El Parlament celebra la primera de les dues jornades del debat de política general enmig de les tensions entre ERC i Junts al Govern i sense Laura Borràs com a presidenta del Parlament després de la seva suspensió. El debat d'aquest any s'ha de condensar en dos dies a conseqüència del judici de la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, al Tribunal Suprem. La sessió comença amb la compareixença del president Pere Aragonès i segueix amb el debat amb els grups parlamentaris. El cap del Govern respondrà individualment a tots els grups. Seguim en directe l'última hora del debat de política general al Parlament de Catalunya aquest dimarts 27 de setembre.
En la seva intervenció el president Aragonès ha proposat a l'Estat un "Acord de Claredat" per establir les condicions d'un referèndum "efectiu i definitiu". A més, ha anunciat les mesures amb les quals el Govern vol fer front a l'actual crisi, entre les quals s'inclou l'ampliació de la T-Jove fins als 30 anys.
Acaba el discurs de Pere Aragonès i, per tant, acaba la primera sessió del debat de política general. Una sessió marcada per les mesures d'escut social i la proposta d'Acord de Claredat que ha anunciat el president de la Generalitat. El debat es reprendrà divendres, ja que aquest dimecres i dijous estarem pendent del judici d'Eulàlia Reguant. Fins aquí la cobertura en directe d'ElNacional.cat.
"Vull deixar clar que les decisions que s'han de prendre no es poden externalitzar. No entraré en cap joc. Les institucions han d'estar al 100%. La meva intervenció ha anat centrada a les mesures que estem fent al Govern, enfocades a la guerra en territori europeu. Necessitem unes posicions fortes".
Josep Maria Jové acaba la seva intervenció. És el torn de Pere Aragonès, que tancarà la primera sessió del debat de política general: "Ha recordat d'on venim i cap a on volem anar. És per això que proposaré sempre els millors camins, que parlen a la ciutadania amb tota l'honestedat. Sempre he tingut molt clar que responsabilitzar-nos de les decisions és el que hem de fer".
"L'Estat espanyol no s'aturarà en l'intent d'impedir una Catalunya independent. Per això ens calen majories. Esquerra Repúblicana és conscient del que signfica l'1 d'Octubre i en què ens legitima"
"Hi ha un consens amplíssim al voltant de l'amnistia i l'autodeterminació. El conflicte polític no es resoldrà fins que puguem votar".
"Ho diem sense embuts. Senyors i senyores del PSC, no s'hi val fer veure que s'ofereix una mà estesa quan es defugen les responsabilitats. L'alternativa no passa pels privilegis. Vostès saben que anem un pas per endavant fent propostes trencadores".
"No descartem fer-ho amb altres fórmules. L'objectiu de l'independentisme sempre ha servit a les persones. Per exemple, el que ha anunciat aquest matí el president".
"Som aquí per acompanyar el Govern, no desestabilitzar-lo. Som aquí per empènyer, no per fer recular. La cultura de la coalició és corresponsabilitat. Si no hi ha corresponsabilitat, potser és que no hi ha coalició".
"Hi ha moments on no ens hem trobat. Tenen el nostre compromís. El Govern és qui ha de liderar l'acció política per culminar la independència. Tots tenim les nostres preferències, però aquesta és la grandesa del projecte".
"Sabem que hi ha marge per ser ambiciosos socialment i nacionalment. Patriotisme social com a motor de construcció nacional. Nosaltres convertim aquest debat en un debat per ajuntar idees".
"No seria fàcil, però no defallirem. Volem ser el relleu que substitueixi les estructures caduques del règim 78. L'independentisme és el moviment més capacitat per fer-ho, sempre que el projecte sigui plural".
És el torn de Josep Maria Jové (ERC): "Sempre que ERC ha governat ho ha fet en moments complexos, convulsos. Mai hem defugit aquesta responsabilitat".
