L'Espanyol està ferit de mort. Aquest diumenge, el conjunt perico ha tornat a perdre a casa davant d'un rival directe (2-4) com l'Osasuna, fet que ha esgotat de manera definitiva la paciència de l'RCDE Stadium. El públic del feu blanc-i-blau encara no ha presenciat una victòria del seu equip a la Lliga i, quan s'està a punt d'arribar a l'equador del campionat, la situació és dramàtica. Els de Pablo Machín, que la pròxima jornada visiten el Bernabéu, dormiran a 5 punts de la salvació.

Sensacions contradictòries

Tensió. Gol. Patiment. En aquest ordre. A la primera part, els jugadors de l’Espanyol han fet palès que la pèssima ratxa que viuen a casa els hi passa factura emocionalment, i és que han saltat al terreny de joc completament acomplexats, com si el rival que tenien al davant fos d’una entitat molt superior. D’aquesta manera, l’Osasuna ha aconseguit instal·lar-se en camp contrari, on ha combinat amb precisió a la zona de tres quarts. El seu domini, però, no s’ha traduït en ocasions de gol.

El pas dels minuts ha afavorit el conjunt de Pablo Machín, que ha trobat en les desmarcades de Wu Lei i Adrià Pedrosa una via per superar la pressió ferotge dels navarresos. Així, quan s’havia disputat un quart d’hora de partit, el carriler català del planter ha fet valer un gran desplaçament de Marc Roca per realitzar una centrada al segon pal, on Wu Lei ha estat a punt de marcar amb el cap.

Semblava que l’ocasió del xinés seria senzillament això, una ocasió, però aleshores, per sorpresa de tothom, l’àrbitre Melero López ha revisat la jugada a la pantalla del VAR. Ningú se’n havia adonat, però Facundo Roncaglia havia desviat la rematada de Wu Lei amb les mans. La pena màxima, en càmera lenta, era més que evident. Marc Roca, el capità sense braçalet de l’Espanyol, s’ha encarregat de transformar-lo per tal d’estrenar el marcador i fer esclatar d’alegria l’RCDE Stadium.

Marc Roca gol Campuzano Espanyol Osasuna EFE

La diana perica, però, no ha acovardit l’Osasuna, que guiat pel Chimy Ávila –un futbolista amb aspecte de lluitador de Muay Thai– ha seguit intimidant Diego López amb arribades constants.

Adrià Pedrosa podria haver aturat la reacció navarresa al minut 41, quan Wu Lei, després de desmarcar-se en profunditat i regatejar Juan Pérez, li ha regalat el gol. La seva rematada amb el cap, però, ha marxat per sobre el travesser. Estava completament sol.

Desfeta total

Fer pitjor les coses hagués resultat francament impossible. A la segona part, l'Espanyol ha regalat el seu avantatge al marcador en només tres minuts. Quan s'havien disputat 30 segons de la represa, l'Osasuna ha empatat el partit gràcies a Rubén García, que ha fet valer una excel·lent centrada de Pervis Estupiñán al segon pal per afusellar Diego. Immediatament després, i amb l'RCDE Stadium en xoc, Bernardo Espinosa ha regalat l'esfèric al Chimy Ávila a la frontal i l'argentí, amb tot de cara, no ha perdonat. El central colombià dels pericos té virtuts, sí, però també acostuma a regalar accions de tipus. I sinó, que ho preguntin per Montilivi.

L'Osasuna ho tenia tot a favor per començar a contemporitzar el duel, però aleshores Roncaglia, un home poc amic dels recessos, ha vist la seva segona groga després d'atropellar Wu Lei. Els visitants es quedaven amb deu jugadors i Machín, que necessitava impulsos, ha substituït Víctor Sánchez -xiulat- per donar entrada a Jonathan Calleri. En el minut 58, el davanter argentí ha pogut signar l'empat amb una gran rematada amb el cap, però Juan Pérez, heroi per sorpresa, ha desviat la pilota amb una mà prodigiosa al primer pal.

Fernando Calero per Òscar Melendo i Pablo Piatti per Adrià Pedrosa. Machín ha cremat totes les naus ben aviat per buscar l'empat, però el cert és que, tot i jugar amb deu homes, qui ha estat més a prop de marcar ha estat l'Osasuna. Al minut 69, una cama providencial de David López ha evitat el segon gol del Chimy, hiperactiu durant tot el partit.

Osasuna gol Espanyol EFE

L'afició de Cornellà El-Prat ha perdut la paciència per complet i no ha perdonat ni una passada enrere. En un escenari de màxima transcendència, els futbolistes de Machín, superats per la pressió i per la situació a la classificació, només han pogut contemplar com el temps passava sense aturador. I faltava la traca final.

En el 84, Jon Moncayola ha aprofitat una enèsima pèrdua perica per marcar el tercer amb una gran cavalcada. Però no seria l'últim. Abans d'acabar, Roberto Torres ha transformat un penal provocat pel Chimy per signar el quart. El gol de Calleri al temps afegit no ha evitat una tempesta total a l'RCDE Stadium.

Els crits de "directiva dimissió" i "no us mereixeu la samarreta que porteu" han estat constants fins al xiulet final, fet que evidencia una trista realitat: el què abans era confiança en l'equip, ara és por real al descens. I dissabte vinent, visita al Bernabéu. Les coses sembla que només poden empitjorar.