Les bones intencions i la presumpta unitat entre els jugadors professionals de pàdel han saltat pels aires de bon començament. Si en el comunicat inicial emès el mes d'octubre passat, els set fundadors de l'Associació de Professionals de Pàdel (PPA) feien una crida a tots els jugadors "per treballar units", la unilateralitat en les primeres decisions de la seva junta directiva ha derivat en una fractura en temps rècord entre l'elit, formada pels palistes que ocupen els primers llocs del rànquing, i una classe mitjana que comença a no sentir-se representada pels interessos de les grans estrelles.

El solapament al calendari de proves instigat des de la Federació Internacional (FIP) ha estat el principal detonador de la divisió. Com ja va succeir amb el primer torneig WPT Challenger de la temporada disputat en Getafe i la prova inaugural de l'acabada de crear Premier Padel –impulsada des de la FIP, amb el suport de Qatar i Nasser al-Khelaïfi–, l'ens que presideix l'italià Luigi Carraro ha tornat a contraprogramar (amb el vistiplau de la junta de la PPA) al circuit que permet als jugadors amb menor puntuació (a partir de la novena posició del rànquing inclosa en el circuit femení, i de la tretzena en el masculí) sumar punts i ajustar encara més la classificació general de World Padel Tour.

Concretament, en la seva tercera prova de la temporada, el WPT Challenger de Mallorca, que es disputarà en la Rafa Nadal Academy entre el 21 i el 29 de maig, i que va ser presentat el cap de setmana passat amb l'astre de Manacor i Carlos Moyá exercint d'amfitrions davant d'algunes de les millors pales del torneig com Patri Martínez, Carolina Navarro, Mapi i Majo Sánchez Alayeto, Mari Carmen Villalba, Bea González, Sofi Saiz, Aranza Osoro i Lucía Sainz, en el quadre femení; i Javi Garrido, Coki Nieto i Rafa Méndez, en el masculí.

Tanmateix, i després d'haver compartit la seva il·lusió per participar en una prova del WPT Challenger en un escenari com la Rafa Nadal Academy, els dos primers es veuran obligats a desdir-se o a veure's exposats a una expulsió de la PPA, després que la FIP anunciés hores després i per sorpresa la celebració d'una nova prova de la Premier Padel a Roma en les mateixes dates. Una decisió que tant Garrido com Nieto no van encaixar de bon grat.

El tercer jugador del quadre masculí present el cap de setmana passat a Palma, Rafa Méndez, pot considerar-se la primera víctima col·lateral del solapament de proves orquestrat des de la FIP amb la complicitat de la junta de la PPA, i el primer a mostrar públicament en una entrevista a Radio Marca el seu "descontentament amb l'associació de jugadors".

Cenyint-se al contracte que li uneix amb el seu espònsor principal (NOX) i patrocinador de WPT Challenger, el palista espanyol va decidir no acudir al Major de Doha i representar a la seva marca en Getafe, circumstància que li va valer l'expulsió automàtica de la PPA. "Vaig ser dels primers que em vaig associar", admet, al mateix temps que revela que aquest fet obliga els jugadors "a comprometre't a disputar les deu proves de la Premier Padel".

Tanmateix, el solapament de tornejos el va obligar, tal com succeirà en unes setmanes amb Garrido i Nieto, a escollir. "El més important en l'esport són els valors, i el fet que, perquè no vaig poder anar al primer torneig de Doha, em diguin que he de fer un pas al costat i em convidin a sortir de l'associació, deixa molt a desitjar", va assegurar el palista andalús establert a Valladolid, qui és de l'opinió que "perquè una associació sigui real, ha de defensar tots els jugadors".

Així mateix, Méndez va lamentar la falta d'"empatia" i d'"entesa" per part dels membres de la junta, i va qüestionar a més que la PPA sigui l'aladid de la llibertat que diu ser per als professionals del pàdel. "Realment hi ha tanta llibertat com s'explica? Si n'hi hagués, s'hauria d'entendre la meva situació", va concloure.