Aduriz ha marcat en el minut 25 i Williams n'ha colat un altre a la porteria del Barça en el minut 28 per deixar en evidència el domini estèril de l'equip blaugrana. Però el que ha vingut després hauria pogut canviar el resultat del partit d'anada de vuitens de la Copa del Rei. L'àrbitre Fernández Borbalán ha volgut fer de Rei Mag i ho ha fet. Havia d'haver expulsat Aduriz per agressió a Umtiti (36 m.) i ja en l'afegit del primer temps havia d'haver sancionat un penal d'Etxeita a Neymar, però tampoc no l'ha vist. El dia de la cavalcada de Reis el Barça ha estat premiat amb negre carbó. Per l'Athletic, que ha acabat amb 9 jugadors, i pel col·legiat.

Ja es va descobrir dimecres, al Bernabeu, la nova modalitat de penal que poden xiular els àrbitres. Un equip atacant (en aquest cas el Madrid) situa dos jugadors, un darrere d'un altre, i el del darrere empeny el de davant i l'àrbitre (en aquest cas posem Mateu Lahoz) sanciona l'equip que defensa amb la pena màxima.

A començaments d'any al futbol espanyol sembla que un driblatge a l'àrea, com el que ha fet Neymar a Etxeita, i la consegüent falta del defensor sobre l'atacant no mereixen el premi del penal. I aquesta Lliga, desafortunadament, no és la Premier, on ja s'aplica l'ull de falcó per a les jugades més importants.

Afortunadament, González Borbalán ha encertat en la jugada del xut lliure que ha significat el primer gol del Barça i en el qual el porter del Athlètic ha protestat i ha intentat convèncer el col·legiat que el xut de Messi no havia traspassat la línia de gol.

El partit ha resultat tant picant com calent, propi dels últims Athletic-Barça. Enredat en alguns moments, aspre en altres minuts, amb domini blaugrana i amb instants en què ha predominat la falta sobre la qualitat. Ha tingut minuts d'histerisme col·lectiu i també de molta passió, com sol passar a San Mamés.

El Barça, no obstant això, no s'ha deixat acovardir en cap moment, no ha abaixat la guàrdia, no s'ha encongit. Ben aviat s'ha tret de sobre l'arrencada ofensiva de l'Athletic i ha passat a controlar el partit. Però quan l'equip basc ha fet el primer gol, el Barça s'ha descompost, i li ha caigut el 2-0 només uns minuts més tard.

Llavors ha necessitat barrejar sentiments. Ser fred per suportar les decisions del col·legiat i ser calent per atacar i buscar un resultat que li permeti remuntar al Camp Nou dimecres vinent.

Ha pogut empatar, però Iraizoz ha salvat un xut de Neymar, el millor del Barça, i després Messi no ha trobat el camí ideal per disparar en una jugada en la qual ha estat només a uns metres de la xarxa bilbaïna, i ja en el temps afegit, una altra vegada l'argentí ha estavellat un xut al pal dret de la porteria basca.