Abans de llençar l'oli de fregir o el de les llaunes en conserva per l'aigüera, cal pensar-s'ho dues vegades. Tingues en compte que un litre d'oli de cuina utilitzat pot contaminar fins a 1.000 litres d'aigua. No subestimis l'impacte d'unes gotetes d'oli de tonyina que podries posar a la teva amanida; milers de petites aportacions d'oli se sumen i acaben contaminant els nostres rius i mars, impedint la correcta oxigenació dels ecosistemes aquàtics. A partir del 31 de desembre de 2024, reciclar l'oli utilitzat serà una obligació mediambiental per a tots els ciutadans. Per a preparar-te, et portem un recull d'idees que t'ajudaran a aprofitar-lo de maneres útils i fàcils. Preparat per aquest canvi! 

🫧 No llencis l'oli utilitzat per l'aigüera: aprèn com fer sabó casolanament
 

🕯 Com fer espelmes amb oli utilitzat: il·lumina i perfuma el teu habitatge de forma ecològica
 

4 maneres d'aprofitar l'oli utilitzat fàcils

L'oli utilitzat causa embussos en canonades i desguassos públics, contamina rius i mars i propicia plagues de paneroles i rates. Realment no és bona idea tirar-lo per l'aigüera, i hem de començar a acostumar-nos a guardar-lo abans que sigui obligatori. Tingues sempre a mà una garrafa gran en la qual llançar-lo, i assegura't de filtrar-lo tot el possible perquè no quedin restes sòlides en suspensió. D'aquesta forma, tindràs un oli a què se li poden donar molts altres usos. Així és com pots reaprofitar-lo:

1. Greixar frontisses

Les portes que grinyolen, la cadena de la bicicleta, frontisses... Fins i tot les rodes de la Roomba! Hi ha moltes coses que grinyolen i s'embussen. En comptes de comprar cap car producte comercial per greixar, guarda't en un pot amb el dispensador adequat alguna cosa d'aquest oli de fregir. El seu greix ajuda molt a reduir el frec de les ferramentes. Si no tens pot dispensador, aplica'l amb una xeringa en els punts clau i llest!

2. Pel·lícula protectora per a mobles

Una vegada està filtrat, l'oli de fregir pots utilitzar-lo com a protector de fustes al natural (sense vernís) als mobles de jardí o fins i tot d'interior (encara que, per una qüestió d'olors, millor utilitzar-lo només en exterior). Dona-li una capa d'oli amb brotxa. Això taparà els porus i evitarà fongs i li aportarà una brillantor molt natural. Fes-ho cada sis mesos per mitigar el dany del sol, pluja i vent

3. Untar motlles

Al preu que està l'oli, per què malgastar el bo untant motllos, safates o cubetes del forn o la panificadora? Pots fer servir una mica d'oli utilitzat filtrat per pintar amb un pinzell la base dels motllos de rebosteria. Així els teus pans de pessic i galetes sortiran dels motllos amb més facilitat.

4. Pasta exfoliant casolana

L'oli que utilitzes per fregir és d'oliva? Fes-te una bona pasta exfoliant per eliminar les cèl·lules morta de la cara i cos. Només necessites cafè molt o marros de cafè i barrejar-lo a parts iguals amb oli filtrat de fregir. Fer massatges, rentar la zona amb aigua i sabó i per últim, la teva crema hidratant. I ja que estem amb bellesa, no et perdis tampoc aquest truc revolucionari que utilitzen les influenceres per exfoliar-se les cames sense aigua:

💡 Descobreix el truc que estan utilitzant totes les influenceres per exfoliar-se les cames
 

I què fer amb l'oli sobrant? Caldrà reciclar-lo als contenidors habilitats per a tal finalitat, el que desconeixem encara és quants nous contenidors s'implantaran, o com funcionarà en general el desplegament d'aquesta prohibició de tirar oli utilitzat, que entrarà en vigor el 31 de desembre de 2024 segons la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats. Però, mentrestant, com més puguem reaprofitar-lo, millor!