Jornada més que profitosa pels esportistes catalans que es troben competint en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020. En la primera jornada de competició, amb un predomini absolut de les proves de natació, com sol ser habitual, Toni Ponce ha guanyat la medalla de plata en els 200 metres lliures S5 i ha sumat la segona medalla catalana, després de la plata de Miguel Luque.

Primera medalla en uns Jocs Paralímpics

Ponce, que ha guanyat la seva primera medalla en uns Jocs Paralímpics, ha finalitzat per davant del brasiler Daniel Dias, que amb el bronze suma 25 metalls i es manté a la cerca del rècord de Michael Phelps. El català havia accedit a la final amb el millor temps de la sèrie prèvia (2.33.73) i en la lluita per les medalles no ha pogut confirmar aquestes bones sensacions davant el favorit, l'italià Francesco Bocciardo.

Bocciardo, posseïdor del rècord del món amb 2.23.65, aconseguit el 13 d'agost de 2018 a Dublín, ha guanyat la prova amb 2.26.76. Ponce s'ha quedat molt lluny d'aquest temps (2.35.20), però ha finalitzat per davant del brasiler Daniel Dias, que amb el bronze ja suma 25 medalles, a una de Teresa Perales i a tres d'igualar com a esportista més llorejat dels Jocs -Olímpics i Paralímpics- a l'estatunidenc Michael Phelps, que en té 28.

Ponce pateix una paraparesia espàstica bilateral degenerativa

"Sento molt orgull de poder aconseguir una plata i personalment estic molt content. Sabia que la possibilitat de guanyar una medalla hi era però el meu entorn em fa tocar de peus a terra. M'agrada somiar però una vegada aquí fins que no toques paret no ho fas realitat", ha dit el nedador català als mitjans de comunicació després de competir en el Centre Aquàtic de Tòquio.

Ponce, de 24 anys i guanyador de les Sèries Mundials en 2019, pateix una paraparesia espàstica bilateral degenerativa que li fa moure's en cadira de rodes.

Miguel Luque ha aconseguit la primera

Pocs minuts abans Miguel Luque ha donat la primera alegria a la piscina en penjar-se també la plata, en aquest cas en els 50m braça SB3. Luque ha aturat el cronòmetre amb un temps de 49.08, només per darrere del rus Roman Zhdanov, que ho ha fet amb 46.49.

El bronze ha estat pel japonès Takayuki Suzuki. Aquests 50 metres de braça han estat especials i és que Zhdanov ha batut un nou rècord del món, superant l'italià Efrem Morelli que, el 15 de setembre de 2019, va fer un temps de 47.49. Als seus 44 anys, Luque ha participat en els seus sisens Jocs Paralímpics, i tal com va aconseguir en les cinc edicions anteriors, començant a Sydney 2000, tornarà al seu Parets del Vallès amb una medalla.

 

Imatge principal: Toni Ponce, durant una competició / Europa Press