Víctor Font (Granollers, 1972), empresari, CEO i cofundador de Delta Partners Group, és un dels precandidats a les properes eleccions a la presidència del Barça. Amb el projecte "Sí al futur", amb Xavi Hernánez al seu costat i la intenció de tornar a lluir Unicef com a patrocinador principal a la samarreta​, pretén renovar i modernitzar la manera de funcionar al Barça.

Victor Font Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Com veu el Barça avui dia?
En un moment de transició i, lògicament, amb unes necessitats molt importants que hi hagi un nou projecte que agafi el govern de la institució i que comenci a reconstruir el club. Primer que faci front a la crisi a curt termini econòmica que hi ha i, després, que es comenci a reconstruir el club a futur.

Com valora el mandat de Josep Maria Bartomeu?
M'agradaria començar a parlar del futur. Ens agrada potser massa parlar de llegats i de mandats passats... i la veritat és que prefereixo centrar-me a explicar el projecte i a mirar cap endavant.

Què creu que ha fet bé Bartomeu que podria seguir fent vostè si fos president?
Sempre en tots els mandats hi ha coses positives i coses negatives. Malauradament, en el balanç de la presidència de Bartomeu n'hi ha moltes més de negatives que de positives, però segur que trobaríem coses positives.

Victor Font Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Li sembla bé que Carles Tusquets i la comissió gestora hagin posat el 24 de gener com el dia de les eleccions?

És tard, perquè al final és el límit màxim que els Estatuts permetien. Però també hem d'entendre que estem en una situació molt excepcional de pandèmia i, per tant, desconec com ha anat tot plegat. Nosaltres des de fora ja ho vam dir: una dimissió forçada per una moció segurament implicava que la convocatòria d'eleccions hagués estat el més ràpid possible. També perquè hi ha una sèrie de decisions importants, estructurals, que s'han de prendre i que s'estan prenent. I sempre hem dit que prendre aquest tipus de decisions en el context d'un nou projecte és el que té més sentit per a la institució.

Si la principal missió de la comissió gestora és, segons els Estatuts, "actes necessaris i imprescindibles”, creu que estan complint la seva feina?
De manera molt estricta, estatutàriament, la junta gestora hauria de limitar-se a gestionar el dia a dia, a fer els pagaments, a gestionar l'operativa diària del club. I lògicament aquests temes van més enllà de l'operativa diària del club. Però també és cert que com que tot això està passant al bell mig d'una temporada on la situació és crítica, mirant pels interessos del club, hi ha d'haver algú que faci aquestes coses.

La data de les eleccions és tard perquè al final és el límit màxim que els Estatuts permetien

Creu que s'acabarà acceptant el vot electrònic, per correu o cap?
És una molt bona pregunta que jo no puc contestar. El que nosaltres estem demanant és que, atès que la situació és excepcional, atès que s'hauran de fer excepcions en el que marquen tant els Estatuts com la llei de l'esport per assegurar que les votacions es poden fer de forma segura en un context de pandèmia, la millor manera de garantir la seguretat dels socis i les sòcies, sobretot la gent gran, que són grups de risc, poder maximitzar la participació i alhora tenir i assegurar des d'un punt de vista d'auditoria tècnica que les coses s'han fet bé, seria el vot electrònic, que és el mètode que millor ens garanteix tot plegat.

(...)
I és per això que hem dit que, atès que s'han de fer excepcions, i sabem que el vot electrònic no és legal o no està contemplat en la llei, que els Estatuts no ho contemplen, però atès que s'han de fer excepcions, mirem de fer l'excepció que millor protegeix els interessos del club.

Victor Font Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Com veu el clima electoral amb tants precandidats?
Sorprenent, perquè amb una situació molt crítica, segurament la més crítica que la institució ha tingut, també és una bona mostra que el club és ben viu. Ja ho vam veure amb la moció de censura: socis i sòcies mobilitzats, tot i una situació molt excepcional. I que hi hagi molts socis disposats a fer un pas endavant són bones notícies per al club.

Creu que Joan Laporta finalment es presentarà?
Sí. No en tinc cap dubte.

Creu que Laporta seria un dels favorits?
Segur.

Que hi hagi molts socis disposats a fer un pas endavant són bones notícies per al club

Ja ha explicat que s'ha reunit amb els expresidents del club. Quina ha estat la finalitat?
Les reunions que tens amb gent són privades, però la nostra voluntat, des que vam començar a caminar el 2013, ha estat escoltar a tothom que coneix bé el club i incorporar els seus consells, les seves idees, les seves perspectives... Aquest és un projecte que va néixer amb la voluntat de sumar esforços, d'aglutinar talent, i és per això que hem continuat fent-ho.

I descarta un tàndem amb Laporta?
Sí, jo sempre ho he explicat. Des del 2013 estem construint un projecte i només arriben a bon port si has construït equips. Els projectes no són només idees, són també equips de persones que les fan possibles. I en aquest sentit, hem estat intentant aglutinar tot tipus de persones i hem començat a explicar uns membres d'aquest equip, com Toni NadalAntoni Bassas, i seguirem fent-ho. Aquesta és la gran diferència d'un projecte que es treballa en format marató en comptes de format esprint.

