Després de la profanació de Maracana per part de l'Argentina, Itàlia ha seguit els passos de la selecció albiceleste i s'ha imposat aquest diumenge a Anglaterra a Wembley, en un partit molt emocionant que s'ha decidit a la tanda de penals.

Itàlia suma així la seva segona Eurocopa, després de la que va guanyar el 1968, i just 39 anys després del dia en què es va fer amb el Mundial del 1982. Anglaterra, per la seva part, haurà de continuar esperant per aconseguir el seu primer campionat europeu.

Shaw trenca la final en menys de 2 minuts

Roberto Mancini ha apostat per l'alineació esperada per tots, l'onze de gala amb el canvi obligat d'Emerson per Spinazzola en el lateral dret. Southgate, en canvi, ha sorprès amb una variació aparentment defensiva, ja que s'ha carregat a un extrem per donar entrada a Trippier. I l'entrenador d'Anglaterra només ha necessitat 2 minuts per demostrar que havia donat amb la tecla. Centre de Trippier al segon pal i Shaw marca el 0-1 amb una volea imparable que entra a la porteria després de tocar al pal.

Celebracion gol Shaw Italia Inglaterra EFEShaw, celebrant el seu gran gol a la final de l'Eurocopa / EFE

La diana de Shaw, que exactament ha arribat en el minut 1:57, és el més ràpid de la història de les finals d'Eurocopes i el segon més ràpid si es compten també les dels mundials, només superat pel de Neeskens a la final del Mundial 74 davant d'Alemanya Federal, que va marcar en el minut 1:27.

El gol ha esvaït tots els nervis que podien tenir els anglesos i ha deixat molt tocada Itàlia, que durant mitja hora ha estat a mans dels Three Lions, molt intensos en la pressió, amb la qual han tallat una vegada rere una altra els intents d'elaboració dels italians. Així i tot, Anglaterra no ha aprofitat aquests minuts de dubtes d'Itàlia per buscar el segon, més pendents de vigilar els atacs italians que d'embastar jugades ofensives.

Sterling Italia Inglaterra EFE

Sterling, lluitant una pilota amb Jorginho / EFE

En els últims minuts de la primera part Itàlia ha aconseguit fer un pas endavant i apropar-se a Pickford. Primer ho ha intentat Chiesa, amb un xut ras que ha sortit fora per poc. I després ha estat Immobile, que ha vist com el seu xut impactava contra el cos d'Stones.

Bonucci envia el partit a la pròrroga

I la dinàmica s'ha mantingut després del descans. Anglaterra ha seguit contemporitzant el joc, intentant buscar alguna recuperació per sortir a l'espai, mentre que Itàlia ha augmentat el seu domini. En el minut 50 ho ha intentat Insigne amb un xut de falta directa que ha sortit desviat. I el jugador del Nàpols ho ha tornat a provar poc després, amb un xut que ha desviat Pickford.

Itàlia Anglaterra Eurocopa / EFE

Kane i Chiellini, en una acció del partit / EFE

Malgrat els intents italians, Anglaterra no ha reaccionat. S'ha limitat a tancar-se en la seva àrea, cedint tota la possessió a Itàlia. En el minut 62, Chiesa ha silenciat Wembley amb un xut ajustat que Pickford ha desviat amb una gran intervenció, i tot seguit ha arribat l'empat, merescut. Córner a l'àrea petita. Chiellini reclama penal i Verratti obliga Pickford a realitzar una altra parada de mèrit. La pilota rebota al pal i Bonucci l'empeny al fons de les malles (67).

Itàlia Anglaterra EFE

Bonucci, celebrant l'empat contra Anglaterra / EFE

El gol encara ha augmentat el panorama vigent. Anglaterra ha continuat enrere i Itàlia ha estat l'única que ha buscat el gol. En el minut 73, Berardi ha estat a punt d'aconseguir el 2-1, però la seva rematada ha sortit per sobre del travesser.

Anglaterra Itàlia Eurocopa EFE

Moment en què Berardi està a punt de marcar el 2-1 / Europa Press

Itàlia s'imposa als penals amb un gran Donnarumma

A la pròrroga, com acostuma a passar, ha baixat el nivell futbolístic i ha augmentat l'emoció, ja que qualsevol acció aïllada podia decidir tot un campionat. Hi ha hagut una ocasió per equip, un xut creuat de Phillips (97') i una centrada d'Emerson que Pickford ha desviat providencialment (102').

Donnarumma campeon Italia Eurocopa Inglaterra EFE

Donarumma, celebrant amb els seus companys l'Eurocopa / EFE

Al final, com ja s'ha convertit en un tema habitual en aquesta Eurocopa, el títol s'ha acabat decidint en la tanda de penals, en els quals han fallat Belotti i Jorginho per part d'Itàlia i Rashford, Sancho i Saka per part d'Anglaterra. L'heroi ha estat Donnarumma, que ha aturat 2 penals.

Imatge principal: Itàlia, amb el trofeu que l'acredita com a campiona de l'Eurocopa / EFE