El Barça resol l'exercici econòmic de la temporada 2021/22 gràcies a la venda del 10% dels drets de televisió dels partits de Lliga. El club blaugrana ha anunciat l'acord aquest dijous després d'unes últimes setmanes de negociacions intenses just després de l'aprovació dels socis compromissaris culers per tirar endavant l'acord.

El Barça tanca un acord amb Sixth Street

L'empresa amb la qual s'ha arribat a una entesa és Sixth Street, un fons d'inversió dels Estats Units —que té Spotify com a soci—, perquè rebi un 10% dels pagaments de la Lliga per les retransmissions. Es calcula que el fons d'inversió estatunidenc rebrà uns 16 milions d'euros per temporada, d'uns drets que han estat venuts per 25 anys.

Barca escut EuropaPress
Entrada del Camp Nou / Foto: EuropaPress

A tot això, el Barça percebrà un total de 267 milions d'euros. "Amb aquesta operació, el FC Barcelona genera una plusvàlua total de 267 milions d'euros per a la temporada en curs. Sixth Street invertirà inicialment 207,5 milions d'euros", explica el comunicat del Barça. Uns ingressos (aquests 207,5 milions) que cobrarà immediatament i que, de pas, ajudaran a resoldre l'exercici econòmic de la temporada que acaba aquest 30 de juny. Sixth Street, com explica el text publicat per l'entitat blaugrana, és "una companyia d'inversió líder a nivell global amb més de 60.000 milions de dòlars en actius sota gestió i capital compromès."

Aquesta negociació del Barça, rodona a nivell econòmic —tot i que no desitjada perquè al final es produeix la venda d'un actiu del propi club—, encara té cert marge de recuperar-se en un futur. El club blaugrana, que va rebre l'autorització per vendre el 25% d'aquests drets de televisió, encara manté l'opció de negociar pel 15% dels drets restants. A més, el Barça també té la possibilitat de recomprar els drets venuts, tot i que ara mateix no és una prioritat, ja que econòmicament no va sobrat.

Joan Laporta Sergi Alcàzar
Joan Laporta fent un discurs / Foto: Sergi Alcàzar

El Barça torna a la normalitat econòmica

D'aquesta manera, el Barça no tancarà per tercera temporada consecutiva l'exercici econòmic amb pèrdues i evita problemes majors. Amb aquests ingressos que arriben in extremis es podran presentar números positius per a aquesta temporada i tindrà via lliure per tornar a actuar amb certa normalitat. -97 milions amb els quals es va tancar el curs 2019/20 i els -481 milions del 2020/21, però ara es tornaran a veure números en color verd.

Així doncs, el Barça podrà tornar a fitxar com ho havia fet fins abans de la crisi. El club blaugrana recuperarà el fair-play financer i estarà en disposició d'inscriure futbolistes sense rebre més traves.

FC Barcelona Barça escut Maria Contreras Coll
Entrada de les oficines del Camp Nou / Foto: Maria Contreras Coll

Després quedarà per veure com acaba la famosa palanca de BLM, la societat —ara mateix 100% del Barça— que s'encarrega del negoci de les llicències i del marxandatge del club blaugrana, i que el Barça ja té l'autorització dels socis compromissaris per vendre fins al 49,9% de la participació. I més endavant ja es parlaran de la resta de palanques que Joan Laporta i la seva junta directiva volen prémer per donar un últim impuls econòmic a l'entitat culer.

 

Imatge principal: Joan Laporta parlant durant un acte del Barça / Foto: EFE