Els fets ocorreguts a l'estadi de Mestalla de València amb Vinícius com a trist protagonista han fet eclosió el món del futbol. El jugador del Reial Madrid, com ja va sent habitual aquesta temporada, se les va tenir com els jugadors i amb l'afició rivals, amb picabaralles i gestos a la grada, assenyalant que el València anava a baixar a la Segona Divisió fins que tot va saltar pels aires quan un mínim de dos aficionats del València van propinar insults racistes al brasiler, que va embogir assenyalant els agressors. Carlo Ancelotti va parlar amb el jugador i li va oferir ser substituït, però Vinícius va seguir en el partit fins que poc després, en una altra picabaralla, va agredir Hugo Duro, la qual cosa li va valer la targeta vermella.

Acabat l'encontre, Vinícius no va dubtar a utilitzar les xarxes socials per denunciar una situació que considera insostenible, fins al punt d'insinuar, que, en cas de continuar així, es plantejarà anar-se'n de La Lliga. Vinícius, a més, va declarar que Espanya és un país racista, la qual cosa ha obert un profund debat en la societat espanyola. "Espanya no és racista. No s'ha d'arribar a aquest punt, però hi ha hagut actes de racisme. Cal condemnar això i educar la gent", ha afirmat Xavi Hernández, entrenador del Barça, en roda de premsa. "És igual la samarreta. Vinicius és persona abans que futbolista. Hem de defensar el professional del futbol. No entenc com a persona, com ciutadà, que s'hagin d'aguantar els insults. S'ha d'aturar el partit. Aturar el partit i anar-nos-en cap a casa", ha afegit.

Vinícius, 6 casos de racisme judicialitzats

El cert és que Vinícius concentra la major part de les denúncies de racisme en La Lliga, que en la temporada 2015/16 va crear la Direcció d'Integritat i Seguretat per investigar i jutjar les accions racistes vinculades a partits del campionat. El procediment de comunicació és directe amb la Fiscalia d'Odi, i últimament també denuncia directament davant dels jutjats d'instrucció. En aquests moments hi ha 9 casos judicialitzats dels quals 6, un 70%, tenen Vinícius com a protagonista. La Fiscalia de València ja ha incoat d'ofici diligències d'investigació per un presumpte delicte d'odi pels insults a Vinícius.

Concretament, es tracta dels casos ocorreguts a Barcelona el 25 de gener de 2020; a Mallorca el 14 de març de 2022; a Madrid el 18 de setembre de 2022; a Valladolid el 30 de desembre de 2022; a Madrid el 26 de gener de 2023; i a Mallorca el 5 de febrer de 2023. Ara s'afegirà els de l'estadi Mestalla d'aquest diumenge, el 21 de maig de 2023.

Vinícius queixa Reial Madrid / Foto: EFE
Vinícius, després de ser expulsat al València-Reial Madrid / Foto: EFE

Comunicats de Reial Madrid i València

Davant de la gravetat de la situació, el Reial Madrid ha emès un comunicat per a no només lamentar els fets, sinó anunciar que ha presentat una denúncia a la Fiscalia General de l'Estat. ​"Aquests fets constitueixen un atac directe al model de convivència del nostre Estat social i democràtic de dret. El Reial Madrid considera que tals atacs constitueixen a més un delicte d'odi, per la qual cosa ha presentat la corresponent denúncia davant de la Fiscalia General de l'Estat, en concret davant de la Fiscalia contra els delictes d'odi i discriminació, perquè s'investiguin els fets i es depurin responsabilitats."

També ha denunciat el cas la Comissió Permanent de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport, que aquest mateix dilluns s'ha reunit amb el Consell Superior d'Esports (CSD). "Davant dels insults racistes proferits pels aficionats locals contra Vinícius Júnior en l'encontre celebrada ahir entre el València i el Reial Madrid, reitera una vegada més el seu absolut rebuig davant d'aquest tipus de comportaments. A més, anuncia que s'estan duent a terme les tasques d'anàlisi de les imatges disponibles per aconseguir la identificació dels autors dels esmentats insults i comportaments per proposar les corresponents sancions. Es recorda que en la present temporada la Comissió Permanent ja ha proposat sancions per fets similars que, a causa de la seva gravetat, van ascendir a 4.000 euros i van incloure la prohibició d'accés als recintes esportius per un període d'un any". El València, de fet, ja ha identificat 1 dels agressors, al que ha expulsat per tota la vida de Mestalla. "El València CF ha procedit ja a l'obertura d'un expedient disciplinari, aplicarà la màxima severitat contra els aficionats que estiguin implicats expulsant-los de l'estadi per tota la vida i col·labora amb la Policia i les autoritats competents per aclarir el succeït", ha anunciat el club.