Albert Batet es limita a insistir en la necessitat que Pere Aragonès compleixi l'acord d'investidura i ofereixi garanties. Un cop acabada la seva intervenció, no s'ha referit a la proposta d'acord de claredat.
"Necessitem claredat i garanties sobre el compliment de l'acord d'investidura. Hem explicat la nostra alternativa i la primera passa per tenir una alternativa és complir l'acord".
"El que no estava reconegut a la investidura era el veto als noms proposats per Junts a la taula de diàleg", critica Albert Batet.
Acaba Pere Aragonès i recupera la paraula Albert Batet (Junts): "Per nosaltres, respondre a la pregunta era molt important. Necessitem concreció, garanties, perquè portem un any i mig en el qual no s'ha avançat en els tres punts essencials per Junts".
"He fet una proposta per reforçar la segona pota de la mesa de negociació, que és el referèndum. He estat molt clar que la negociació també ha d'anar cap a una amnistia. La voluntat és avançar. Tenim marge per millorar. Hem d'enfocar un camí que permeti aconseguir resultats. No es pot menystenir el procés de negociació".
"Un acord no són només tres punts. Hem de reforçar el Govern. És imprescindible, sobretot en el procés de negociació. Quant més podríem haver avançat si s'hagués pogut reforçar la negociació?", diu Pere Aragonès, en referència a l'absència de Junts en la taula de diàleg.
"Estic convençut que tots els consellers de Junts han fet una molt bona feina en el Govern. Però cal seguir sent autoexigent. Les institucions mai són un obstacle, perquè sense elles mai no s'haurien pogut fer totes les coses que hem fet".
"Necessitem propostes que ens permetin avançar. Una proposta democràtica, inclusiva, que permeti el reconeixement de la comunitat internacional i que es pugui implementar. Hem d'afrontar aquest debat. I he posat propostes sobre la taula, però si hi ha propostes alternatives estic disposat a escoltar-les".
"No en tenim prou amb la il·lusió. Necessitem força política i democràtica. Hem fet una proposta d'avançar la via d'una negociació amb els objectius d'un referèndum i amnistia. Avui he enfortit encara més aquesta proposta, amb una via concreta".
Pere Aragonès recorda el referèndum de l'1-O i recorda que és "un camí que no hem acabat". "Hem d'acabar a partir de l'aprenentatge. És d'aquí on surt la proposta que he posat sobre la taula", apunta.
Conclou la intervenció d'Albert Batet, que encara no s'ha referit a l'acord de claredat proposat per Pere Aragonès. El president de la Generalitat respon al diputat de Junts, que primer de tot s'uneix al suport tant a Eulàlia Reguant com a Lluís Puig.
"Som gent de paraula i responsable. La millor garantia d'estabilitat és el compliment dels acords. Junts som més forts per fer la independència. Amb aquest esperit ens vam presentar a les eleccions i vam signar l'acord. I amb aquest esperit, li demanem que compleixi l'acord".
"No hem rebut respostes satisfactòries. Li hem dit que no podem seguir. Li pregunto ara, de manera clara i directa: pensa complir l'acord d'investidura que el va fer president?".
"Vam cedir per arribar a un pacte per a la seva investidura (Pere Aragonès). Un any i mig després, és evident que l'acord no ha anat a més. És essencial que punts de l'acord no es compleixen".
Albert Batet destaca la tasca que han fet els diferents consellers de Junts.
"Necessitem i volem exercir la nostra sobirania. Sense recursos ni competències no podem desplegar les polítiques públiques que els ciutadans es mereixen. I més en un context econòmic marcat per la incertesa".
"Governi qui governi, Espanya no fa diferències: posa tots els catalans al mateix sac, el sac de l'empobriment. L'autonomisme va col·lapsar amb la sentència de l'Estatut del 2010. La majoria de la societat ha desconnectat d'Espanya i ens ho han fet pagar. Atacs a l'autogovern i la llengua. Només en l'últim mes, el govern espanyol ha posat sobre la taula la recentralització d'impostos".
