El Reial Madrid s'ha imposat aquest dissabte al Barça en el Clàssic de la Lliga, un partit molt emocionant en el qual els blaugrana han tingut més i millors ocasions, però que ha acabat en triomf visitant gràcies a Jude Bellingham, que s'ha inventat un golàs en una acció que semblava no comportar perill per fer l'1-1 i que ha marcat l'1-2 en el temps de descompte, quan més a prop semblava estar el 2-1.

La prèvia del Clàssic ha estat estranya, diferent de l'habitual. L'escenari circumstancial, el Lluís Companys, canviava la litúrgia prèvia. Tampoc no ajudava l'hora del partit, les 16.15h, una de prèvia de sobretaula, i tot regat amb un sol i ambient primaveral impropi d'un 28 d'octubre. La pujada a l'estadi, massiva, però silenciosa, no semblava la d'una prèvia d'un Clàssic, i el mateix ha passat dins de l'estadi, abans del partit, quan el Reial Madrid, per exemple, ha saltat a escalfar sense pràcticament xiulets, una cosa estranya en el Camp Nou. L'afició estava com desubicada. I ha estat quan ha aparegut una gegantina llengua dels Rolling Stones i el mosaic, seguit de l'himne del Barça, cantat a cappella. En un temps rècord, l'afició s'ha transformat i l'Estadi Olímpic s'ha transformat en una olla de pressió. El Clàssic, ara sí, havia començat.

Gündogan definició gol Clàssic / Foto: EFE
Moment en què Gündogan supera Kepa per marcar l'1-0 contra el Reial Madrid / Foto: EFE

Xavi manté la seva aposta d'Araujo com a lateral

Un dels grans dubtes en la prèvia del Clàssic era veure quina alineació presentava Xavi Hernández. L'entrenador tenia baixes molt importants, com les de Lewandowski, De Jong, Koundé, Raphinha o Pedri, però el fet que tots s'entrenessin amb el grup divendres, al que es va afegir que Lewandowski i Raphinha entressin en la convocatòria, augmentava el dubte sobre el possible onze. Finalment, ambdós s'han quedat a la banqueta, encara que el dubte ha seguit quan s'ha conegut l'alineació, amb Alejandro Balde, Íñigo Martínez, Christensen, Araujo i Cancelo. Semblava que Xavi apostava amb un defensa de 3 centrals i dos carrilers, encara que el cert és que el tècnic ha mantingut la seva aposta d'Araujo de lateral per marcar Vinícius, amb Cancelo d'interior i de suport en la cobertura a l'uruguaià. L'altra sorpresa ha estat la presència de Fermín López, amb Gavi i Gündogan en el centre del camp, i Joao Félix i Ferran Torres en la línia ofensiva.

Ancelotti, per la seva part, ha apostat per un onze bastant previsible, amb Mendy en el lateral esquerre com a principal novetat, el que deixava a Camavinga a la banqueta. La resta de l'equip l'han format Carvajal, Rüdiger i Alaba en la defensa, Tchouaméni, Kroos, Fede Valverde i Bellingham en el centre del camp, i Vinícius i Rodrygo en la punta de l'atac.

Fermín David Alaba Clàssic / Foto: EFE
Fermín López, lluitant una pilota amb Alaba / Foto: EFE

Gündogan colpeja i possible penal a Araujo

El Barça ha començat el partit molt concentrat, pressionant a dalt i evitant qualsevol pèrdua en zona perillosa. I fruit de la pressió i de la bona col·locació ha arribat l'1-0, de Gündogan, que ha aprofitat una mala passada enrere de Tchouaméni per superar amb un xut ras a Kepa (7'). El Reial Madrid ha intentat reaccionar ràpid, mitjançant un Vinícius molt actiu, però el brasiler ha topat amb un Araujo molt concentrat. I en el minut 16 ha pogut arribar el 2-0, en un xut de Fermín López que s'ha estavellat en la base del pal (16').

El Reial Madrid ha intentat reaccionar, encara que ha tingut molts problemes per superar el centre del camp blaugrana. Xavi li havia guanyat a la pissarra a Ancelotti i els blancs només podien intimidar a través de Vinícius, en accions individuals. El Barça, en canvi, embastava accions col·lectives. En una llarga jugada de combinació ha arribat una gran ocasió per a Fermín López, però el seu xut ha sortit desviat. I just abans del descans ha arribat la polèmica, en un córner. Tchouaméni agafa amb els dos braços a Araujo i evita que pugui rematar, però ni Gil Manzano ni el VAR no han vist penal.

Bellingham gol Clàssic / Foto: EFE
Bellingham, després de marcar l'1-1 en el Clàssic / Foto: EFE

Bellingham lidera la remuntada

El Reial Madrid ha començat amb força la segona part i en el primer minut Rodrygo ha tingut una ocasió, però la seva volea ha sortit per sobre del travesser (46'). El Barça ha reaccionat i ha pogut sentenciar el Clàssic en una rematada de cap d'Íñigo Mártínez que s'ha estavellat al pal. El rebot ha caigut a peus d'Araujo, que ha vist com Kepa evitava el 2-0 (50').

A mesura que passaven els minuts, el Reial Madrid ha hagut de fer una passada endavant, a la recerca de l'empat, el que deixava uns espais que el Barça no ha desaprofitat per generar perill, amb un Cancelo molt vertical, sobretot quan Ancelotti ha situat Camavinga de lateral esquerre. El lateral portuguès ho ha intentat en el minut 63, però el seu xut ha sortit a córner després de rebotar en un defensa. I quan més a prop semblava estar el 2-0 ha arribat l'1-1, en una genialitat de Jude Bellingham, que ha agafat la pilota en la frontal de l'àrea i ha enviat un obús al fons de la porteria (68'). El gol ha deixat tocat al Barça, que durant diversos minuts ha anat a remolc d'un Madrid físicament més sencer. Els blaugrana s'ha reposat i han buscat la victòria amb insistència, però en una acció aïllada la pilota ha caigut a peus de Bellingham, que ha marcat l'1-2. L'Estadi Olímpic ha quedat glaçat. El Clàssic quedava pintat de blanc.