L'arribada d'un fill canvia profundament la vida d'una parella, fins i tot des de l'embaràs. És un moment molt important, però trastoca la relació de tal manera que no és estrany que s'experimentin crisis fins a aconseguir adaptar-se a la nova situació. Un dels aspectes de parella que més es veuen afectats amb el naixement d'un bebè és la sexualitat, a causa de la falta de desig que sol aparèixer a causa del cansament i a la dedicació que exigeix un nounat. En alguns casos és aconsellable l'ajuda d'un especialista.

Com afrontar el naixement d'un bebè amb la parella

En el cas de les parelles heterosexuals, no és estrany que la dona experimenti una baixada de la libido, en primer lloc per una qüestió hormonal, ja que descendeix bruscament el nombre d'estrògens, i en segon, per circumstàncies com el cansament o les molèsties degudes al part vaginal o la cesària. De fet, en alguns casos es generen pors i fòbies que poden persistir en el temps.

Per part dels homes, de vegades tarden a trobar el seu nou lloc en la família, a causa de la dedicació tan exclusiva que exigeix la maternitat per a la dona, sobretot quan opta per la lactància materna. Però és un problema que pot afectar també les parelles homosexuals, perquè cada persona viu la paternitat d'una manera i pot afectar diversos àmbits de la seva vida.

Parella amb el seu fill / Unsplash
Parella amb el seu fill / Unsplash

Com salvar la vida sexual després de tenir un fill

El primer consell és acceptar el problema si s'estén en el temps. Encara que és normal no tenir una vida normal els primers dies, una vegada passades les primeres setmanes el normal és anar recuperant la vida sexual anterior. I si això no es produeix, es pot consultar amb un metge que pot establir si existeix algun problema físic o si, per tant, es requereix l'ajuda d'un especialista. Algunes dones refereixen una incapacitat de tenir orgasmes o fins i tot altres problemes com a vaginisme, que consisteix en l'aparició d'espasmes dels músculs que envolten la vagina que dificulten l'activitat sexual.

Una vegada que s'ha descartat alguna patologia que ha de ser tractada mèdicament i després de quedar restablert el reequilibri hormonal després del part que afecta la libido, ambdós membres de la parella poden afavorir la tornada a una vida sexual normal. Aquests són alguns consells.

  • Moments

Establir uns horaris que permetin descans i promoguin moments tot sol per a la parella.

  • Cosa de dos

Assumir que si existeix algun problema o hi ha falta de desig és una qüestió que afecta els dos, i no és un problema de la dona, per la qual cosa cal treballar de forma conjunta.

  • Validar la nova situació

Acceptar els canvis físics que es produeixen en la dona i viure'ls d'una manera natural, com a part d'un procés de creixement personal com pot ser la maternitat.

  • Parlar

Establir una comunicació sincera on ambdós membres de la parella puguin expressar les seves pors i emocions davant de la recuperació de la vida sexual.