Almeria és la ciutat més assolellada d'Espanya i és a l'extrem est d'Andalusia. Els paisatges rurals dels voltants d'Almeria són àrids i polsosos, i això és part de la diversió del lloc. Aquí es troba l'únic desert real d'Europa, i va ser triat com a lloc de rodatge de diversos spaghetti westerns els anys 60 i 70.

Pots aventurar-te a la naturalesa en Tabernas o al parc natural del Cap de Gata, o relaxar-te en un tipus diferent de sorra en una de les moltes platges amb Bandera Blava a minuts de la ciutat. Al centre, pots caminar al llarg de les muralles d'una gran fortalesa islàmica, provar les tapes andaluses i passar a la clandestinitat per veure els búnquers de la Guerra Civil de la ciutat.

L'Alcassaba

Les muralles i torres que custodien els pendents d'Almeria formen part del castell musulmà més gran d'Europa. Va ser construït durant el segle X per Abderraman III, el califa de Còrdova. En aquell moment, Almeria era un dels principals centres comercials d'Espanya i arribaven comerciants de llocs tan llunyans com Síria.

L'Alcassaba va ser originalment una ciutadella, així que podràs veure on van viure els soldats musulmans i els seus servents. El recinte interior estava servit per un sistema d'aljubs en cas de setges, els quals es mantenen intactes fins al dia d'avui. També forma part del complex una fortalesa cristiana posterior, construïda per resistir a l'artilleria enemiga.

Museu Refugi de la Guerra Civil

Nou metres per sota dels carrers del centre d'Almeria hi ha una xarxa de túnels construïts el 1936 al començament de la Guerra Civil. Dels 4,5 quilòmetres originals, un ha estat retocat i discorre per sota del Passeig d'Almeria, la principal zona comercial de la ciutat.

Abans d'ingressar al túnel, coneixeràs els antecedents de la guerra amb l'ajuda d'un breu vídeo que també detalla el bombardeig d'Almeria el 1937 per part dels alemanys.

El seu recorregut et portarà a poder gaudir d'un rebost, habitatges i fins i tot una sala de cirurgia.

Catedral d'Almeria

Aquesta catedral d'aspecte imponent data de mitjans del segle XVI i en va reemplaçar una d'anterior destruïda per un terratrèmol el 1522. Va ser construïda en un moment en què la costa mediterrània era sota la constant amenaça de les incursions dels pirates barbarescos del nord de l'Àfrica, el que explica els alts murs defensius i l'absència d'obertures a la façana.

L'edifici fusiona elements gòtics, renaixentistes, barrocs i neoclàssics gràcies als afegits realitzats al llarg dels segles, i està catalogat a Espanya com a monument historicoartístic.

A l'interior, una de les característiques més antigues és el cor, amb 75 seients tallats en noguera durant tres anys, des de 1558 fins a 1561.

Catedral d'Almería / Viquipèdia
Catedral d'Almeria / Viquipèdia

Museu d'Almeria

La província d'Almeria ha tingut una història enfeinada quan es veu que fenicis, romans, visigots i àrabs van ocupar aquest racó de la península en el seu temps. I això és abans de comptar les civilitzacions de l'Edat del Coure i l'Edat del Bronze assentades a l'interior d'Almeria.

Pots aprofundir en aquesta societat de 5.000 anys d'antiguitat al museu i veure la ceràmica que fabricaven.

De l'època romana es conserven àmfores intactes, un mosaic i una cridanera estàtua de marbre del déu Bacus.

Els temps islàmics estan representats per inscripcions en tombes, vaixelles, i cal·ligrafia, entre altres aspectes.

Los Millares

Aquest poblat prehistòric a 17 quilòmetres d'Almeria continua sent excavat malgrat haver estat descobert el 1891 per casualitat quan es construïa el ferrocarril. Al voltant de 1.000 persones van viure allà entre el 3200 i el 2300 aC i el que s'ha recuperat fins ara és bastant sorprenent.

Hi ha tres conjunts de murs de pedra al voltant del complex, els més grans dels quals mesura uns 300 metres i està protegit a intervals per baluards. A l'interior hi ha fragments d'habitatges, restes d'obres de coure i túmuls funeraris, en alguns dels quals pots ajupir-te i entrar.

Plaça de la Verge del Mar

Val la pena buscar aquesta petita i tranquil·la plaça al nucli antic. Està presidida per l'Església del Santuari de la Verge del Mar, antigament part d'un convent de dominics.

L'acolorida Capella de la Verge a l'interior compta amb una preciosa decoració del segle XV, mentre que la façana es va actualitzar al segle XVIII i és d'estil barroc.

La plaça està a l'ombra durant gran part del dia i pots descansar en un dels seus bancs, gaudint de la delicada font antiga, els ficus i l'ambient de la ciutat vella d'Almeria.

Mini Hollywood

Pots rememorar velles pel·lícules de l'oest en aquesta atracció no molt lluny de la ciutat de Tabernas, just al nord d'Almeria.

Mini Hollywood té un set construït per a "Per un grapat de dòlars" l'spaghetti western de Sergio Leone, i es va utilitzar després –entre moltes altres pel·lícules– per a un altre clàssic de Leone com va ser "El bo, el lleig i el dolent".

A la plaça del poble veuràs espectacles d'acrobàcies de vaquers i ballarines de cancan i podràs caminar pel poble o refrescar-te a les cel·les de la presó del poble.