Rubèn Peris (Barcelona, 1953) és el president i el director de la Volta a Catalunya des de l'any 2003. Un home que ha nascut per viure i gaudir del ciclisme. I conviu el seu dia a dia amb un despatx ple de detalls que l'acompanyen. Petits trofeus amb bicicletes, marcs de fotos amb records del que era la Volta, i també envoltat d'un ambient esportiu i ple de cartells històrics del món de les dues rodes no motoritzades. Des de l'any 1983 que no es perd la gran prova del ciclisme català, i el seu caràcter inconformista el fa estar atent al futur, ja esperant l'edició 100 de la seva competició.

Ruben Peris President Volta Catalunya Sergi Alcazar04

Estem a punt de començar la millor Volta de la història?
Aquests últims anys la participació ha estat de luxe i el recorregut sempre procurem que sigui el més espectacular possible. Si és la millor? No ho sé. Quan acabi ho direm. Però sempre amb l'afany de superació perquè la següent sigui més bona que aquesta.

Què significa arribar a les 98 edicions?
Això vol dir que abans que nosaltres hi ha hagut moltes persones que han batallat igual que ho fem nosaltres. És un èxit de tots els que han estat a aquesta casa, i com sempre s'ha portat amb voluntarisme, il·lusió i ganes.

I qui han estat els responsables d'aquest èxit?
La Volta a Catalunya és una obra de tots. L'èxit és que hi ha molta gent implicada que ho fem purament per afició.

Quins canvis hi ha hagut des que hi va arribar per primera vegada?
​La cursa ha canviat moltíssim. Hi ha hagut un canvi cap a la professionalització. L'entorn del ciclisme s'ha tornat molt professional i nosaltres hem hagut d'evolucionar. I treballar d'una manera professional sense ser-ho al 100%. El ciclisme, com tot l'esport en general, ha canviat molt.

Ruben Peris President Volta Catalunya Sergi Alcazar02

Quina és la gran novetat d'aquesta edició?
Atès el conveni signat l'any passat amb ASO (Amaury Sport Organisation), hem fet un gran salt qualitatiu en els temes d'imatge. Donar més visibilitat a aquells espònsors que col·laboren amb nosaltres. Està clar que les empreses volen trobar un rendiment i un retorn. També es notarà molt en els temes televisius.

Què suposa aquest acord amb ASO?
Avui dia hem de pensar que el ciclisme és un esport turístic. La carrera ens interessa a uns quants que volem veure qui ataca, qui no ataca, qui guanya... però hi ha molta gent que ho mira per veure que maco que és l'entorn de la cursa. Aleshores amb aquest acord s'ha arribat a un lligam entre la part esportiva i la part visual. Quan preparem la Volta fem un guió televisiu de manera que el realitzador sap què es trobarà.

I això què vol dir?
Creem un media book en català, castellà, francès i anglès i el realitzador sap que té una sèrie de punts que ha d'incorporar a la transmissió. I aquest és el gran triomf de les curses ciclistes. Estem fent un esport que és gratuït, et porten els millors corredors del món a la porta de casa teva i per televisió ho veus d'una manera espectacular. El ciclisme t'inclou dins.

Que es pugui veure en 190 països és una de les grans notícies de la Volta 2018?
És un èxit. Les persones que s'ocupen de vendre-ho a les televisions ho fan molt bé, i aquests últims anys ha anat a molt més. Que la Volta estigui dins de les competicions de World Tour, que cada vegada ho treballem més i ho preparem més, fa que les televisions s'interessin més. Una cosa porta a l'altra.

Ruben Peris President Volta Catalunya - Sergi Alcazar

Com va sorgir la idea de la cursa femenina de la reVolta?
Sorgeix de veure que el ciclisme femení està pujant. Nosaltres com a Volta veiem que hi ha potencial i aquest any hem volgut fer una cursa per a noies aprofitant la infraestructura del circuit de Montjuïc. I això neix amb ganes que tingui continuïtat, que es pugui fer més gran i per què no arribar a fer una Volta femenina de quatre, cinc o els dies que siguin.

