La temporada del Barça ha deixat molt a desitjar, en tots els aspectes. Esportivament, ha estat un curs en blanc, i lluny de lluitar per cap títol, a excepció de la Supercopa d'Espanya que els blaugrana van perdre a la pròrroga contra el Reial Madrid. Econòmicament, el club està passant per la crisi més agreujada de la seva història, però a més, identitàriament, també és un moment delicat.

Recuperar la normalitat pre pandèmia

L'evidència més fefaent es va veure en el partit que els culers van jugar contra l'Eintracht de Frankfurt al Camp Nou. Els alemanys van viatjar en massa a Barcelona, i una deficient organització en la venda d'entrades va provocar que el Camp Nou gairebé semblés una final de Copa, amb la meitat d'un equip i l'altra meitat del contrari, com va lamentar Xavi Hernández després de l'eliminació.

Elena Fort vicepresidenta Barca @FCBarcelona
La vicepresidenta Elena Fort, en una imatge d'arxiu del Barça / @FCBarcelona

Per a posar-hi remei, la junta directiva va reunir-se, per tal d'activar diverses mesures que ha fet públiques Elena Fort, vicepresidenta de l'Àrea Institucional. Ha començat la seva intervenció parlant d'un retorn a la normalitat, que s'havia perdut amb les mesures extraordinàries derivades de la pandèmia.

"Les dues primeres decisions són per la tornada a la normalitat. Posarem fi al règim d'excedències. El proper 14 de juliol passarem el cobrament als abonaments", ha començat, abans de començar a parlar dels temes més candents, el Seient Lliure i la poca presència de socis al Camp Nou, convertit, molts més cops dels desitjats, en un conglomerat de turistes, enlloc d'un lloc on anar a animar un equip de futbol.

El Barça castigarà els socis que no vagin als partits

El servei del Seient Lliure, anul·lat durant la pandèmia, tornarà a estar actiu, amb algunes modificacions, per incentivar l'assistència a l'estadi. Perquè "només entre 9.000 i 10.000 socis assisteixen a l'estadi més d'un 85% dels partits". I per tal de fomentar que el Camp Nou estigui ple de barcelonistes, s'han endurit una sèrie de mesures. La primera, serà elaborar un cens de socis i sòcies, que no es fa des del 2012, per tenir "una fotografia real de la massa social".

euforia enintrach frankfurt camp nou efe
El Camp Nou, ple d'aficionats de l'Eintracht de Frankfurt / EFE

A més, ha explicat la forma en les quals es premiarà o, en el seu defecte, es penalitzarà els socis, depenent de la seva assistència als partits. "Els socis que assisteixin a més del 85% dels partits tindran avantatges. Per exemple, sortejos per viatjar gratuïtament amb l'equip, descomptes en les entrades pels acompanyants o en la restauració i la botiga del Barça", ha detallat la vicepresidenta.

Per contra, aquells que "no assisteixin o cedeixin el seu seient durant 10 partits (6 en el cas del Palau), s'aplicarà el Seient Lliure invers. El club recuperarà l'ús de l'abonament i el podrà treure al circuit comercial, tret que el soci avisi que el vol utilitzar, abans de 72h del partit corresponent." 

En els casos més dràstics, perdran la condició de socis

És a dir, en aquest cas, el soci seguirà tenint preferència per anar als partits, però haurà d'avisar cada cop que vulgui fer-ho, o sinó no hi podrà anar. Però hi ha un cas més extrem. "Entre 2.500 i 3.000 socis, ni alliberaven ni assistien al camp. No és una qüestió pandèmica, és una mitjana estancada en els últims 5-6 anys. Al Palau Blaugrana són uns 1.200", ha lamentat Fort.

Mosaico Barca Camp Nou Clasico Real Madrid octubre 2021 EFE
El Barça vol tornar a veure el Camp Nou ple cada setmana / EFE

Per aquests, es prendran mesures dràstiques. "Per aquells que ni assisteixin al camp ni cedeixen el seient en cap partit de la temporada, el Barça recuperarà el dret d'ús del seient i li retirarà l'abonament", ha explicat. Totes aquestes mesures s'expliquen per intentar evitar un nou 'cas Eintracht'.

Digitalitzar els processos per impedir un nou 'cas Eintracht'

Per a això, també es digitalitzaran els abonaments, per tal de poder tenir una major traçabilitat i saber en tot moment en mans de qui està aquest abonament, que es podrà cedir mitjançant una aplicació mòbil. A més, la compra d'entrades en totes les competicions seran digitals i nominatives per evitar el frau.

Fort, que ha demanat la col·laboració dels socis per tal de fer més ràpida la implantació de l'abonament digital, també ha acabat explicant que hi haurà promocions especials pels socis amb lots d'entrades a preus populars. Perquè com s'ha encarregat de repetir i deixar clar per activa i per passiva, el Barça vol recuperar el Camp Nou, i el vol omplir de socis.

 

Imatge principal: el Camp Nou ple, la imatge que vol recuperar el Barça / FCBarcelona_cat