Croàcia s'ha convertit aquest divendres en la primera semifinalista del Mundial de Qatar 2022 després de derrotar el Brasil a la tanda de penals. Ha estat un final cruel per a la canarinha, que en el minut 116 fregava el bitllet amb les mans, després d'avançar-se amb un gran gol de Neymar.

Ha estat llavors quan Croàcia, en el seu primer xut entre els 3 pals, ha empatat, per certificar la sorpresa des dels 11 metres, des d'on ja va eliminar el Japó.

Neymar Livakovic Croacia Brasil Mundial Qatar
Livakovic, evitant un gol de Neymar en el Croàcia-Brasil del Mundial de Qatar / Foto: EFE

Croàcia atura la samba brasilera

Croàcia arribava al partit amb dubtes, després d'arribar als quarts de final després d'un campionat irregular, en el qual no va caure a la fase de grups de miracle, per la nul·la punteria de Bèlgica, i en el qual va eliminar un Japó superior a la tanda de penals. Així i tot, en la primera part s'ha seguit el guió previst per Croàcia. El ritme del joc ha estat lent i les ocasions molt escasses. Tot just començar ho ha intentat Vinícius amb un xut molt centrat. La rèplica ha estat una centrada lateral que Perisic no ha rematat per poc (12').

El Brasil ha intentat reactivar el joc, donar-li més velocitat a la pilota, però el gran treball del centre del camp croat, amb un Brozovic imperial, ho ha evitat. La canarinha, doncs, només ha estat capaç de generar cert perill a pilota aturada, en algun córner i en una falta executada per Neymar que Livakovic ha aturat (42').

Lucas Paquetá Dominic Livakovic Croacia Brasil Mundial Qatar / Foto: EFE
Lucas Paquetá, rematant una pilota contra el cos de Dominic Livakovic / Foto: EFE

Livakovic, l'imbatible

La segona part ha començat molt diferent de la primera. El Brasil ha sortit a totes, conscient que havia de revolucionar el partit si no volia seguir en la trampa croata. Dos minuts després, Livakovic ha evitat amb el peu el primer gol del partit, després que una centrada de Militao rebotés en un defensa. I un minut després, el porter ha evitat el gol de Vinícius. El porter croat, que ja es va lluir contra el Japó, aturant 3 penals, ha seguit amb la seva exhibició, i en el minut 55 ha desbaratat un xut de Neymar.

Tite, veient com el marcador no es movia, ha canviat als extrems, donant entrada a Antony i a Rodrygo, per Raphinha i Vinícius. En el minut 66, el Brasil ha tornat a tenir una ocasió molt clara, de Paquetá, que s'ha quedat sol després d'un error de Lovren. El gol, de nou, l'ha evitat el porter del Dinamo de Zagreb. Ja en aquells moments, Livakovic era l'heroi de Croàcia, i encara ho ha estat més 10 minuts després, quan ha parat un u contra u amb Neymar.

Neymar celebra gol Croàcia Brasil Mundial Qatar / Foto: EFE
Neymar, celebrant el seu gran gol contra Croàcia / Foto: EFE

Una pròrroga de bojos

L'excel·lent actuació de Livakovic ha dut l'eliminatòria a la pròrroga, on s'ha mantingut la dinàmica de la segona part del partit. Brasil, amb la pilota i atacant, amb un Antony molt perillós, davant d'una Croàcia defensiva que mirava el rellotge a la recerca de la tanda de penals. En un contraatac, tanmateix, ha pogut marcar el conjunt europeu, en una jugada personal espectacular de Petkovic que Brozovic ha acabat amb un xut molt alt (102). I just abans del descans de la pròrroga ha arribat el 0-1, de Neymar, després d'una jugada preciosa.

Semblava que el Brasil ja tenia el bitllet per a les semifinals a la butxaca, però aquesta Croàcia té una cosa especial que la fa ser ultracompetitiva. Ho va demostrar a Rússia i ho estava demostrant al Qatar. I així ha estat com els de Dalic, en el minut 117 i en la seva única gran ocasió de tot el partit, ha empatat, en un xut ajustat de Petkovic. El partit, doncs, s'ha hagut de resoldre en la tanda de penals, on Croàcia ha tornat a ser la millor.