Aficionats del club han denunciat que el Mallorca ha exclòs el català dels marcadors del nou estadi, tal com es va veure aquest dimecres en la victòria contra el Girona a la Copa del Rei per 3-2. Un cop acabat el partit, el soci Joan Andreu va lamentar a les xarxes socials que estava "molt trist de veure com el català ha desaparegut dels monitors de Son Moix" —que es va estrenar el passat dissabte 13 de gener després d'una exhaustiva remodelació—. "Per què no tornau a retolar en la nostra llengua? Mallorca en català", va suggerir, amb una imatge d'un videomarcador on es llegia "saques de esquina" (en castellà).

Alguns usuaris es van mostrar sorpresos amb l'observació feta per Andreu i d'altres com en Tolo Sent li van comentar que el club "ja va complir amb lo del ball de bot", en referència a la festa que va organitzar el Mallorca per estrenar l'estadi: molt de vestit tradicional i molta dansa popular. "Per a ells el mallorquí és folklore", va afegir. Andreu va respondre: "Fins a enguany, Tolo, la retolació sempre havia estat en català, igual que les locucions". Un altre usuari li va preguntar si era la primera vegada que passava, però ell va insistir: "No, d'ençà del marcador nou i la nova gràfica que passa". "Queixeu-vos, doncs", li va proposar. I així ho ha fet.

Carta al Mallorca pel retorn del català

Aquest dijous al matí, Andreu ha fet pública la carta adreçada al president del Mallorca, el nord-americà Andy Kholberg, en la qual demana que el català torni a estar present a Son Moix. "El motiu d'aquesta carta és expressar la meva queixa en referència a la retolació en castellà dels marcadors digitals del nostre estadi els dies de partit. Fins a la darrera renovació infogràfica, que aplaudesc per la seva factura espectacular, la retolació havia estat sempre en català", comença el text. Reconeix que "la identificació del club amb els dimonis o els balls de boleros a la festa d'inauguració de la remodelació de l'estadi són passes bones", però que amb l'exclusió del català a l'estadi s'ha "reculat".

L'aficionat ha lamentat que ha estat un "disgust i quasi diria que una ofensa veure com la llengua pròpia de Mallorca ha perdut un espai en la comunicació pública del nostre club", després d'uns cinquanta anys com a abonat. "El català és un patrimoni valuosíssim històric per a tots els ciutadans d'aquesta illa. Té un arrelament a Mallorca des del segle XIII, i crec que hem de fer un esforç col·lectiu per mantenir-la el més sana i viva possible", ha assenyalat. Si bé ha admès que hi ha socis la llengua pròpia dels quals és el castellà, l'anglès o l'alemany, Andreu ha recordat que "el català és una llengua vulnerable devora aquestes altres".

En aquesta línia, l'aficionat ha fet un "símil futbolístic": "El català no serà mai el Madrid o el Barça, no guanyarà la lliga de les llengües, però si entre tots la cuidam, la respectam i feim les coses ben fetes, el català pot ser com el Mallorca i jugar a la primera divisió de les llengües. I no passar pena per baixar a Segona". "Però per això cal una implicació col·lectiva i la societat esportiva que tu (Kohlberg) presideixes pot posar el seu granet d'arena, petit, però important", ha indicat. Així, ha mostrat el seu desig que la carta faci el president del club "reflexionar" i que "es pugui tornar a veure una retolació en català als videomarcadors de l'estadi".

La carta d'Andreu ha tingut un cert impacte a Twitter i molts usuaris han expressat el seu suport a la petició, com és el cas de Plataforma per la Llengua: "Demanam a l'RCD Mallorca que la nova imatge gràfica dels videomarcadors vagi en consonància amb la bona feina que fa amb la megafonia, la música al descans i part de contingut a xarxes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!