L'alfabet mòbil és una de les eines que solen utilitzar les escoles que segueixen el mètode Montessori per aprendre les lletres i les paraules. Consisteix en un abecedari, normalment fabricat en fusta, però que pot ser elaborat amb altres materials, amb els quals es poden formar les paraules que es volen aprendre. Generalment, les consonants són vermelles i les vocals blaves, per ajudar-les a diferenciar-les.

És una activitat recomanada per a nens entre 4 i 6 anys i el seu objectiu fonamental és que els nens coneguin els sons de l'alfabet i la seva representació gràfica. Es tracta d'un material molt útil per motivar el nen amb la lectoescriptura. A més, es basa en la necessitat d'un aprenentatge sensorial, que permeti als nens treballar amb materials el que els resulta més atractiu i afavoreix un desenvolupament del llenguatge més complet.

Comprar o fer un alfabet mòbil Montessori

Avui dia l'ensenyament Montessori està molt estès, per la qual cosa es pot comprar ja fet a nombroses botigues o a Internet. Però també es pot fabricar de forma senzilla a casa amb materials com el cartró. És aconsellable tenir un parell de cada una de les lletres per poder formar totes les paraules. També es necessita una caixa amb separacions per guardar les lletres i un tapet o catifeta.

Alfabeto Montessori
Alfabet Montessori

Aprenentatge de l'alfabet amb Montessori

Per fer l'activitat amb el nen tal com es recomana amb la metodologia Montessori, es recomana presentar al nen el material explicant-li que amb aquesta caixa de lletres pot formar totes les paraules que ell vulgui amb l'ajuda d'un adult. Després, el mateix nen pot triar la paraula que vulgui formar i se li pregunta quin és el primer so perquè el pronunciï en veu alta.

A continuació, es busca aquest so entre les lletres de l'alfabet mòbil i se segueix amb cada una de les que formen la paraula en qüestió. Es van col·locant sobre el tapet fins que s'acaba de formar. A poc a poc, el nen va aprenent i pot fer-ho ell sol, sense corregir-lo fins al final per no interrompre el seu procés d'aprenentatge. Una vegada domini les paraules, és aconsellable continuar construint frases, després afegir pautes –línies perquè escrigui dins d'elles– i així se l'ajuda a situar les paraules en l'espai, ajudant-lo a respectar marges i a separar les paraules.

Què és el mètode Montessori

El mètode Montessori aprofita la capacitat dels nens per aprendre mantenint viva aquesta curiositat i desenvolupant un ambient preparat i adaptat per al seu aprenentatge. D'allà l'ús de materials com l'alfabet mòbil, específicament destinat a exercitar els sentits, amb objectes apropiats per als interessos dels nens d'aquesta edat i amb unes proporcions ajustades a la seva mida. Avui dia és normal trobar això a qualsevol escola, però quan la creadora del mètode –la doctora Maria Montessori- el va desenvolupar a començaments del segle XX va ser un concepte totalment innovador.