Directius de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) podrien haver cobrat sobresous sota l'aparença de despeses de desplaçament per assistència a reunions. Aquesta és la hipòtesi en la qual està treballant el jutge Santiago Pedraz, el magistrat del denominat cas Villar, referent a la gestió d'Ángel María Villar, expresident de la RFEF. Així ho assegura aquest dijous el diari El Independiente, que ha tingut accés a una providència de dilluns passat que ho demostra.
Segons la investigació, el sorprenent és que les despeses eren sempre en quantitats fixes, en lloc d'imports variables en funció del cost real del passatge o del bitllet reservat per a cada viatge.
Ángel María Villar, lliurant la Supercopa d'Espanya / EFE
El jutge reclama a la RFEF que expliqui les despeses
Concretament, el magistrat reclama a la RFEF que certifiqui la "normativa, acord o resolució" que empari aquest desemborsament dels membres de la junta directiva, quins criteris va seguir i per quin procediment es va guiar, quins eren els requisits per a la seva percepció, per què les quantitats es van mantenir fixes durant dos anys i per què eren diferents en funció del beneficiari, i si era una contraprestació per despeses realment realitzades.
A més, el jutge demana a la federació les actes de les reunions de la junta directiva celebrades entre el 10 de març de 2014 i finals de 2016 per comprovar qui va participar, "Les diligències fins al moment practicades confirmarien de manera indiciària irregularitats en el procediment d'abonament de despeses derivades de l'assistència a reunions de la junta directiva i a altres comissions i/o esdeveniments d'aquells membres respecte de qui s'ha sol·licitat informació, sent precís posar l'èmfasi en la investigació per si tals abonaments, en la forma en què es van dur a terme, suposen una desviació i possible apropiació de fons procedents de la RFEF", afirma Anticorrupció.
Escrit de la Fiscalia Anticorrupció en el qual fa referència a les presumptes irregularitats en el pagament d'aquests despeses / El Independiente
72 euros per cada viatge en taxi
LaLiga, com a acusació particular en el cas, ha remarcat en més d'una ocasió que la pràctica d'abonar i percebre una quantitat fixa en concepte de desplaçament vulnera tant les Guies de pressupostació i justificació del Consejo Superior de Deportes (CSD) com el reial decret sobre indemnitzacions per raó del servei, que demanen que el pagament de l'"import del bitllet o passatge utilitzat" prèvia justificació de la despesa amb els "documents originals".
Aquest tema xoca amb la decisió de la RFEF de pagar un import fix de 72 euros per viatge en concepte de taxi sense cap justificació, per exemple.
LaLiga, a més, explica que en set dels nou exercicis analitzats (2009-2017), el compte a la qual la RFEF va imputar les despeses va donar una desviació negativa respecte al pressupostat inicialment d'entre el 3,83 % (2016) i el 94,44 % (2010). L'import executat en l'esmentat període va oscil·lar entre els 2.879.067,49 euros (2015) i els 6.259.573,53 euros (2020).
Imatge principal: Ángel María Villar, expresident de la RFEF / EFE