L'estament arbitral espanyol cada dia és més fràgil i la polèmica de Mestalla ha estat el detonant per prendre una decisió flagrant: la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) acomiadarà 6 àrbitres de VAR al final de la temporada, entre els quals, Ignacio Iglesias Villanueva, el col·legiat designat per controlar la sala de videoarbitratge durant el partit entre el València i el Reial Madrid d'aquest diumenge, segons avançava el diari Marca.

Reacció immediata de la RFEF, que arran de la polèmica que es va generar a Mestalla, sentenciarà Iglesias Villanueva, especialment per un error concret del partit: només va ensenyar la bufetada de Vinícius Júnior (que li va costar la targeta vermella) a Hugo Duro i no tota la jugada, obviant el cop que el futbolista del València li va donar al brasiler. Una decisió que ha empès a l'acomiadament del col·legiat gallec de la sala del videoarbitratge, però no serà l'únic, ja que també es prendran mesures dràstiques que afectaran 5 àrbitres més.

Los jugadores del Valencia y Real Madrid se enzarzan tras una agresion de Vinícius / Foto: EFE
Els jugadors del València i el Reial Madrid, enfrontats just abans que l'àrbitre expulsés Vinícius / Foto: EFE

Iglesias Villanueva, fora del VAR: Mestalla dicta sentència

El partit entre el València i el Reial Madrid va generar molt enrenou. Vinícius Júnior va perdre els papers després de rebre insults racistes per part de l'afició valencianista, uns fets que s'estan investigant i ja han fet la volta al món. Però, el brasiler va ser el protagonista d'una altra acció: va ser expulsat per una picabaralla amb Hugo Duro, de la qual Iglesias Villanueva no va mostrar tota la jugada a l'àrbitre de camp, Ricardo de Burgos Bengoetxea, beneficiant el futbolista del València.

Aquesta decisió va deixar el Reial Madrid enfurismat i, els madridistes van emetre un comunicat explicant el següent: "El col·legiat i els responsables del VAR van eludir les seves responsabilitats i van prendre decisions injustes basades en imatges incompletes, que no es van veure en la seva totalitat, sent esbiaixades i que van provocar l'expulsió del nostre jugador Vinícius".

Vinicius Real Madrid Valencia Europa Press
Vinícius durant el partit entre el València i el Reial Madrid, assenyalant algun aficionat / Foto: Europa Press

5 àrbitres més no continuaran a la sala VAR

Però, Ignacio Iglesias Villanueva no serà l'únic que abandonarà la sala del VAR a partir de la temporada vinent i l'acompanyaran 5 àrbitres més, segons l'esmentada font. De fet, és època de canvis al Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), després que ja s'anunciés que Antonio Mateu Lahoz no continuaria com a col·legiat principal de la primera divisió. A més, les crítiques a l'estament arbitral, per part dels clubs de la Lliga Santander, s'han accentuat sobretot després del Cas Negreira.

Iglesias Villanueva viurà una situació similar a la d'un exàrbitre, Miguel Ángel Ayza Gámez, després que fos apartat arran de l'expulsió a l'estrella del Reial Madrid, en aquell moment, a Cristiano Ronaldo (2013/14). Ayza Gámez va estar un temps sense dirigir partits i, a final d'aquella temporada, el van descendir a la segona divisió. Iglesias Villanueva, també haurà de deixar aquest càrrec a final de curs, després de la decisió de la RFEF al final del curs, que l'ha substituït en els dos partits que havia estat designat com a àrbitre: no estarà present en el Betis-Getafe, a la sala VAR, ni en l'Osasuna-Athletic, de la jornada 36.