La Fiscalia Anticorrupció no vol que se li escapi el cas Negreira contra el FC Barcelona, dos expresidents i dos exdirectius del club blaugrana. Per això, el Ministeri Públic ha presentat un escrit a l’Audiència de Barcelona, en el qual li demana que desestimi el recurs presentat per l’exdirectiu imputat Albert Soler. L’advocat de Soler, el penalista Miguel Capuz, ha sol·licitat al tribunal que tombi la pròrroga de la investigació que va dictar la titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el 26 de febrer passat, per “falta de motivació” i per “extemporània”, ja que posa en dubte que la magistrada la dictés dins el termini legal. Els dos fiscals del cas Negreira, Luis García Cantón i Ricardo Sanz-Gadea, qualifiquen els arguments de Soler de “sospites infundades” i que “no hi ha cap motiu racional que ho sostingui”, segons l’escrit al qual ha tingut accés ElNacional.cat.
El recurs contra la pròrroga de sis mesos (fins a l’1 de setembre) del cas Negreira, feta per Soler, ha estat subscrita per les defenses dels altres investigats: el Barça, com a persona jurídica investigada; els expresidents del club Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, així com l’exdirectiu Òscar Grau. Tots són investigats pel delicte de corrupció en l’esport per haver aprovat el pagament de 7,8 milions d’euros al llavors vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), José María Enríquez Negreira, i al seu fill, Javier, els quals també són investigats per haver fet informes sobre àrbitres, entre els anys 2011 al 2018. Fins i tot l’àrbitre Xavier Estrada, que és acusació particular, també s’ha oposat a la pròrroga de la investigació, que es va iniciar l’1 de març de 2023. La secció 21 de l’Audiència de Barcelona ja ha fixat una data per deliberar si tomba la pròrroga del cas: el 12 de juny.
Sense noves diligències
La defensa de Soler exposava en el recurs que la resolució del febrer passat de la magistrada Alejandra Gil tenia “falta de motivació” sobre la pròrroga del cas Negreira, i que en els darrers sis mesos no s’han practicat diligències, més que l’espera d’un darrer informe de la Guàrdia Civil, que no ha aportat nous indicis delictius. Els dos fiscals anticorrupció sostenen que la jurisprudència permet simplement exposar el que va dir la magistrada que arran de les declaracions dels investigats -que continuen pendents- poden sorgir altres diligències a realitzar, com ara "el rastreig dels diners". I reprodueixen una resolució de la mateixa secció 21 de l’Audiència de Barcelona que ha de resoldre el recurs.
El segon motiu exposat per Soler és que les declaracions dels investigats s’han acordat en data posterior el febrer de 2025, i per tant també és extemporani. Els dos fiscals també discrepen i sostenen que els exdirectius del Barça van ser imputats abans d’aquesta darrera pròrroga, tot i admetre que les seves declaracions no s’han fixat fins ara. Són diligències d’investigació endarrerides, i asseguren que fins i tot el Suprem permet que es facin fora de termini, si van ser imputats en una pròrroga anterior, com és aquest cas.
Amb tot, els fiscals anticorrupció també admeten que l’alt tribunal espanyol fixa que la declaració dels investigats “és imprescindible” i sense aquesta no es pot continuar un cas; tal com va passar en la investigació de la causa Tsunami Democràtic, obligada a arxivar. A banda, els fiscals recorden jurisprudència del Tribunal Constitucional, que estableix que la declaració d’una investigació és necessària i alhora una garantia i un mitjà de defensa per a la persona.
Finalment, qualifiquen de “sospites infundades” que la defensa de Soler hagi posat en dubte la resolució del 26 de febrer perquè aquesta no va ser comunicada a les parts fins al 13 de març. Hi afegeixen que el Lletrat de l’Administració de Justícia “en el seu exercici de la fe pública judicial” va exposar que la resolució “es va generar en el programa Temis” el mateix 26 de febrer. Això no obstant, no va aportar cap prova telemàtica, segons subratlla el penalista Capuz.
Noves citacions
Per afegir-hi més conflicte processal al cas Negreira, a finals d’abril passat, la magistrada va ajornar la declaració dels investigats fins al 18 de setembre, data que està fora de l’actual pròrroga de la investigació, que finalitza l’1 de setembre. Per algunes defenses, la magistrada està obligada a dictar una nova pròrroga per poder fer els interrogatoris, tot i que no totes les parts ho comparteixen. Amb tot, la resolució de l’Audiència de Barcelona sobre la legalitat de la pròrroga del cas Negreira se sabrà abans de les declaracions dels exdirectius, i per tant podria obligar a paralitzar-ho tot, fet que obriria la porta a l’arxivament del cas Negreira. O enviar-lo a judici sense cap indici clau més que el pagament del Barça als Negreira, reconegut davant Hisenda.