"El govern espanyol va castigar els catalans amb 95 euros i a Madrid van guanyar. Aquí a pagar impostos i allà a anar-los traient. Més de 20.000 milions d'euros que van a Madrid i que no tornen. Cada dia paguem 55 milions d'euros que s'esfumen. El problema no és el dúmping fiscal de Madrid, el problema és l'espoli fiscal".
"Som molts els qui ens preguntem quin qualificatiu mereix que milers de ciutadans que fan servir Rodalies hagin d'arribar tard quan van a la feina o la universitat. Com es justifica un dèficit fiscal que ja supera els 20.000 milions d'euros? L'Estat no ha construït ni un sol quilòmetre de Rodalies en els últims anys".
"La gent hi és i hi serà. Ho vam veure a la Diada i ho veurem aquest dissabte a l'acte del Consell per la República. Encara hi hauria més mobilització si hi hagués un full clar. Si un partit intenta imposar la seva estratègia no ho aconseguirem. Només aconseguirem la independència si anem a la una".
"Ni tan sols els cops de porra van aturar el referèndum. Ens volien atemorir i ens vam sortir. Vam guanyar perquè teníem un objectiu compartit. Teníem un full de ruta conjunt. Va ser un èxit perquè hi havia unitat i direcció estratègica. Vam funcionar com un engranatge. Hi havia autoestima col·lectiva".
"Fa cinc anys del referèndum. Dies que duraran anys. Recordo bé els preparatius. Eren dies trepidants, d'enorme activitat. Tinc gravat a la memòria la il·lusió de la gent. Hi havia un poble esperançat davant d'un Estat desesperat. Fa cinc anys, la magistrada de l'Audiència Nacional dictava una interlocutòria per sedició per la protesta davant d'Economia".
És el torn d'Albert Batet (Junts), que dedica unes paraules de suport a Laura Borràs. També envia ànims a Eulàlia Reguant, que demà té judici per no respondre a Vox. Finalment, també recorda a Lluís Puig, encara a l'exili.
"Té tot el dret del món a portar la seva proposta de referèndum i de reforma constitucional al Congrés dels Diputats. Faci-ho. I si el Tribunal Constitucional diu res, acati-ho. Però vostès només accepten les lleis i les sentències quan els va bé. Això és infantil i gens democràtic", conclou Alejandro Fernández.
"Quan he arribat a l'escó, he dit: 'Ja veureu que poc tarda a parlar de Madrid'. Això reflecteix un complex d'inferioritat. Treguis la madriditis de sobre. Dit això, farà o no la moció de confiança? Complirà amb la seva paraula?".
Respon Alejandro Fernández des del seu escó: "Venen dividits de casa. M'agradaria pensar que hi he tingut a veure, però ha estat cosa vostra".
"Tinc la sensació que donen per perduda Catalunya. Quina societat volen? És una societat que ha expressat de forma reiterada a les eleccions que vol decidir el seu futur i vostè vol ignorar-la. Un projecte polític segur de si mateix no ha de tenir por a les urnes. Si el seu projecte val la pena, tindrà eines per convèncer la ciutadania. Amb l'Espanya del PP, hi ha molts catalans que hem decidit que ens tractarem com Estats veïns", conclou el president de la Generalitat.
Pere Aragonès insisteix que la proposta pel referèndum és per "acordar els procediments". "És una qüestió de voluntat política i en altres llocs hi ha hagut voluntat política. El Canadà no ha enviat ningú a l'exili i no ha intentat arruïnar ningú", afegeix.
"La seva fórmula [la d'abaixar impostos] suposaria un increment molt important del deute públic, i el cost del deute ara és més gran".
"En aquests moments, necessitem garantir els ingressos i la prestació de serveis a la societat".
"El Partit Popular va donar per perduda Catalunya. Aprofitaran els atacs contra l'economia i societat catalanes per despertar la catalanofòbia".