De quin tipus de perfil de directiu parlem?
Tenim tres perfils diferents. Per una banda, gent que vingui del món de l'esport. Històricament, no hi ha hagut mai a les juntes directives gent que vingui del món de l'esport, i som una institució multiesportiva. Per tant, tenir coneixement del món de l'esport en un consell directiu em sembla que és clau. En segon lloc, gent que vingui del món de l'empresa, però no de qualsevol sector d'activitat. El Barça es mou dins del món de l'entreteniment i, per tant, necessitem en el consell gent que tingui coneixements de la tecnologia, del món de l'e-commerce, del merchandising, dels continguts audiovisuals... i aquest és el tipus de talent i de perfils que creiem que hem de tenir en la junta directiva. I en tercer lloc, és gent que vingui del món institucional, que tingui relacions i ens pugui ajudar no només en institucions esportives, federacions, FIFA, UEFA... sinó també en l'administració pública.

I què li diu la possible precandidatura de Juan Rosell?
Quan faci el pas, si l'acaba fent, podrem valorar la candidatura quan coneguem de què es tracta. De moment, un soci més totalment respectable i esperant si acaba decidint fent el pas o no.

Victor Font Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Si hagués de resumir breument el projecte de Víctor Font, com el definiria?
En primer lloc, fer un canvi fonamental respecte com s'han gestionat els projectes esportius històricament. Que és que posem en mans de professionals del món de l'esport els projectes esportius. Perquè no és només el projecte del futbol, és també el bàsquet, l'handbol... i cadascuna de les seccions. En segon lloc, que les persones que tenen la responsabilitat de prendre les decisions i gestionar el projecte esportiu siguin aquelles persones que més saben sobre l'estil de joc i el model que vols impulsar.

En quin sentit?
Nosaltres creiem que tenim sort d'hereus del cruyffisme, de l'estil de joc que Johan Cruyff va ajudar a desenvolupar després de les llavors que Laureano Ruiz, Rinus Michels... ja havien plantat. Volem que el joc de posició, que és el que ens ha diferenciat històricament i és el que ha permès convertir-nos en el millor equip de la història, es preservi i es reforci. I hem replicat això en cadascuna de les seccions. I una consistència plena en l'organigrama i que s'aposti per la Masia i el talent de casa.

Xavi Hernández, Ronald Koeman... qui seria el seu entrenador?
Fa cinc vam arribar a la conclusió que Xavi és un actiu extraordinari i excepcional. No hi ha molts dels professionals que hem conegut que reuneixin capacitat de lideratge, coneixements tècnics, capacitat de construir equip, de treball i de gestió. Això posiciona Xavi en una situació molt única. Vam dir a Xavi: "Ajuda'ns a construir el projecte de futbol per als propers deu anys. I en aquest projecte volem que tu assumeixis una posició de lideratge", que, en termes de títol, seria de general manager. Però en aquesta funció una persona com el Xavi, que té aquestes capacitats tan úniques, pot assumir altres papers, com feia Ferguson en el Manchester United, que era general manager i durant molts anys va ser entrenador. Si tinguéssim l'honor de governar, implementaríem aquesta estructura tan polièdrica i complexa amb desenes de professionals que han estat seleccionats, amb Xavi al capdavant. I ells haurien de decidir quin paper ha de tenir Ronald Koeman, si ha de continuar sent l'entrenador...

Podem pensar en noms com Jordi Cruyff o Carles Puyol?
Aquí sempre em remeto que, com que és un projecte construït amb Xavi i amb el seu lideratge, ja s'han fet públiques algunes persones amb les quals li agradaria comptar.

I el cas Messi?
És fonamental per a nosaltres poder assegurar que Messi continua lligat al club i que la temporada que ve segueix sent pal de paller del projecte esportiu i del primer equip. El Xavi compta amb ell i creu que és una peça imprescindible. I des d'un punt de vista més institucional, creiem que l'associació Messi-Barça és estratègica i hem de fer tot el possible perquè vagi més enllà del dia que decideixi retirar-se. Per retenir-lo cal un projecte il·lusionant, competitiu i que li permeti entendre que pot seguir guanyant. I qui millor que Xavi per fer-li veure que aquest és el cas i que és possible.

I descarta el fitxatge de Neymar?
Hi ha el tema econòmic i el tema institucional. Tan important l'un com l'altre. Un jugador que té no sé quantes querelles i demandes contra els interessos del club, i que a més ens va abandonar pocs dies abans de començar una temporada, és un jugador que no té cabuda en el club.