En aquesta edició de la Volta hi corren ciclistes com Valverde, Quintana, Henao, Barguil, Aru, Pinot...
I Marc Soler.

... en definitiva, un cartell de luxe.
Estem molt contents i molt satisfets de veure com realment els corredors volen seguir venint a Catalunya i volen seguir competint aquí.

Què suposa que ciclistes catalans corrin la Volta?
Per a nosaltres com a Volta Ciclista a Catalunya ens fa molta il·lusió que vinguin els catalans. I tant de bo n'hi hagués més. La llàstima és que no hi hagi més equips i que no hi hagi més corredors catalans. Esperem que la Volta serveixi per esperonar. Si no hi ha equips de base, la piràmide no s'aguanta.

L'any passat Marc Soler va acabar tercer de la general, què significaria que un català guanyés la cursa?
Espectacular. Seria bo per a la Volta a Catalunya i per a l'esport català. De tota manera, amb Marc Soler no hem de despertar falses esperances. No oblidem que el Marc corre en un equip molt potent i no sempre el que voldríem és el que pot fer. Però jo estic segur que el Marc és un futur guanyador de la Volta.

I el veu com un futur guanyador del Tour de França, del Giro d'Itàlia o de la Vuelta a Espanya?
No m'atreviria a dir tant. Hem de veure com evoluciona. Fins ara és molt positiu el seu progrés, però hem de veure cap a on va.

Ruben Peris President Volta Catalunya Sergi Alcazar03

La situació actual de la política a Catalunya ha afectat la Volta?
Sí, ha afectat. Però gràcies al suport de les institucions, de les empreses noves que han entrat, inclús de fora de Catalunya, ens han ajudat molt. La situació política és complicada, però no només per a la Volta, per a tots.

A la Volta li anirien millor les coses si hi hagués Govern a Catalunya?
No hi ha Govern, però hi ha un secretari general de l'Esport (Gerard Figueras), un secretari general d'Ocupació (Joan Ariego), hi ha unes diputacions, uns ajuntaments... no hi ha Govern però sí que hi ha gent a les institucions que ens ajuden molt. Estem cobrint les mancances.

Quina relació hi ha entre la Generalitat i la Volta?
Sense el Govern de Catalunya no podríem fer la Volta. Aquí hi ha tres punts: Govern, diputacions i ajuntaments; la part dels espònsors, i tant de bo n'hi hagués més; i un gran material humà de la gent que treballa per la Volta. Sense aquest trinomi no es podria fer.

Quanta gent treballa a la Volta?
Durant l'any som una junta directiva de set persones, però portant el pes del dia a dia som quatre. Durant la Volta, d'organització en som un centenar. I tots voluntaris. A part queden l'empresa que munta les tanques, que munta el pòdium... que són empreses que lloguem.

Ruben Peris President Volta Catalunya Sergi Alcazar06

Quin és el seu primer record de la Volta?
El meu primer record és haver anat a veure la cursa amb el meu pare. A ell li agradava molt l'esport i m'havia portat a veure'n molt. I si ara estic en tot això és per la llavor que el meu pare va posar en mi del món de l'esport.

Quin és el seu favorit per guanyar aquest 2018?
Cap. Jo no dic mai favorits. És com si em diguessin a quin dels meus tres fills m'estimo més. Personalment tinc els meus sentiments i el meu carinyo per un o per un altre, però és veritat que no m'agrada mai apostar per ningú. Aquest esport del ciclisme és tan difícil i tan dur que el que guanya, s'ho ha guanyat.

Quins són els reptes de futur que es planteja?
Seguir engrandint la Volta pensant en el 2020, que serà l'edició número 100, i seguir treballant en el dia a dia. A hores d'ara ja tenim algunes coses parlades per a l'any 2019.

I ja es té preparada alguna cosa especial per aquesta edició 100?
Definides, no. Però sí que volem fer coses espectaculars i que es mereix l'edició 100 de la Volta a Catalunya.