"El model rentista i el model especulatiu és el que van portar a terme els governs del seu partit".
"Vostè [Alejandro Fernández] voldria que no hi hagués un Govern independentista. Si necessitem el seu consell, mai li demanaríem".
"La manipulació de Pablo Casado sobre les escoles catalanes va contribuir a crear més polarització".
"Des del govern del PP, van avalar la repressió contra els discrepants polítics".
Aragonès: "Si avui fem aquesta proposta, arriba perquè s'ha fet un recorregut de vot i democràcia".
Inicia el seu torn de rèplica el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
"No veiem sortida a la seva proposta", així clou Alejandro Fernández (PP) la seva intervenció. Els populars també es desmarquen de l'Acord de Claredat.
"L'Acord de Claredat es va aprovar respectant la llei vigent del Canadà. President Aragonès, faci el mateix. Proposi una reforma constitucional al Congrés".
"El seu projecte, president Aragonès, és el de substitució lingüística".
"Amb Pedro Sánchez, de què parlen a la taula de diàleg? Apreti el president del govern espanyol amb els fons europeus".
"Presentarem una proposta de resolució per abaixar els impostos"
"Tampoc farem res amb discursos turismofòbics, quan ha arribat a suposar el 15% del PIB català".
"Com a catalans, volem que les inversions arribin a Catalunya. Però això no es farà amb una LOAPA fiscal. No es farà amb una dialèctica antiempresarial".
"En l'aspecte econòmic, quan Catalunya ha implementat polítiques liberals, liderava sobradament a l'Estat".
"Vostès [ERC i Junts] tenen una relació tòxica. Els psicòlegs recomanen que, una opció per tornar a tenir confiança, és posar el comptador a zero. Li demano, president Aragonès, que plantegi una qüestió de confiança".
"La clau és la superació del procés independentista. Hi haurà un moment que el propi procés d'autodestrucció de l'independentisme farà que vostè no pugui sortir al carrer"
"Quin valor té la seva paraula? Quin valor té la seva firma sobre els pactes de legislatura? Vostès no treballen per la independència, treballen per aprofitar-se del somni de la independència de la gent. Si fos independentista, els enviaria a fregir espàrrecs"
"Ara ens diu que això de l'1 d'octubre era un assaig, i que ara toca el referèndum de veritat, el definitiu"
Alejandro Fernández: "President Aragonès, vostè ha liquidat i finiquitat avui l'1 d'octubre"
"Parlaré de tres eixos: anàlisi polític, situació econòmica i què fer des del Parlament de Catalunya per poder millorar. Amb la intervenció del president Pere Aragonès, hi haurà un quart element: l'Acord de Claredat"
En nom del Grup Mixt, intervé Alejandro Fernández (PP).
Els diputats comencen a asseure novament a les seves butaques. El ple es reprendrà en pocs minuts.
Abans de la intervenció d'Alejandro Fernández (PP), Alba Vergés fa una pausa de deu minuts. El debat de política general es reprendrà d'aquí a deu minuts.
"Els antisistema som els de Ciutadans, que anem contra l'independentisme que ha enverinat la societat. La gent pot comptar amb nosaltres en aquells pocs llocs que no estan contaminats pel procés. Hem votat amb vostès en allò que millora els catalans, però no per blanquejar-los", conclou Carrizosa.
"Critica el dúmping fiscal? Abaixi els impostos. Així recaptarà més diners i poder tenir més despesa social. És el que fan a Alemanya. Però el desacord entre nosaltres és total. Estem als antípodes i això no m'importa. De fet, m'enorgulleix. M'enorgulleix alçar la veu quan hi ha una espiral del silenci".
"Ara vostès estan fent el que va fer Franco amb la democràcia", etziba Carlos Carrizosa. I demana a Aragonès: "S'ha desvinculat de Junts, que va intimar amb Salvini?".
