Johan Cruyff, que el pròxim 25 d'abril hagués fet 69 anys, ha mort a Barcelona víctima del càncer de pulmó que li va ser descobert a l'octubre de l'any passat. Cruyff, nascut a Amsterdam, va ser un dels més grans futbolistes del món. Va guanyar la Pilota d'Or, va ser també Bota d'Or i va contribuir de manera especial a l'èxit de l'Ajax d'Amsterdam.

Tota una llegenda del futbol, Cruyff va crear un estil propi com a entrenador del FC Barcelona, club en el qual va militar com a jugador des del 1973 i fins al 1978. Com a futbolista blaugrana, Cruyff és recordat per l'històric 0-5 que el Barça va clavar al Reial Madrid al Santiago Bernabeu.

Va ser un revolucionari d'aquest esport i com a entrenador del Barça (1988-1996) va crear un estil que avui és la base i model de l'actual equip. En la seva faceta de tècnic va portar el Barça a guanyar quatre Lligues (1991, 1992, 1993 i 1994) i la primera Copa d'Europa, el 1992, a Wembley. Aquell equip va entrar a la història com el Dream Team.

Cruyff estava casat amb Danny Coster amb la qual va tenir tres fills. Un d'ells, en Jordi, va ser jugador del Barcelona.

Johan Cruyff va créixer futbolísticament al seu país natal, Holanda. Es va formar a les categories inferiors de l’Ajax d’Amsterdam, on va debutar i va jugar entre els anys 1964 i el 1973. La seva qualitat i et fet de ser l’estrella de la mítica selecció holandesa dels anys 70, l’anomenada taronja mecànica va fer que el Barça i grans clubs europeus es fixessin en ell. La seva decisió va ser anar a Barcelona per seguir construint la història d’una llegenda.

El jugador total

Va arribar al Barça l’any 1973 i fins el 1978. Cruyff va jugar 184 partits amb el club blaugrana i va marcar 51 gols. Un davanter vital, amb ordre tàctic i perfil atacant, era un jugador que es movia per tot el camp.

Creador del futbol total, va ser la referència de la taronja mecànica i del Barça de Rinus Michels. Admirat pel món futbol, va fer gols tan recordats com el gol d’esperó contra l’Atlètic de Madrid al Camp Nou. Va completar la seva trajectòria com a futbolista als Estats Units, va tornar per jugar al Llevant, i va acabar la seva carrera a Holanda.

Cruyff com a entrenador

La seva trajectòria com a entrenador va començar el 1985 al seu primer club, l’Ajax. Però la seva millor època la va viure al Barça, des del 1988 quan va arribar i fins el 1996. Entrenant al club blaugrana, va canviar la mentalitat històrica del Barça. Tal com va fer durant la seva etapa com a jugador, va marcar una època a Barcelona. Entre els molts títols aconseguits amb el Barça, en destaquen la primera Copa d’Europa el 1992 a Wembley i les quatre lligues consecutives (1991-1994).

Cruyff va exposar el Barça al món. Va fer d’un bon equip, un club d’abast mundial i amb mentalitat guanyadora. El seu joc característic, marcat per la possessió i el futbol atractiu, ha marcat un estil futbolístic particular que s’ha perfeccionat al llarg dels anys amb Pep Guardiola com a principal deixeble.

Títols i distincions

Com a jugador va guanyar un total de 22 títols al llarg de la seva carrera. De tot el que va aconseguir, dues de les copes van ser amb el Barça: la Lliga del 1974 i la Copa del Rei del 1978.

I com a entrenador la xifra és de 14, però 11 són títols amb el Barça. El 1992 va guanyar la primera Copa d’Europa, quatre lligues, una Copa del Rei, tres Supercopes d’Espanya, una Supercopa d’Europa i una Recopa.

Individualment va ser guardonat amb tres Pilotes d’Or (1971, 1973 i 1974), millor jugador del Mundial 1974, entre molts d’altres.

Se’n va un mite, una llegenda, un autèntic ídol de moltes generacions.