El Palau de Justícia de Barcelona, a l’avinguda Lluís Companys, es converteix des d’aquest dilluns en una àgora mediàtica del futbol, ja que en una de les seves sales se celebra el judici del cas Neymar 2. El futbolista brasiler Neymar da Silva Santos Jr, que ara juga al París Sant Germain, ha d’assistir com a acusat en el judici, juntament amb els seus pares i els expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu pel seu traspàs del Santos al FC Barcelona, entre els anys 2011 i 2013.

🔴 Florentino Pérez afirma que va oferir 45 milions per Neymar i que el jugador volia anar al Barça


💬 Neymar tira pilotes fora en el judici: "El meu pare ho portava tot"
 

La fiscalia i el fons brasiler DIS, que tenia un 40% dels drets del jugador, els acusen d’haver ocultat el preu real del traspàs: es va anunciar per 17 milions quan van ser-ne 40 milions, i els reclamen penes de presó i multes milionàries. És un judici molt mediàtic, com el que es va viure amb Leo Messi per frau fiscal. En aquest cas, s'han acreditat 160 professionals de 49 mitjans, 10 d'ells de mitjans internacionals, segons informa el gabinet de premsa del TSJC. Les principals claus del judici Neymar 2 són:

Qui són els acusats del cas Neymar 2?

En el judici del cas Neymar 2, al banc dels acusats s’asseuran sis persones físiques: Sandro Rosell, expresident del Barça; Josep Maria Bartomeu, quan era vicepresident del club blaugrana; Neymar da Silva Santos, pare del jugador; Neymar da Silva Santos Junior, el futbolista; Nadine Gonçalves da Silva Santos, la mare de jugador, i Odílio Rodrigues Filho, president del Santos, i tres persones jurídiques: Futbol Club Barcelona, Santos Futbelo Clube, i N&N Consultoria esportiva i empresarial LTDA, empresa de la família Neymar.

Quins són els delictes i les penes que els demanen?

La Fiscalia i l’acusació particular del fons brasiler DIS acusa els Neymar i els directius del Barça i del Santos dels delictes d’estafa i de corrupció en els negocis. La Fiscalia demana: 5 anys de presó per a Rosell, 2 anys de presó per a Neymar (que l’acusació particular eleva a 5 anys de presó) i el seu pare, i 1 any de presó per a la seva mare, i 3 anys de presó per al president del Santos pel delicte d’estafa. La fiscalia no acusa Bartomeu. També reclama que Rosell i els Neymar paguin 10 milions d’euros de multa cada un. Pel que fa a les persones jurídiques, la Fiscalia sol·licita que el Barça i el Santos paguin cada un 7 milions d’euros pels dos delictes, i l’empresa dels Neymar 1,4 milions. I finalment, reclama que Rosell i els clubs indemnitzin el fons DIS amb 3.228.400 euros, que és la quantitat que li faltaria cobrar amb el preu real del traspàs del jugador, que va ser de 40 milions d’euros, segons el ministeri públic, tot i que l’acusació particular l’eleva fins als 85 milions.

Cas Neymar 2: quant dura el judici?

A causa del nombre d'acusats, el judici del cas Neymar 2 se celebrarà en una sala de jurat de l'Audiència de Barcelona. S’han programat 7 sessions: del 17 al 21 d’octubre, i dues sessions més, el 28 i el 31 d’octubre. Les defenses han demanat que els acusats declarin al final del judici, i s’han fixat pels dies 21 i 28 d’octubre. El tribunal de la secció sisena de l'Audiència de Barceloa que jutjarà el cas és format pels magistrats: José Manuel del Amo, president; Jorge Obach i Miguel Ángel Ogando.

judici mesa parlament tsjc montse giralt (2)
El Palau de Justícia, seu de l'Audiència de Barcelona i del TSJC. / Foto: Montse Giralt

Per què declara el president del Real Madrid com a testimoni?

El president del Real Madrid, Florentino Pérez, declararà com a testimoni en la sessió de dimarts, a petició de l’acusació particular. En una entrevista, Pérez va assegurar que el traspàs de Neymar era més car del que deia el Barça perquè ell ho va negociar i per la rescissió del contracte havia de pagar al Santos 65 milions d’euros. El president del Madrid declararà en el judici a través d'un sistema telemàtic (webex) i, així, no haurà d'anar a Barcelona.

Neymar pot absentar-se del judici?

Si Neymar només fos acusat a 2 anys de presó (límit per entrar a la presó si no es tenen antecedents), com li demana la fiscalia, podria ser jutjat en absència i el seu advocat exercir la seva defensa. L’acusació particular, però, li demana una pena de 5 anys de presó i, per tant, ha d’assistir a totes les sessions. El seu advocat podria demanar al tribunal que, per motius professionals, el jugador s’absenti d’estar a totes les sessions del cas Neymar 2. El París Sant Germain té dos partits programats en les dues setmanes del judici: a la lliga de França i a la Champions (el  25/10 amb el Maccabi Haifa). El Mundial Qatar 2022, que s’inicia el 20 de novembre i la concentració de les seleccions, queden lluny com a argument de dispensa. Habitualment, els tribunals permeten l’absència d’un acusat un cop ha declarat i es torna a demanar que assisteixi a la vista en el torn de l'última paraula. En aquest cas, les defenses han demanat que els acusats declarin al final.

El futbolista pot anar a la presó?

Sí, tot i que és difícil. La Fiscalia li demana 2 anys de presó i si el tribunal el condemna a aquesta pena li podria suspendre l’entrada a presó perquè és el límit que es fixa si la persona no té antecedents penals i no és un cas excepcional de corrupció o d’alarma social. L’acusació particular, però, li demana fins a 5 anys de presó. Les defenses poden al·legar que el procediment ha trigat molt, es va iniciar el 2015, i poden reclamar que es redueixi el càstig per dilacions indegudes. A banda, la sentència de l’Audiència de Barcelona no serà ferma i es pot presentar recurs a la sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i després al Tribunal Suprem, en un recurs de cassació, que podria aturar un parell d’anys l’execució de la sentència o la condemna.

Quants casos Neymar hi ha?

El traspàs de Neymar va provocar diferents fronts jurídics i financers al FC Barcelona. L’Audiència Nacional va investigar inicialment aquesta operació que es va dividir en tres procediments, el darrer arxivat. El cas Neymar 1 es va tancar a l’Audiència de Barcelona amb un pacte: el Barça, com a persona jurídica, va pagar 5,5 milions d’euros en ser condemnat per delictes fiscals, i eximint de responsabilitats a Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. El cas Neymar 2 torna a portar el club blaugrana i els seus dos expresidents a judici.

Hi ha temps d’un pacte entre acusacions i defenses?

Sí. El ministeri fiscal i l’acusació particular poden arribar un acord fins just quan comenci el judici i anunciar-ho al tribunal, i normalment comporta una rebaixa del càstig. Habitualment, les negociacions són conegudes i en aquest cas no ha transcendit cap informació i el fons brasiler DIS, que exerceix l’acusació particular, ha assegurat que no hi ha acostaments. Aquest dilluns ho sabrem.