"No hi ha cap consens que valgui per trepitjar les llibertats dels altres. Els consensos s'articulen al voltant dels principis democràtics, la resta són abusos. És un abús que en una societat bilingüe s'extirpi del sistema d'ensenyament un d'aquests dos idiomes oficials. Talibans de la llengua? Sí, s'ha de ser molt talibà per privar un nen d'estudiar en la llengua oficial de l'Estat".
Conclou Pere Aragonès i recupera la paraula Carlos Carrizosa per a la rèplica: "Diu coses inexactes amb una fermesa envejable. Diu que els Mossos no estan polititzats, després que l'1-O es neguessin a complir les ordres judicials".
"Tenim un amplíssim consens amb la llengua a les aules. Nosaltres confiem en la comunitat educativa i els docents, per tant, acusar-los del fet que hi ha adoctrinament no té sentit. Sap que no és veritat".
"No li haurien de molestar les polítiques culturals, un sector que durant la pandèmia ho ha passat molt malament. Sort de les mesures de la Generalitat, que els van permetre continuar i no tancar".
"Vostè critica el CTTI, però nosaltres si poguéssim hi posaríem més diners per avançar en la digitalització. Sempre critiquen TV3, però mai TVE. Mai ataquen a una televisió que és en castellà en un Estat on hi ha moltes llengües, però sempre ataquen una televisió que és en català. Més que liberals, són espanyolistes".
"Els liberals, arreu del món, defensen el dret a la lliure determinació. Al Canadà, qui ha defensat la lliure determinació, han estat els liberals canadencs, malgrat estar en contra a la independència del Quebec".
"S'han apropat a l'extrema dreta i ara han de buscar noves senyes del seu signe polític. No vinguin a demanar grans consensos. Jo defensaré sempre el dret de tothom a la lliure manifestació, també el de vostès. Però és veritat que depèn de com es gestiona això genera polarització".
Respon ara Pere Aragonès: "Deixi'm dir-li, senyor Carrizosa, que el veig fluix en la defensa dels seus postulats. És tard. Jo puc estar cansat, però m'esperava més passió de vostè. Aquest volum més baix no ha amagat expressions que hauria de desterrar si vol ser de centre. Expressions com talibans de la llengua o que la Generalitat és castrisme".
"Si no resolem res d'això, és possible que un populisme de dretes arribi al govern espanyol a les pròximes eleccions. A Catalunya hi ha un partit de centre que allunya el debat dels extrems i del populisme. Sánchez i Feijóo estan fent cessions al nacionalisme, pensen que si no parlen del tema tindran més vots. A nosaltres no ens importa el curt termini, creiem que no hem de renunciar al discurs de la denúncia d'aquells qui es mantenen encara en el poder. En el Govern català cada cop s'assembla més al castrisme: quaranta anys en el poder", conclou Carlos Carrizosa.
"Respecte de la seguretat: increment de delictes. Cal prendre mesures, com convocar la junta de seguretat de Catalunya. També s'han de despolititzar els Mossos d'Esquadra. Hem conegut fa poc l'assetjament a una mossa constitucionalista".
"És lamentable l'assetjament als pares que han demanat el dret a estudiar en castellà a les aules. El senyor Illa ha tingut zero mires i ha donat suport als talibans de la llengua".
Crítiques de Carlos Carrizosa a diverses polítiques del Govern, com ara els últims ajuts al lloguer o la paràlisi de l'ampliació de l'aeroport del Prat. "Els liberals volem que ens deixin en pau, no acceptem que ens diguin com ser bons catalans. El que passa a l'ensenyament, a la cultura i a les universitats és que hi ha un ambient polític que imposa ideologies i no pas valors", afegeix.
"Han d'escoltar menys a la CUP i als comuns. Per millorar l'economia, resulta difícil atreure empreses i inversors. A més, Junts desperta desconfiança i estupor. Els seus votants volen que torni algú de la vella guàrdia a posar ordre (diu en referència al possible retorn de Xavier Trias a Barcelona)".
