Aquest diumenge Tòquio ha apagat definitivament la torxa olímpica amb el final dels Jocs Paralímpics, unes jornades de gran intensitat esportiva que ha deixat un gran balanç pel que fa als competidors i les competidores catalans, 23 en total, que han assolit 13 medalles: 4 d'or, 5 de plata i 4 de bronze.

Set medalles per a la natació catalana

La majoria dels èxits han estat en natació, on l'expedició catalana ha assolit un total de set metalls. Les grans triomfadores han estat les nedadores Sarai Gascón i Núria Marqués, que tornen cap a casa amb dues medalles cadascuna. La primera ha estat plata en 100 metres estils i bronze en 100 metres papallona, mentre que Marqués ha guanyat la medalla de plata en la prova de 100 esquenes i la de bronze en els 200 metres lliures.

En categoria masculina, Miguel Luque ha aconseguit el seu sisè podi paralímpic consecutiu en guanyar la medalla de plata en 50 metres braça. També han assolit la plata Toni Ponce, en els 200 metres lliures, i Òscar Salguero, en els 100 metres braça.

Sarai Gascon

La força de l'atletisme

Sara Loehr (Vilafranca del Penedès) va aconseguir l'or en triatló després de ser la guia de Susana Rodríguez. Ho van aconseguir en la classe PTVI de discapacitats visuals i la prova es va celebrar a la badia d'Odaiba de Tòquio. Loehr i Rodríguez van dominar la cursa (750 metres de nadar, 20km de ciclisme i 5km de cursa a peu) de principi a fi per aturar el cronòmetre en 1:07.15.

Sara Loehr Susana Rodriguez EFE

Loehr i Rodríguez celebren el seu or / EFE

Per la seva part, Yassine Ouhdadi (Tortosa) va ser el més ràpid a la prova dels 5.000 metres T13 (persones amb discapacitat visual lleu). L'atleta, de 27 anys, va fer un temps de 14:34.13 (nou rècord d'Europa) en el debut de la seva primera cita paralímpica.

Tancant els èxits a atletisme hi ha Gerard Descarrega. El de la Selva del Camp ha revalidat el títol aconseguit a Rio 2016 i s'ha proclamat campió paralímpic als 400 metres T11 (persones cegues) amb un temps de 50.42 i al costat del seu guia Guillermo Rojo.

En ciclisme també hi ha premi

El barceloní Sergio Garrote no en tenia prou amb una medalla paralímpica que n'ha guanyat dues. En el seu debut als Jocs, s'ha imposat a la contrarellotge de 16 quilòmetres de la classe H2 al Circuit Internacional de Fuji, amb un temps de 31:23.53 per davant de Luca Mazzone i Florian Jouanny.

En l'altra prova de línia de bicicletes de mà H1-2 va sumar un bronze. El cronòmetre es va aturar a l'1:54.36 després d'una cursa de 52,8 quilòmetres. Hi ha hagut canvi de cromos, i l'or se'l va emportar Jouanny.

I finalment, Christian Venge va aconseguir el bronze a la contrarellotge per discapacitats visuals en el tàndem format amb Noel Martín amb un temps de 42:52.12.

Imatge principal: Descarrega i Rojo celebren el seu or / EFE