Quin pla econòmic té?
Estem en una situació molt complexa i per això és imprescindible que el projecte que agafi responsabilitat de govern tingui una solvència i una capacitat de gestió més que provada. S'ha de fer un pla de xoc, s'ha de reestructurar el compte de resultats, tota l'estructura de despeses, la Lliga ens imposa una reducció de massa salarial descomunal, i hem de mirar que totes les despeses que no siguin imprescindibles haurem de renunciar a elles. També s'ha de fer una reestructuració del balanç, ja que hi ha 400 milions que aquesta temporada s'haurien de pagar i el Barça no tindrà els diners per fer-ho. Per tant, s'ha de renegociar amb els bancs. I s'ha d'implementar des de ja mateix el pla de creixement d'ingressos que tenim treballat en el projecte després de tants anys de feina, que ens ha de permetre no només tornar a les fonts tradicionals d'ingressos a nivells similars als que teníem, sinó fer créixer noves línies de negoci. Creiem que és imprescindible monetitzar els milions de fans que tenim arreu del món, i ho tenim estructurat en quatre àrees diferents: continguts audiovisuals, merchandisinhg, gaming (que inclou els eSports) i innovació.

I què planteja fer amb l'Espai Barça?
L'Espai Barça o un projecte anomenat Espai Barça que impliqui modernitzar o renovar el Camp Nou i fer un nou Palau Blaugrana no és només una necessitat, sinó una urgència. El que hem de fer és entendre quin és aquest projecte. Malauradament, els socis no coneixem la realitat d'aquest projecte en detall i hem d'assegurar-nos que és el millor possible per al Barça en la realitat que vivim postpandèmia. I després que coneguem quina és la realitat econòmica del club i quins són els compromisos que el club pot assumir a curt termini.

Voldria mantenir la relació amb Rakuten?
Tenim un pla, que és part d'un pla més ambiciós en l'àmbit social, que és tornar a portar Unicef a la samarreta.

De patrocinador principal?
Sí, de principal.

Tenim un pla que és tornar a portar Unicef a la samarreta

I seria portar Unicef al pit sense cobrar res?
Ja explicarem com ho volem fer. És part d'un pla més ambiciós. No volem fer promeses d'aquestes per fer. Això no és una cosa que es pugui fer de manera immediata, perquè és necessari comptar amb els ingressos a curt termini. Però sí que ens agradaria, i tenim un pla per fer-ho, de la mà d'algun altre soci estratègic, que veuria amb bons ulls ser el facilitador que aquest canvi pugui ser una realitat, que durant aquest proper mandat això pugui ser una realitat.

I el tema dels title rights del Camp Nou?
En teoria el club ha estat negociant, i hi havia interessos de diferents empreses, inclús hi havia hagut el compromís que tot el que generés aquest any el nom de l'estadi se cediria a la investigació de la Covid... Tant de bo tota la feina que han fet els executius del club ens pugui donar alternatives que encaixin amb el que creiem que el Barça necessita en l'àmbit econòmic i de l'encaix institucional.

Victor Font Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Què en pensa del Barçagate?
Molt decebut, trist i sorprès de veure que qui té la màxima responsabilitat de govern del club pugui fer ús de recursos de diners dels socis per atacar-nos i difamar contra alguns de nosaltres. I més un soci com jo, que no tinc res a veure amb el passat, que fa anys que construeixo un projecte de futur...

I com actuaran?
Vam demanar els resultats de l'auditoria perquè volem entendre què és el que ha passat. No ens els van facilitar i de seguida va entrar el secret de sumari, perquè el tema està judicialitzat ara. Esperem que les pròrrogues acabin i que ben aviat sapiguem què és el que hi ha darrere.

Si vostè és president, com es posicionarà políticament el Barça?
Les arrels fundacionals del Barça són les que són i estem molt contents i orgullosos que Joan Gamper i els dotze fundadors ho fessin possible. El Barça representa una bona part d'aquest país. És una institució que sempre ha sigut molt útil per explicar qui som els catalans i què és Catalunya arreu del món. Per tant, això és una realitat indefugible. El Barça ha d'estar al costat de la voluntat majoritària del poble de Catalunya i, davant d'un conflicte polític com el que hi ha, fer tot el possible perquè aquest conflicte es resolgui de forma democràtica.

(...)
Dit això, també som plenament conscients que el Barça s'ha de centrar a gestionar la institució, multiesportiva, i que és transversal, on la realitat de la societat catalana s'hi ha de sentir reflectida. I no s'ha de fer ús del Barça com si fos una eina política o com si fos un partit polític.

Creu que les pressions polítiques van forçar Bartomeu a dimitir?
Jo crec que no. Bartomeu va haver de dimitir perquè el cúmul d'errades, de decisions incorrectes que han afectat la manca de projecte esportiu, la situació econòmica del club, el tema del Bartogate que va fer entrar el club en una situació de fallida moral... Tot plegat junt situa la institució en un pou i aquestes van ser les raons per les quals Josep Maria Bartomeu va acabar dimitint.

En aquest sentit, vostè ha rebut alguna pressió política?
Jo que no vinc d'aquest món i estava una mica a l'expectativa, puc dir alt i clar que el món polític no ha fet cap tipus ni d'aproximació, ni ha enviat cap missatge directe ni indirectament. Com ha de ser.

Creu que el món polític vol o voldrà influir en aquestes eleccions?
Si no ha passat fins ara, i penso que el millor per al club és que no passi, deixa'm que continuï pensant que la realitat seguirà sent com la d'ara.