"Demanarem una auditoria de l'administració, reduir els càrrecs, millorar la contractació pública (mentre s'adreça a Laura Borràs), avaluar les polítiques i digitalitzar per reduir despeses i augmentar eficiències".
"L'escut social és insuficient, però menys dona una pedra. Està molt bé que posin els diners sobre la taula. Però han previst una despesa addicional de 3.000 milions pels quals han augmentat impostos i s'han endeutat. Estem endeutats després d'anys de procés. I és que en l'escut social inverteixen només 300 milions. Els 2.700 milions restants no sabem on van".
Carlos Carrizosa carrega contra les despeses que suposen el CTTI, el Diplocat ("al servei de Puigdemont i Alsina"), TV3 i la CCMA, entre altres empreses públiques que depenen de la Generalitat.
"Moltes de les mesures que reactivarien l'economia les volem discutir amb el senyor Giró. Per una banda, que la Generalitat s'auditi, s'optimitzi i abarateixi les seves despeses. Per una altra, una reforma fiscal profunda. Finalment, un entorn favorable per a les persones, autònoms i empreses".
"L'acord de claredat aquí no té sentit. Però si en tingués, també li dic que l'AMB i el Baix Llobregat tal vegada... Bé, això no és seriós. Parlem d'economia".
"He de referir-me a l'acord de claredat. Primer, parteix d'un dictamen del tribunal suprem canadenc (el constitucional d'allà). Segon, el pare de l'acord va venir aquí a parlar-ne i va explicar que allà no hi ha cap article a la constitució sobre la indivisibilitat del país. És a dir, l'acord omple un buit per aplacar els pesats que volien un referèndum".
"Ha d'aplicar les receptes necessàries per al creixement i vostè no està en disposició. Hi ha un debat que importa a la ciutadania, que és l'estat del benestar. Però vostè parla de la ruptura amb Espanya, que no té cap mena de suport legislatiu. I ho fa amb l'extrema esquerra i amb l'extrema dreta. El procés fa florir el pitjor de cada individu: el supremacisme, la hispanofòbia, l'extremisme...".
És el torn de Carlos Carrizosa (Ciutadans), que intervé en castellà: "Li agraeixo la valentia de respondre un per un".
Albiach acaba la seva intervenció apel·lant a la "bona política" per respondre "anhels i esperances de la població". "Aragonès vostè és el president així que faci que el Govern funcioni, no pot ser que sempre estiguem penjant d'un fil".
"Pacte de Claredat: no em demani que ho agafi de manera sincera i honesta perquè és la nostra proposta. De fet, tenim una llei de claredat redactada. La manera de fer política és acordant i negociant".
"Sobre la cistella de la compra, com s'hauria de fer? Fàcil, complint amb la cadena alimentària, retallant els beneficis de les distribuïdores. Li demanem que parli amb distribuïdores i supermercats perquè la gent ho agrairà".
"No s'entén que vostè, president, faci un discurs tebi i després vagi de progressista. Aquest Govern no té rumb, penja d'un fil cada vegada".
Té la paraula Jéssica Albiach (En Comú Podem) per fer la rèplica.
Aragonès assegura que l'objectiu del seu partit és aconseguir "unes institucions fortes" i es nega a respondre les crítiques d'Albiach cap a l'enfrontament entre ERC i Junts.
"L'Acord de Claredat és una proposta honesta i sincera. M'ha recordat que van fer una proposta similar, doncs amb més raó l'han de rebre bé. Celebro que posin la seva disponibilitat de parlar-ne, crec que ho hem de definir entre tots i l'hem de poder defensar arreu. La seva participació és molt important perquè ho defensaran en el marc del govern de l'Estat".
Aragonès sobre la proposta d'un cistell a preu assequible de Yolanda Díaz: "Si fixem un topall als aliments del supermercat, com compensem als productors que ja estan pagats per sota del preu? Aquesta és una pregunta que hem de poder resoldre".
