment al llegir sense voler un mail o un missatge relacionat amb la feina.

3. Planifica els teus moments de desconnectar per connectar

T'afligeix la idea de desconnectar totalment nivell digital durant les vacances? Doncs comença a poc a poc, pas a pas: reserva una hora al dia de detox digital. És recomanable que no improvisis el moment de desconnexió, sinó que aprofitis els dies previs de les vacances per planificar aquestes estonetes. Així et sentiràs més compromès i et costarà menys canviar d'hàbits.

4. Connecta amb la naturalesa

No importa com de cansat, estressat o ansiós et sentis; no hi ha res com passar un dia (o unes quantes hores) en un entorn natural per recarregar piles i tornar a sentir aquesta anhelada tranquil·litat. Atenció: connectar amb la naturalesa no es limita a fer passejos pel bosc. Si te'n vas de vacances a un hotel a prop de la platja, per què no t'estàs una horeta tombat sobre la sorra, deixant que el tranquil·litzador so de l'onatge o de les gavines t'assereni?

5. Si tornes al món digital, fes-ho de forma conscient i activa

Admetem-ho: al món actual és summament complicat desconnectar del tot del panorama digital. No passa res si tens ganes d'utilitzar el mòbil per tafanejar les teves xarxes socials o per veure el nou episodi d'una sèrie de Netflix. L'important és que consumeixis contingut digital de forma activa en lloc de passiva. No et deixis manipular per les notificacions, suggeriments o anuncis que et surtin: planeja per endavant què consumiràs (una pel·lícula, per exemple) i segueix el pla sense despistar-te amb els múltiples cants de sirena digitals que existeixen.

6. Comença i acaba el dia amb un bon llibre

Què és el primer que fas en despertar i l'últim que fas abans d'anar-te'n a dormir? Segurament dones una ullada al mòbil. Si comences els teus dies de vacances d'aquesta forma, t'ho posaràs difícil per crear el nou hàbit de connectar per desconnectar. Un bon truc és posar-te un llibre que t'encanti a la tauleta de nit i així, quan despertis, puguis estar uns 5-10 minuts llegint unes pàgines més. Aquest simple gest convencerà la teva ment de les bondats de deixar el digital de costat durant uns dies.Fes el mateix abans d'anar-te'n a dormir. En el cas que no sàpigues què llegir, des d'ElNacional.cat et fem un munt de recomanacions.

7. Compra una guia de viatges (i utilitza-la)

Avui dia depenem molt de la tecnologia per viatjar. Per exemple, segur que consultes un munt Google Maps o Google Travel per orientar-te en una ciutat o país desconegut. Això impedirà que puguis realitzar un detox digital. La solució? Ves a la llibreria i compra una guia de viatges. Sí, d'aquestes que inclouen mapes que s'estenen i que després costen molt doblegar correctament. I, un cop de viatge, atreveix-te a preguntar direccions o suggeriments a les persones del lloc. Potser descobreixes una cafeteria que no té ressenyes a Google Maps. O un esdeveniment local supermaco que no surt a cap blog.

Cerques altres guies útils per a l'estiu? A La Gandula trobaràs un munt. Per exemple, et donem consells perquè t'atreveixis a viatjar sola, t'advertim de coses que es consideren faltes d'educació en un avió, o t'ajudem a protegir-te de les molestes cremades solars.