La policia espanyola va prohibir l'entrada a la final de la Copa del Rei a un soci del Barça que portava una estelada. Sense cap motiu aparent ni explicació, els agents i la seguretat del camp el van apartar dels seus companys per identificar-lo, se li van quedar l'entrada del partit i el van fer fora amb un "calla i ves-te'n". La policia va ser molt explícita: "Per a tu avui no hi ha futbol".

Daniel Kahl és un alemany que fa quatre anys que viu a Sant Boi. És soci del FC Barcelona des del 2001. Se'n va fer al seu país natal. És molt aficionat al futbol i el seu equip és el Barça, i com molts altres socis i seguidors, dissabte va fer vuit hores d'autobús per veure la final. Anava amb dos amics més alemanys, que viuen a Catalunya, i que són del Barça.

A les 17 h de la tarda entren al recinte de l'estadi Vicente Calderón. Els seus companys passen el control d'entrades. Ell, que porta una estelada a l'esquena, no passa d'aquí.

"Ja vaig veure que em miraven malament", explica Dani Kahl a El Nacional. Mentre que la policia li escorcollava la motxilla cridava als companys que l'esperessin, però la policia va fer que tothom anés entrant per deixar lliure el passadís. "Els van fer entrar per no tenir testimonis", assegura.

"Vaig tenir la sensació que canviava l'ambient", explica Kahl a El Nacional. No només portava una estelada, sinó que és un ciutadà alemany, i un cop ho van veure en el seu DNI, en Dani creu que els va molestar veure "que un estranger pensa com un català". 

Durant tota la l'estona que el van estar identificant, la policia només feia una pregunta: "Per què portes una estelada i què significa?". 

"Em van intimidar"

A partir d'aquell moment van arribar més policies i agents de seguretat de l'estadi. "Tots parlaven de cop", diu. "Em van intimidar. Parlaven de cop. Estava espantat. Em van demanar que els acompanyés a fora per comprovar la identitat, i seguien preguntant per la bandera". 

En Dani parla català, alemany, anglès i una mica de castellà, però no prou com per defensar-se. Veient el caire que havia agafat tot plegat, va decidir no pronunciar ni una paraula en català. Tota l'estona es va comunicar en anglès i va acabar demanant un intèrpret.

"No domino el castellà al 100% i no em puc defensar. I no vaig parlar en català per no crispar més la situació", ha relatat. 

La policia no va donar en cap moment cap explicació de la seva retenció fora de l'estadi. Li van tornar el DNI però no l'entrada pel partit i li van dir directament: "Per a tu avui no hi ha futbol. Calla i marxa".

En Dani diu el següent: "Buscaven una raó. Volien provocar-me i jo vaig intentar mantenir la calma". Kahl admet que hi va haver moments tensos, on va tenir por, perquè estava envoltat d'una desena de policies tots parlant alhora i intimidant-lo.

Estelades requisades

A diferència de l'any passat, el govern espanyol no va prohibir les estelades al camp. Per això, hi havia una aparent tranquilitat entre els aficionats que dissabte anaven a la final. Dins el camp es van poder veure estelades però la policia finalment també en va requisar. Alguns dels aficionats que van entrar al camp i que van veure algunes de les accions de la policia expliquen que tot i que es va dir que eren uns controls aleatoris, de mica en mica van anar veient que "els casos aïllats no eren tan aïllats".

Durant el partit es van requisar tant estelades com banderes del Sí de l'ANC. El mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va demanar a la Fiscalia que actués contra la retirada d'aquesta bandera que no és il·legal ni una de les que estan prohibides en els estadis.

Estelades final Copa Rei / Ernest Sant

Foto: Ernest Sant

El partit va començar amb la xiulada a l'hime. Per tercer cop en una final a Madrid, crits, xiulets i crits d'independència van intentar apagar els compassos de l'hime espanyol. 

Vídeo: Miguel Mateo

I ara, què?

En Daniel va veure el partit des d'un bar del costat de l'estadi. Quan es va acabar la final es va tornar a trobar amb els seus amics i va tornar a pujar a l'autocar. "Vuit hores en autobús viatjant i no poder entrar...", lamenta.

La policia no li va requisar l'estelada però sí que se li va quedar l'entrada i ho va fer sense cap mena d'explicació ni motiu. 

"Ja no es pot canviar res", però explica la seva història perquè tingui ressò i ja no torni a passar i té la intenció de parlar amb el Futbol Club Barcelona perquè coneguin els fets.