"Espero les seves propostes per poder millorar. Dir colador al paquet de mesures crec que no correspon".
Acaba la intervenció de Jéssica Albiach. Té la paraula el president Pere Aragonès: "Aquest Govern ha col·laborat perquè aquest Parlament pogués arribar a grans acords".
"Li avanço algunes de les propostes. En matèria energètica li proposem un pla massiu de plaques solars pels teulats de Catalunya, començant per les ciutats. Necessitem accelerar. Necessitem que al 2030 el 100% de l'electricitat que consumim a Catalunya estigui produïda a Catalunya".
"Els propers pressupostos seran els més decisius perquè seran els que donaran una sortida a la crisi. Catalunya necessita uns pressupostos que siguin garantia que la crisi no la paguin sempre els mateixos".
"Què pensa vostè de la Patronal que està bloquejant la renovació de convenis per no actualitzar els convenis? Què pensa de la proposta de Yolanda Díaz sobre la cistella de la compra?".
"Vostè no està cansat de venir aquí i fer anuncis que s'acaben quedant en això? El seu Govern, des que va ser investit, només ha aprovat una llei que va ser la dels pressupostos. La responsabilitat de tot això no és nostra, ni del PSC, ni de la CUP ni tan sols de Junts. És seva. Vostè ja sabia el que li esperava".
Albiach sobre l'Acord de Claredat: "Benvingut a la proposta que va fer En Comú Podem fa 5 anys. Jo mateixa en un debat de política general vaig presentar i proposar aquest Acord de Claredat. Tan de bo aquesta proposta no hagués estat a cop de faristol, sense parlar amb altres partits".
"Jo no dubto de les seves capacitats i voluntat, però no pot estar un barallant-se i treballant. Sap com estan veient aquest debat? Com un termòmetre. El termòmetre per veure les relacions entre els socis de Govern".
"Per què els hem de creure? A la seva investidura vostè va anunciar un pla per fer front a l'emergència social que no hem vist mai. Serà aquest colador de mesures que no fan?".
Albiach critica el paquet d'ajudes que ha anunciat Aragonès: "Vostè ha anunciat un escut social, però nosaltres veiem més bé un colador".
És el torn de Jéssica Albiach, per part del grup parlamentari d'En Comú Podem: "Abans de començar voldria donar tot el meu suport a la diputada Eulàlia Reguant perquè és una barbaritat que sigui jutjada per no respondre a les preguntes de l'extrema dreta".
"President, aixequi's de la taula de diàleg. Doni per acabat aquest engany. La taula de diàleg havia de servir per parlar d'autodeterminació i amnistia, però no ha servit per això. Ara vostè vol fer una proposta al govern de l'Estat, que li ha dit en 30 minuts, com sempre, que no té recorregut".
"En escenaris comparables, Jordi Pujol i Pasqual Maragall haurien estat més agosarats que vostè en aquest debat de política general".
Carles Riera assegura que les paraules del president de la Generalitat l'ha "entristit". "No hem trobat en el seu discurs cap paraula clara per sortir de la crisi, ni per assolir l'exercici de l'autodeterminació. Crec que el seu discurs el podria assumir en un 90% el PSC".
Té la paraula Carles Riera (CUP) per fer la rèplica a Pere Aragonès.
"No estic jugant a fer veure que vostès avalen la meva estratègia de negociació. Sé que no l'avalen. Però crec que hem de mirar de poder traçar aquest camí compartit amb una lectura compartida que no ens porti a la paràlisi. Per això no deixaré de fer propostes. I li torno a allargar la mà, crec que en alguns àmbits ens mereixem explorar quins camins comuns hi podem trobar".
