La Fundació FC Barcelona i l’ACNUR han unit forces per la lluita a favor de la inclusió dels refugiats d’arreu del món. L’entitat blaugrana ha fet un pas més i sota el lema #SignAndPass comença una nova campanya de caràcter solidari per a ser un altaveu i ajudar a resoldre un dels conflictes més latents al món.

La relació serà per als propers tres anys, amb la intervenció a Síria, Líbia, Grècia i Itàlia, i amb l’objectiu de “transformar les vides dels joves refugiats i incrementar la consciència sobre els problemes dels refugiats”. A més a més, s'ha explicat que aquest acord de l'ACNUR amb el Barça és el primer d'una entitat esportiva a nivell global i que s'ha dut a terme per la gran repercussió que té el club blaugrana.

En un fòrum celebrat a l’Auditori 1899 del Camp Nou i encapçalat pel president blaugrana, Josep Maria Bartomeu, i Filippo Grandi, Alt Comissionat pels Refugiats, s’han celebrat dues sessions de debat sobre com poder canviar la situació a través de l’esport. "Seguint la filosofia de futbol del Barça, Cruyff, Rijkaard, Guardiola, Luis Enrique i el joc de Xavi, Iniesta i Messi", el president blaugrana ha volgut donar força a l’excel·lència que també intenta buscar l’entitat i la seva fundació en la crisi dels refugiats. “El ‘Més que un club’ ens fa costat”, s’ha referit Bartomeu en l’obertura de l’acte on també ha afirmat que “s’ha d’analitzar què podem fer en una crisi com la dels refugiats que cada vegada és més profunda”. Amb un vídeo promocional on surt Leo Messi i Neymar, el Barça i l'ACNUR han donat el punt de sortida a la campanya.

65 milions persones han hagut d’abandonar les seves cases per culpa dels conflictes i les guerres. El Barça vol aportar “esperances, recursos i solucions als problemes”, ha explicat Bartomeu. A més a més, ha parlat de “vulnerabilitat” i que la majoria dels afectats són nens. També ha sentenciat que “no és una campanya; és la campanya”.

El president blaugrana ha volgut afegir que volen prevenir problemes i les seves actuacions a través de la Fundació FC Barcelona van seguint el camí. Fent menció al projecte FutbolNet, amb la inclusió i integració social com a principal objectiu, també ha volgut recordar “l’honor i el privilegi d’ajudar els refugiats d’arreu juntament amb Proactiva Open Arms”.

Campanya #WithRefugees

“Iniciar projectes concrets relacionats amb el món de l’esport per a gent jove i nens refugiats” i “utilitzar la força de la veu que té el Barça i l’ACNUR per mobilitzar els projectes per a la causa dels refugiats amb la campanya #WithRefugees i reunir altres entitats esportives per ser campions per als joves refugiats”, són les dues principals raons d’aquest acord per als propers tres anys. Serà una campanya de conscienciació molt ambiciosa que segueix sumant la tasca de la Fundació FC Barcelona.

Josep Maria Bartomeu Filippo Grandi Paulo Lokoro Barça ACNUR Efe

Filippo Grandi, Alt Comissionat per als Refugiats, ha volgut fer esment que l’esport és clau en el món actual. Explicant les seves experiències personals en què “a qualsevol lloc que vaig hi ha un camp de futbol”, creu que “a través de l’esport els nens refugiats troben lligams”. Grandi també ha volgut insistir que el projecte FutbolNet és un exemple a seguir, com també que els esports al cap i a la fi són un pont a la societat que aporta uns valors necessaris dins el món dels refugiats.

Olimpisme de refugiats

Seguint amb la relació refugiats-esports, Paulo Lokoro, atleta en els passats Jocs Olímpics de Rio de Janeiro ha format part dels ponents de l’obertura del fòrum. Nascut al Sudan del Sud i refugiat des de ben petit, va progressar i es va integrar gràcies a l’esport. “La vida al camp de refugiats a Kakuma (Kenya) sempre és la mateixa i córrer és el que m’ha mantingut amb vida”, explicava Lokoro. “L’esport ha canviat la meva vida i la canviar la de molts altres”, ha afegit.