1 de març de 1978. Estadi Villa Park, Birmingham, Anglaterra. L'Aston Villa i el FC Barcelona s'enfronten en l'anada dels quarts de final de la Copa de la UEFA. Els blaugrana, que aquella jornada van vestir la històrica samarreta blanca, amb Cruyff, Rexach, Asensi, Migueli i Artolà a les seves files, arriben al partit després de superar qls vuitens a un altre equip anglès, l'Ipswich Town, després de remuntar el 3-0 en de l'anada en un partit impressionant. Màgica remuntada.

L'Aston Villa, dirigit per Ron Saunders, és llavors un conjunt temible, com certificarà quatre anys després en guanyar la Copa d'Europa.

cruyff jugador FC Barcelona

Johan Cruyff, celebrant un gol amb la samarreta del FC Barcelona / FCB

En el minut 20, Johan Cruyff agafa la pilota al centre del camp, encara la porteria i marca el 0-1 amb un preciós xut creuat, un gol icònic que avui ha estat rememorat per Konami en la versió del seu clàssic Pro Evolution Soccer, el seu videojoc de futbol.

El record, que ha fet la volta al món, ha estat molt apreciat pel compte de Twitter Johan Cruyff, que ret homenatge a la vida i llegat de l'exjugador holandès.

Aquell Barça de Cruyff es va quedar a les portes de guanyar la UEFA

Després d'anar guanyant pràcticament tot el partit, Zurivía va marcar el 0-2 a 10 minuts del final, un gol que semblava definitiu, però que va ser neutralitzat pels villans en escassos instants, amb dos gols en només tres minuts que els van tornar a ficar a l'eliminatòria.

I tot es va posar encara pitjor en la tornada, quan ja entrada la segona part Brian Little va anotar el 0-1. Va ser llavors quan va sortir l'autoestima d'aquell Barça, que amb gols de Migueli i Asensi va acabar aconseguint un bitllet per a les semifinals.

En la penúltima ronda es va repetir la història dels vuitens, ja que el Barça va caure contra el PSV Eindhoven per 3-0. En la tornada, i en només 14 minuts, els blaugrana van marcar dos gols, el que va fer creure de nou en una de remuntada per a la història. Nicholas Deacy, però, va fer el 2-1 que va baixar a la Terra el Barça. Aquell PSV, de fet, es va acabar emportant la Copa de la UEFA, en vèncer al Bastia per un global de 3-0.

Malgrat la derrota contra el PSV, aquella UEFA va quedar marcada per sempre com la de l'espectacular remuntada contra l'Ipswich Town i com aquella en la qual Cruyff, vestit de blanc, amb l'escut del Barça i amb la senyera al braç com a capità, va marcar un golàs contra l'Aston Villa.

Imatge principal: captura de la representació del gol de Cruyff contra l'Aston Villa que ha fet Konami per presentar el Pro Evolution Soccer 2021 / @JohanCruyff