Netejar la casa pot ser que no sigui la teva activitat preferida del dia, però és una d'aquestes coses que, vulguis o no, cal fer. No només per tenir-ho tot ordenat, sinó també per mantenir lluny virus, bacteris i olors que acaben afectant la salut i el benestar. Dins de les tasques domèstiques, la cuina sol ser una de les zones que més treball dona, i amb raó: s'hi cuina diàriament, s'embruta més ràpidament i acumula greix i restes de menjar per tot arreu.

 🤔Que en gasta menys: un ventilador o un aire condicionat? Això diuen els experts

Un dels grans oblidats quan es tracta de neteja és el forn, ja que moltes vegades creiem que no és primordial tenir-lo net. L'utilitzem per fer plats al forn, escalfar menjar o gratinar, però poc sovint recordem netejar-lo... fins que l'obrim i ens envaeix una olor estranya o veiem que el vidre és fosc i ple de taques.

Per què és important netejar el forn?

A més de per raons evidents d'higiene, mantenir el forn net ajuda que funcioni millor, que no hi hagi fum ni pudors i a fer que els teus menjars no acabin impregnats de sabors aliens. Com més temps deixis que s'acumulin les restes cremades o el greix, més costarà treure-les després.

I no fa falta recórrer a productes cars o plens de químics. Amb una mica de vinagre, bicarbonat i paciència, pots deixar el forn com nou. Així ho explica Sara San Angelo, experta en neteja i creadora del web Confessions of a Cleaning Lady, on comparteix consells casolans senzills però molt efectius.

Com deixar el vidre del forn brillant per fora

Si el que vols és millorar l'aparença exterior del forn, on més es nota la brutícia, barreja en un polvoritzador aigua i vinagre a parts iguals. Polvoritza bé tota la superfície del vidre, deixa actuar uns minuts i després passa-li un drap de microfibra. Així elimines empremtes, greix superficial i li tornes la brillantor.

Si el teu forn té acabats d'acer inoxidable, és preferible que utilitzis un netejador específic per a aquest tipus de material, per no deixar marques ni ratllar-lo.  

Per a l'interior del vidre, el truc de la pasta màgica

Ara bé, la part interior del forn (la que més pateix) requereix una mica més d'atenció. Fes una pasta barrejant mitja tassa de bicarbonat de sodi amb un rajolí d'aigua. Si vols que netegi encara millor, afegeix-hi unes gotes de sabó rentaplats. Aplica aquesta barreja directament sobre el vidre interior, estén-la bé i deixa-la reposar uns 15 minuts.

Després, amb una esponja suau (no abrasiva), frega suaument per desprendre tota la brutícia. Finalment, retira les restes amb paper de cuina o un drap de microfibra humit. El resultat és sorprenent: un vidre net, sense olors i sense esforç excessiu.

Cada quant cal fer-ho?

No hi ha una regla fixa, però l'ideal és fer una neteja més a fons cada poques setmanes, depenent de l'ús que li donis. Això sí, mai no el netegis en calent: espera sempre que sigui completament fred i si pots, retira les restes de menjar o greix cada vegada que acabis de cuinar. Només t'hi estaràs un minut i evitaràs que s'acumulin brutícies que després costa més eliminar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!