Aquesta primera jornada de quarts de final que hem viscut ha tingut protagonista clar: l'emoció, ja que tots dos partits han acabat decidint-se a uns sempre cruels penals. En el primer torn, la selecció que ha sortit guanyadora de la sort dels penals ha estat la croata, que s'ha acabat enduent l'eliminatòria després d'igual una espectacular diana de Neymar amb un gol de Petkovic anotat quan faltaven minuts per al final de la pròrroga. Després, des dels 11 metres, Livakovic ha pres el relleu del seu company d'equip al Dinamo de Zagreb per convertir-se en l'heroi del combinat balcànic gràcies a l'aturada inicial de Rodrygo i portar als croats a unes noves semifinals.

En el torn de les 20:00, el desenllaç ha estat bastant semblant. L'Argentina de Leo Messi semblava tenir també sota control el partit quan dos gols de Weghorst en els darrers instants de partit, un d'ells trobat gràcies a una falta executada al minut 110 de partit (Mateu Lahoz ha decidit afegir 10 minuts), ha igualat el matx i ha enviat el partit a la pròrroga. En el temps extra, res s'ha mogut i tot ha tornat a decidir-se a una nova tanda de penals. Però aquí han estat els sud-americans els guanyadors. UDibu Martínez estel·lar ha aturat els dos primers llançaments neerlandesos i ha classificat l'Argentina per a les semifinals.

Brasil cau amb crueltat contra Croàcia a la tanda de penals (1-1)

Croàcia s'ha convertit aquest divendres en la primera semifinalista del Mundial de Qatar 2022 després de derrotar el Brasil a la tanda de penals. Ha estat un final cruel per a la canarinha, que en el minut 116 fregava el bitllet amb les mans, després d'avançar-se amb un gran gol de Neymar. Ha estat llavors quan Croàcia, en el seu primer xut entre els 3 pals, ha empatat, per certificar la sorpresa des dels 11 metres, des d'on ja va eliminar el Japó.

Tot s'ha viscut a la pròrroga, perquè en els 90 minuts del partit ha primat la por a perdre. No obstant, el talent dels brasilers ha provocat que les ocasions arribessin a comptagotes, però totes amb un mateix resultat: aturada de Livakovic. El porter del Dinamo de Zagreb ho ha aturat tot menys el gol de Neymar, però la reacció dels seus amb el gol de Petkovic li ha donat l'oportunitat de ser l'heroi. Ha aturat el primer penal dels brasilers, que ha xutat Rodrygo, i sumat a l'error de Marquinhos han certificat la classificació dels balcànics com a una de les quatre millors seleccions del món.

Bruno Petkovic celebra gol Croacia Brasil Mundial Qatar / Foto: EFE
Bruno Petkovic celebra el gol que ha forçat els penals / Foto: EFE

L'Argentina guanya als penals els Països Baixos i Leo Messi jugarà les semifinals del Mundial

En una nova exhibició de Leo Messi, el millor futbolista de la història ha liderat la seva Argentina per superar als penals els Països Baixos després d'empatar 2-2 al final dels 90 minuts. Primer, una assistència exquisida del 10 l'ha convertit en gol Nahuel Molina i després, el propi Messi, de penal, semblava marcar el gol de la sentència, però el doblet de Wout Weghorst ha forçat la pròrroga, on no s'ha mogut el marcador.

Als penals, el Dibu Martínez ha estat l'heroi dels argentins. Dues aturades en els primers dos llançaments dels neerlandesos, executats per Virgil Van Dijk, el seu capità, i Berghuiis, han regalat als homes de Lionel Scaloni una avantatge que Leo Messi, Lautaro Martínez, Gonzalo Montiel y Leandro Paredes no han desaprofitat.

Messi y Molina celebrando la primera diana de Argentina ante Países Bajos / Foto: EFE

Luis Enrique deixa de ser seleccionador espanyol després del fracàs al Mundial

Era qüestió de temps que la Federació Espanyola de Futbol anunciés que Luis Enrique Martínez no seguiria com a seleccionador espanyol després de la mala actuació del seu equip al Mundial de Qatar. L'ens federatiu no ha esperat ni tan sols a l'acabament del campionat i aquest mateix dijous van fer pública la seva decisió de prescindir dels serveis del tècnic asturià, a qui li agraeix el treball i "tot el seu cos tècnic al capdavant de la selecció nacional absoluta al llarg dels últims anys"..

Així, amb el mal sabor de boca de l'eliminació als vuitens de final de Qatar 2022 en uns penals cruels contra el Marroc es dona per finalitzada una etapa que va començar el 9 de juliol de 2018 i que, després d'una pausa provoca per la dramàtica situació que va viure amb la seva filla petita, ha acabat durant quatre anys on ha aconseguit arribar a les semifinals de l'Eurocopa, on també va caure als penals contra Itàlia, a la final de la Nations League, amb una derrota injusta contra França, i deixant l'equip en la fase final de la mateixa Nations League que es jugarà a finals de març, ja amb un nou integrant a la banqueta.

Luis Enrique Europa Press
Luis Enrique ja no és el seleccionador absolut espanyol / Foto: Europa Press

Qui és Luis de la Fuente, el nou seleccionador espanyol?

I, com si es tractés d'un efecte dòmino, als pocs minuts de saber-se que Luis Enrique no seguia, es va fer públic el nomenament de Luis de la Fuente com a nou seleccionador absolut. Aquest és un nom que, pel gran públic probablement sigui un desconegut però que dins l'ens federatiu és una figura molt valorada. Primer de tot, i si agafem l'hemeroteca, per entendre el Luis de la Fuente entrenador cal conèixer el Luis de la Fuente jugador.

Nascut fa 61 anys a la localitat riojana d'Haro, als 15 anys ja va fer el salt a Lezama, una de les millors pedreres de l'estat espanyol. A l'Athletic Club hi va arribar gràcies a dues figures: la del seu pare, nascut a Bilbao, soci del club i que habitualment s'enduia el seu fill a San Mamés per veure els partits; i la de Piru Gainza, històric davanter dels bilbaïns i el seu descobridor.

Luis de la Fuente con España Sub21 / Foto: EuropaPress
Luis de la Fuente, nou seleccionador espanyol absolut / Foto: EuropaPress

Partits del 10 de desembre al Mundial de Qatar 2022

La jornada del dissabte 10 de desembre servirà per tancar la ronda dels quarts de final, amb la segona tanda de partits, que definirà la segona semifinal de la Copa del Món. Primer, Portugal intentarà no deixar-se sorprendre per un Marroc que ja va ser capaç d'eliminar Espanya. Després, tancarà aquesta fase de la competició un duel molt esperat entre dues seleccions europees, la d'Anglaterra i la de França, que són de les grans favorites a aixecar el títol.