El Barça s'ha deixat aquest dissabte dos punts a Vallecas en no passar de l'empat contra un intens Rayo Vallecano (1-1). L'equip de Xavi Hernández no ha firmat una bona actuació, amb un joc lent i ple d'imprecisions, al que s'ha afegit la polèmica arbitral, ja que en el gol local hi ha hagut dos fores de joc posicionals que el VAR no ha considerat punibles. El possible error del col·legiat no ha fet més que complicar-li les coses a un Barça que estava firmant un partit molt dolent. Els de Xavi només han pogut generar perill en el tram final, quan ha arribat l'empat. Com en altres partits de la temporada, la reacció ha arribat tard i el Barça no ha pogut completar la remuntada.

En el primer partit sense Gavi i amb la ressaca duels partits de seleccions, Xavi Hernández ha apostat per un onze ofensiu, amb Ferran Torres i Lamine Yamal en els extrems i Lewandowski a la punta de l'atac. En la defensa, amb Iñaki Peña de titular per la lesió de Ter Stegen, l'entrenador ha optat per Joao Cancelo i Alejandro Balde a les bandes, amb Christensen i Íñigo Martínez en l'eix. La gran novetat ha arribat en el centre del camp, amb el retorn de Frenkie de Jong, acompanyat per Oriol Romeu i Pedri, el que ha deixat Gündogan a la banqueta.

Iñaki Peña Rayo Vallecano Barça / Foto: EFE
Iñaki Peña, lluitant una pilota amb De Frutos, en el Rayo Vallecano-Barça / Foto: EFE

Primera part avorrida i gol polèmic del Rayo

El partit ha començat molt intens, amb el Rayo Vallecano pressionant molt a dalt la sortida de pilota del Barça. I l'aposta de Francisco ha estat la guanyadora, ja que l'equip de Xavi ha patit l'indicible per superar la línia avançada del Rayo. Frenkie de Jong i Oriol Romeu, molt espessos, han anat acumulant pèrdues de pilota perilloses, mentre que Pedri quedava desactivat, atrapat a la teranyina teixida per Francisco a la pissarra. El primer a intentar-ho ha estat Óscar Valentín, que després d'una pèrdua de De Jong ha disparat fluix (10). El Barça, per la seva part, només aconseguia inquietar a través d'accions individuals de Lamine Yamal, el jugador blaugrana més actiu en la primera part.

Amb el pas dels minuts, el ritme del partit ha anat decaient. El Barça provava de combinar, però a una velocitat massa lenta per generar perill, mentre que el Rayo combinava pressions avançades amb moments en què esperava més enrere, per sortir al contraatac. I quan semblava que s'anava a arribar al descans amb el 0-0 inicial, ha arribat el gol del Rayo Vallecano, en una gran volea d'Unai López des de fora de l'àrea. El gol ha estat molt polèmic, ja que en la jugada hi ha dos fores de joc posicionals. El primer es produeix en el centre inicial, que Alejandro Balde rebutja amb el cap. La jugada és molt semblant a la que es va produir en el Granada-Barça, un gol anul·lat a Joao Félix. I la polèmica no acaba aquí, ja que la pilota acaba als peus d'Unai, autor del gol. En el xut hi ha fora de joc posicional d'un jugador que dificulta la visibilitat d'Iñaki Peña. El VAR ha analitzat el gol, que semblava que anava a ser anul·lat, però sorprenentment ha acabat pujant al marcador.

Xavi Hernández enfadat Barça / Foto: EFE
Xavi Hernández, demanant intensitat als seus jugadors, el Rayo Vallecano-Barça / Foto: EFE

Reacció insuficient del Barça

El Barça ha sortit amb un altre ritme en la segona part, conscient que havia d'anar amb tot si volia remuntar. Els blaugrana han començat a trepitjar àrea amb més facilitat. En el minut 47, Joao Cancelo ho ha intentat amb un xut desviat i poc després ha estat el torn de Pedri, amb una rematada de cap que ha sortit per sobre del travesser (56). Xavi, a més, ha mogut la banqueta, donant entrada a Gündogan i a Joao Félix, per Oriol Romeu i Ferran Torres.

En el tram final, el Barça ha intensificat el ritme, davant d'un Rayo Vallecano cada vegada més cansat. I l'ocasió més clara ha arribat en el minut 76, en un xut des de fora de l'àrea de Raphinha que s'ha estavellat al pal. El gran problema per als blaugrana ha continuat sent el de tot el partit, la imprecisió en les passades, amb errors a l'hora de donar-li velocitat a les jugades. L'ímpetu del Barça ha acabat tenint èxit, en un centre d'Alejandro Balde que Lejeune, amb Lewandowski preparat per marcar, ha rebutjat el fons de la porteria (82'). El Barça ha intentat completar la remuntada en els últims minuts, però no ha pogut generar més ocasions clares. I abans del final, nova acció polèmica, un clar penal d'Espino a Raphinha que el VAR ha obviat. Dos punts més que s'esfumen.