El Barça no aconsegueix trobar ni un sol minut de tranquil·litat. Després de mig resoldre la crítica situació econòmica en la qual estava immers des de fa molt temps i de tornar a construir una plantilla capaç de lluitar per tots els títols, la UEFA pot convertir-se novament en un enemic del club blaugrana. L'organisme regulador del futbol europeu està estudiant sancionar diversos clubs per incomplir el fair-play financer, entre els quals es troba el Barça.

La UEFA sancionarà el Barça

Tal com informa el mitjà anglès The Times, la UEFA està investigant fins a 20 clubs i té previst sancionar-ne a 10 per saltar-se les normes del fair-play financer a la temporada 2020/21. I el Barça està entre els clubs assenyalats. Aleshores encara no s'havien executat les famoses palanques, ja que la investigació en qüestió es focalitza durant la temporada de transició entre la sortida de Josep Maria Bartomeu, el pas de la junta gestora i l'arribada de Joan Laporta.

Champions UEFA EFE
La seu de la UEFA / Foto: EFE

Concretament, l'incompliment és referent a la temporada posterior a l'esclat de la pandèmia de la Covid. En aquell moment el Barça es trobava en una situació econòmicament nefasta, amb un límit salarial disparat i sense recursos per fer front a unes despeses desorbitades. Motiu pel qual ara la UEFA posa el Barça en el radar per irregularitats.

Encara segons la mateixa informació, hi hauria sancions de caràcter econòmic per al PSG i l'Olympique de Marsella, mentre que de la resta, entre les quals apareixen la del Barça, la Juventus, l'Inter de Milà i la Roma, podrien ser més dures. Fins i tot, s'explica que podrien arribar a comportar la prohibició de competir o de fer fitxatges. Tot i això, des del Barça estan expectants i, de moment, des del club blaugrana afirmen que no els consta que existeixi ni l'expedient obert ni que s'hagi notificat res per part de l'organisme europeu.

També cal recordar que aquesta serà l'última temporada amb les actuals normes del fair-play financer. A partir del 2023, la UEFA aplicarà un nou sistema en el qual els clubs tindran un límit per gastar depenent dels seus ingressos.

20  presidente UEFA, Aleksander Ceferin, Comité Ejecutivo 46º Congreso UEFA Viena, Austria comité aprobó formato final - foto:  Christian Bruna / Efe
Reunió del Comitè Executiu de la UEFA / Foto: EFE

El Barça es recupera a nivell econòmic

És per això, veient que la situació econòmica era crítica, que Laporta i la seva junta directiva van treballar per tornar el Barça a la normalitat financera. L'última acceleració en aquest sentit ha arribat en els últims mesos, en el qual s'han executat les palanques. El Barça ha hagut de recórrer a dos processos de venda de Barça Studios i també dues parts més dels drets televisius per als partits de Lliga amb la finalitat de tornar a la normalitat financera.

Unes maniobres que han donat fons al Barça, la possibilitat de fitxar nous jugadors i d'inscriure'ls per jugar les competicions. Però encara no s'han resolt del tot els problemes i encara s'ha d'alliberar més massa salarial. Tot i això, aquestes actuacions també es podrien convertir en una arma de doble fil, ja que el Barça segueix en el punt de mira de la UEFA després del conflicte judicial obert per la Superlliga.

FC Barcelona Barça escut Maria Contreras Coll
Entrada de les oficines del Barça / Foto: Maria Contreras Coll

Ara, però, Laporta ja no vendrà més patrimoni del club ni que pugui recomprar-lo. Des del club blaugrana saben que la feina de les palanques ja s'ha esgotat i que la nova tasca és trobar solucions econòmiques a través de la venda de futbolistes. I ara s'haurà d'esperar a veure què acaba decidint la UEFA i si finalment posa el Barça en el seu punt de mira.