Joan Laporta ha alçat la veu i ha tornat a defensar el Barça en el cas Negreira. El president blaugrana, més ferm que mai, ha parlat a l'Auditori 1899 del Camp Nou amb claredat i transparència sobre els pagaments a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres, José María Enríquez Negreira.

El Barça no ha comprat àrbitres

En una sala totalment plena, amb 70 mitjans acreditats i 110 periodistes, i una assistència gairebé tan alta com el dia de l'adeu de Leo Messi, s'ha centrat tota l'atenció en Laporta. Abans de l'aparició del president del Barça, però, el compliance Sergi Atienza, el cap legal Pere Lluís Mellado i l'advocat Marc Molins han tret quatre capses amb els documents del cas Negreira.

Documentos rueda de prensa de Joan Laporta para hablar del caso Negreira / Foto: EFE - Alejandro Garcia
Documents del cas Negreira / Foto: EFE - Alejandro Garcia

I Joan Laporta ha començat recordant que "el Barça està patint una gegantesca campanya de desprestigi reputacional". I creu que, "com a gran club, tenim detractors que busquen erosionar el nostre prestigi, per enveja, ressentiment o d'altres".

A tot això, el president blaugrana confirma que "el Barça no ha realitzat mai cap actuació que tingués com a finalitat o com a intenció alterar la competició a fi d'obtenir un avantatge esportiu a favor". Per tant, també que "no han pogut demostrar que els pagaments fets a les empreses relacionades amb Negreria haguessin pogut influir en els àrbitres o en els resultats d'algun partit".

Un assessorament esportiu habitual

I no s'ha demostrat res perquè "no era possible", ja que "aquest assessorament està reflectit en factures detallades en conceptes via transferència bancària i que han quedat dins dels llibres de comptabilitat del club de manera clara i transparent". Una altra cosa és que algú extern al Barça hagi pogut aprofitar aquesta situació. Però Laporta també apunta que "el Barça és víctima d'aquesta situació".

Segons expliquen les conclusions de la investigació interna feta per compliance, "no s'han identificat conflictes amb rellevància penal vinculats amb el delicte de corrupció esportiva". A més, que són "serveis d'assessorament esportiu (scouting i assessorament arbitral)" habituals en el món del futbol. I que l'import de les factures "és variable en funció del nombre de competicions que s'analitzaven", que són un total de 629 informes tecnicoarbitrals, 432 CDs i 4 informes diversos.

"És l'atac més ferotge que està patint l'entitat en el decurs de tota la seva història", diu Laporta. Però defensa amb molta fermesa que "el Barça no ha comès cap delicte". I Laporta ha seguit dient que "volen perjudicar la imatge del Barça i destruir un dels elements identitaris més potents de Catalunya com és el FC Barcelona".

"Ningú ha posat la mà a la caixa"

El president del Barça explica que, pel que fa a l'import, de més de 7 milions d'euros pagats a Negreira, "s'han de contextualitzar en 18 anys". Però, durant el seu mandat, a partir de les informacions que té dels informes interns, afirma: "Garanteixo i manifesto amb rotunditat que ningú va posar la mà a la caixa".

"No tinc cap raó per desconfiar dels mandats que m'han succeït", ha assegurat també Laporta. I que no apareix cap empresa de cap exdirectiu o extreballador del Barça, a banda de la intermediació de Josep Contreras, per beneficiar-se o interferir en aquest procediment dels pagaments a Negreira.

Finalment, el president culer ha volgut remarcar que "el Barça és víctima" d'aquest cas. "Cada vegada que algú s'extralimita, ens veiem obligats a defensar l'honorabilitat del Barça". En aquesta línia, apunta: "Reclamarem els danys i perjudicis, es poden quantificar i seran quantitats astronòmiques". I més enllà de posar tots els documents sobre la taula —i mostrar-ne alguns—, també ha carregat contra el Reial Madrid, Javier Tebas i la UEFA. El Barça, però, seguirà el seu camí i Joan Laporta confirma que no ha comès cap delicte.