El ciclista granadí David Valero ha aconseguit la segona medalla per a la delegació espanyola en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 després d'arribar en tercer lloc en la prova de Bicicleta de Muntanya i penjar-se el bronze. El de Baza ha protagonitzat una remuntada espectacular des del 35è lloc per donar la campanada i penjar-se el segon metall espanyol en una disciplina en què el gironí Jofre Cullell ha acabat en 15è lloc, a 3:02 del britànic Pidcock, el guanyador.

Res podia fer imaginar que un espanyol pogués aconseguir medalla en el ciclisme de muntanya, i en les primeres voltes semblava que es confirmaven aquestes sospites. Valero va arribar a rodar en la posició número 35, però el seu ascens cap al podi ha estat espectacular.

Remuntada increïble per emportar-se el bronze

Ha acabat la primera volta en 22ª posició, la segona l'ha acabat com dissetè, i des d'aleshores ha començat a treure el cap prop del top 10. Ha acabat la tercera volta com dotzè i ja era vuitè en acabar la quarta, la mateixa posició en la qual ha creuat en la cinquena volta. Allà és quan ha presentat la seva ferma candidatura a medalla.

Al final de la sisena volta ja era tercer i ha mantingut la posició fins a creuar la meta i celebrar com es mereix una tercera posició, per darrere del britànic Pidcock, de 21 anys, i del suís Mathias Flückinger, que s'ha penjat la plata. Aquest bronze de David Valero és el quart metall espanyol en la història olímpica de la bicicleta de muntanya.

Tres bronzes i una plata per a Espanya en bicicleta de muntanya

El primer va arribar de la mà de la balear Marga Fullana, que va aconseguir el bronze a Sidney 2000. El segon va ser la plata de José Antonio Hermida a Atenes 2004 i el tercer el va guanyar Carlos Coloma en Rio 2016. Ara, cinc anys després, David Valero entra en aquest selecte club amb la seva tercera posició, la segona medalla espanyola a Tòquio després de la plata d'Adriana Cerezo en taekwondo. És la segona medalla internacional del ciclista de Baza, que va obtenir també el mateix metall en els Europeus de Glasgow el 2018.

El gran favorit, l'holandès Mathieu Van der Poel, quatre vegades campió mundial de ciclocròs, s'ha deixat totes les seves esperances en la dura caiguda que ha patit en els primers compassos de la cursa, en un tram de descens, quan anava entre els cinc primers. Durant més d'un minut s'ha quedat assegut a terra i, encara que finalment ha tornat a la cursa, en la cinquena volta, molt allunyat dels llocs capdavanters, ha optat per abandonar.

Amb Van der Poel fora de la lluita per les medalles, després d'una prova tan dura com emocionant han pujat al podi el britànic Pidcock, el suís Flückinger i l'espanyol David Valero, recuperat després les seves llàgrimes en creuar la línia de meta.

Imatge principal: David Valero durant la prova d'avui/ Europa Press