La pell de la fruita són un d'aquests elements als quals no donem importància i acabem tirant (com tants d'altres), sense pensar en la de coses per a les quals podríem aprofitar-los. Al final, el problema dels residus és el mateix tant si parlem de mobles o roba com de menjar: no ho aprofitem del tot, i ho tirem massa ràpid sense reaprofitar. Una cosa pròpia de la nostra cultura consumista i industrial actual, perquè abans, habituats a l'escassetat material, la gent reaprofitava tot al màxim.

🍾 5 idees superútils per convertir taps de suro en decoració
 

🚯 Prepara't per a la prohibició de tirar oli utilitzat: així és com pots reciclar-lo de forma fàcil i útil
 

Però no has d'anar-te'n gaire enrere, només pensa en aquestes mares i àvies expertes a cuinar grans receptes gastant el mínim. Un brou acabava sent un plat de croquetes, uns cigrons amb xoriço, un puré de verdures i una sopa extraordinària. Pràcticament preparen, o preparaven, el menjar de tota la setmana amb una sola elaboració.

Des de la secció GreeN de ElNacional.cat volem imitar la seva destresa a l'hora d'aprofitar cada ingredient, però aquesta vegada donant-ho tot amb la fruita, i aprofitant les closques per a un munt de coses diferents.

 

1. Utilitza les pells de fruita com a adob

Les pells de fruita les podem utilitzar per fer adob. Igual com qualsevol mena de resta orgànica, són un bon aliat de la terra. Deixarem que macerin per acabar regant les nostres plantes o barrejant-les amb la terra. Totes aquestes vitamines que tenen les fruites acabaran sent bones aliades de la nova generació de flors o plantes que podem tenir al nostre jardí o suports per a testos.

Aquí t'expliquem els detalls de com preparar adob casolà amb elements com aquests:

🪴 Com fer adob casolà: aprofita les sobres del menjar i alegra les teves plantes!
 

I si vols aprofundir en això, aquí et revelem altres coses que pots compostar i en les quals no penses mai:

🧶 5 deixalles que tens a casa i que no sabies que podies compostar
 

2. La pell de carabassa i de cítrics et serviran per a noves receptes

Sabies que la dura pell de la carabassa és comestible? Necessites bullir-la bé, clar, però et servirà per a una crema (o fes la crema sense pelar-la) i té molts nutrients. Una altra opció és pelar-la i usar aquestes peles per fer xips de carabassa boníssims, tan sols fregint aquestes peles en oli.

També pots utilitzar les pells d'alguns cítrics per cuinar delicioses cremes dolces, amb una mica de llet i sucre et donaran el seu millor aroma. Deixa que es cuinin una mica abans d'agregar un espessidor com la maicena que t'ajudarà a crear una crema dolça de postres deliciosa aprofitant les pells d'aquestes fruites.

 

3. Les pells de llimona i taronja et serviran per netejar i aromatitzar la casa, i molt més

En comptes de tirar les pells de taronja o llimona, per què no assecar-les? Talla-les en tires i posa-les al forn durant una hora a mínima temperatura, o deixa-les uns dies a l'aire lliure, i podràs guardar-les o utilitzar-les al moment per a un munt de coses:

  • Pots crear popurris aromàtics amb base cítrica.
  • Pots preparar oli essencial de taronja o llimona.
  • Pots passar-lo per la picadora, afegir-li aigua, vinagre i bicarbonat, i crear un netejador casolà cítric.
  • Pots crear un exfoliant casolà si les barreges amb sucre i oli de coco.

 

4. Poma, Kiwi i Pinya poden ser grans aliades dels tes casolans

En el cas de les closques o pells d'aquestes fruites, per aprofitar-les les assecarem al sol, d'aquesta manera crearem la base d'un element que potenciarà el sabor de tes i d'infusions. Aconseguirem de la mà d'aquestes fruites una mescla de sabors i una aroma del més recomanable per donar-li a qualsevol te el gust afruitat i les propietats d'aquests ingredients.

 

5. Utilitza el plàtan i la poma com a aliment per a mascotes

Conills, hàmsters i ocells poden gaudir d'una petita menja gràcies a les closques d'aquestes fruites. No has de tirar-les i també estalviaràs una mica en la compra de menjar per a aquests animals. Els pots fer un banquet a base de fruita si vas guardant aquestes closques i els les serveixes a les seves respectives menjadores.

Has vist la de coses que poden fer-se amb totes aquestes pells que estaves llençant a les escombraries com si no valguessin res? Així és com es canvia el món: quan cada persona de cada casa en comença a tirar menys i reaprofitar més, i el que semblava un simple residu sense importància es converteix en una muntanya de residus que ja no s'acumula, i té una vida útil molt més llarga.


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.