Ja fa un any d'aquell dia que quedarà present als llibres d'història. El Barça va jugar a porta tancada el partit contra el Las Palmas un dia 1 d'octubre polèmic al Camp Nou. La repressió policial als carrers de Catalunya van posar sobre la taula la decisió més complicada des que Josep Maria Bartomeu és president.

Dret a decidir

Aquell dia marcat en la història de Catalunya també tindrà un capítol a banda en la història del Barça. L'1-O del 2017 el club blaugrana tenia partit de Lliga al Camp Nou contra el Las Palmas. Era la jornada set de la competició i aquell partit donaria molts titulars.

No va ser per la vessant esportiva, sinó que va ser per la banda política. El dret a decidir del poble català amb el referèndum va suposar un conflicte transversal que va arribar al món de l'esport. Precisament l'esport català va suspendre la competició aquell diumenge, però el futbol de Primera, amb el Barça al capdavant, va entrar dins del conflicte.

Una anada i una tornada d'opinions que no tenia en el seu destí una decisió senzilla. Els cops, les agressions i les càrregues policials als col·legis van esdevenir protagonistes.

Josep Maria Bartomeu Barça Efe

EFE

Les disquisicions de Bartomeu

L'actuació no era fàcil, i aquest fet el va deixar ben clar Bartomeu un dia després quan va assegurar que va ser "una de les decisions més difícils des que sóc president del Barça".

Mentre als carrers hi havia brutalitat policial, al Camp Nou començava una jornada molt complicada. Ja des de poc després de les dotze del migdia, la directiva del Barça es reunia a les instal·lacions blaugrana. L'objectiu era determinar què fer amb el partit que es jugaria aquella tarda a partir de les 16.15h a l'estadi.

Després d'una primera reunió, la decisió era clara: no disputar el partit. Però aquella primera idea no acabaria sent la definitiva. Sobre la taula estava la possibilitat de no jugar el partit per temes de seguretat, cosa que els mateixos Mossos d'Esquadra no van afirmar.

Una vegada descartada la possibilitat de suspendre el partit per temes de seguretat, la decisió final era cosa de la directiva del Barça i del president Bartomeu. Les opcions eren: jugar amb normalitat, amb la conseqüent crítica de la societat catalana; jugar a porta tancada i quedar-se en un punt de certa equidistància; o posar-se al costat del poble de Catalunya i negar-se a jugar a futbol.

Camp Nou afició policia Sergi Alcàzar

EFE

Mentrestant, el Las Palmas es posava al costat de la repressió policial amb un comunicat on deixava clara la seva posició: "Amb la bandera espanyola brodada a la nostra samarreta volem votar de forma inequívoca en una imaginària consulta a la qual ningú ens ha convocat: creiem en la unitat d'Espanya".

I també sonava en l'entorn la coherència de no disputar el partit. La grada d'animació, presidenciables del Barça o periodistes defensaven situar-se al costat del poble català. I tot això feia trontollar una complicada decisió a les oficines del Camp Nou. Bartomeu no ho tenia gens clar.

A porta tancada

I després de molts imputs i de moltes opinions, la junta directiva del Barça ho tenia clar: el partit s'havia de suspendre. Una decisió, però, que no seria tan ferma com es creia. Minuts després, i ja amb un Bartomeu decidit a expressar la seva opinió al vestidor, va canviar de parer.

El departament de comunicació ja preparava el comunicat de la suspensió del partit, però un cop el president va arribar al vestidor blaugrana, tot va canviar.

Camp Nou gespa grada Barça  Sergi Alcàzar  02

Sergi Alcàzar

Dins del vestidor Gerard Piqué i Sergi Roberto, que també van votar en aquell referèndum, recolzaven l'opció de no jugar el partit i arriscar-se a la pèrdua de sis punts i a rebre una multa que podria arribar als 12.000 euros. Però altres futbolistes catalans defensaven la vessant esportiva i la necessitat de jugar. Una disparitat d'opinions que va deixar Bartomeu sol davant una de les decisions més complicades.

I finalment va arribar la decisió final: es juga el partit contra el Las Palmas, però es fa a porta tancada. Aleshores va arribar la fractura de la directiva blaugrana amb la dimissió de Carles Vilarrubí i Jordi Monés. Un dia de partit a l'estadi en què el Barça va guanyar per 3-0 i en silenci i tot i que es va veure en 174 països la diferent protesta del Barça per la repressió, ningú va celebrar el gol de Sergio Busquets i el doblet de Leo Messi.