"El marc internacional també és una proposta. Quan nosaltres hem defensat la negociació i la votació s'escolta més que no pas quan no es defensen aquests termes. Sabem que la comunitat internacional està formada pels interessos dels Estats. El Govern de Catalunya ha aprovat tenir presència a Escòcia i a Irlanda per moltes raons, entre elles per observar el que està passant allà".
Aragonès respon a Reguant sobre l'Acord de Claredat: "L'Acord és una proposta sincera, no per passar el temps. És criticable? Segur. Té llacunes? Probablement. Però en comparació a quina proposta alternativa concreta?".
Aragonès: "Celebro que digui (a Reguant) que en aquest moment polític la taula no és un bon instrument perquè vol dir que en un altre moment ho pot ser. Entenc que no impugnen aquest instrument de negociació. M'ho prenc com una bona notícia".
"La intensitat dels canvis depen molt de la força que es tingui per fer-los. Necessitem la força. Han donat poc temps per fer els canvis que s'han de produir. Aquí han de prendre una decisió, que és si volen participar en aquests canvis"
Acaba la intervenció d'Eulàlia Reguant. Té la paraula el president Pere Aragonès: "Treballaré per buscar camins de trobada (amb la CUP)".
"Per garantir allò tan bàsic com és el sostre, el pa, el treball, l'educació i la sanitat ens cal la independència. Però els partits que formen el govern no acaben d'estar per la tasca".
"La situació és alarmant. En mig d'una crisi creixent, el govern d'ERC i Junts ha decidit que la seva prioritat és continuar amb la seva batalla partidista per l'hegemonia. Una pugna partidista per les quotes de poder i això, a nosaltres, ens fa vergonya".
"Des de la CUP tenim clar que el marc de l'Estat espanyol en cap cas serà un marc de resolució. El conflicte que enfronta els catalans i les catalanes ha de deixar de ser un conflicte intern per passar a ser un conflicte internacional".
"La Moncloa no ha trigat ni 30 minuts a descartar l'Acord de Claredat. Això demostra que la taula de diàleg és una eina inútil en aquest moment polític que estem vivint"
"Avui ha fet un discurs autocomplaent (a Aragonès), que poc té a veure amb el que viu la classe treballadora. Ens ha vingut a dir que tot va bé, però a qui li va bé? Vostè ha fet un discurs més propi d'un dirigent de la Patronal, que d'un president de la Generalitat"
Eulàlia Reguant assegura que "cal superar la fase de proclames". "Es parla molt de transició ecològica, però el que cal és un canvi de fons i radical. No podem fer una transició ecològica i a la vegada apostar per uns Jocs Olímpics d'Hivern".
Els membres de la CUP tornen a entrar al ple, després de sortir-ne per no escoltar la intervenció d'Ignacio Garriga (Vox).
Comença la intervenció d'Eulàlia Reguant (CUP).
Acaba la intervenció d'Ignacio Garriga. És el torn d'Eulàlia Reguant, de la CUP.
Un altre cop, Alba Vergés crida a l'ordre al diputat d'extrema dreta. Ignacio Garriga manté el discurs racista i masclista. És la segona crida a l'ordre. A la tercera, se li retira la paraula.
No ha tardat ni dos minuts a seguir amb el seu discurs racista. És per això que Alba Vergés ha tornat a tallar la seva intervenció per dir-li que no pot parlar en aquests termes, tal com consta en el codi de conducta del Parlament.
Té la paraula l'ultradretà Ignacio Garriga.
"Hem de tornar als consensos i fer-los més forts. Hem d'oferir a la ciutadania unes mesures de treball digne, de sostenibilitat ambiental i polítiques en l'àmbit social i seguretat ciutadana. Davant de l'odi, denunciarem sempre els qui en aquest Parlament s'ubiquen a l'extrema dreta", conclou Pere Aragonès.
"Parlen de violacions i d'assassinats de dones, però no parlen de masclisme. Això és donar les eines perquè en aquelles situacions on hi ha violència masclista, s'hi torni a repetir".
"Hem de denunciar les confusions interessades entre delinqüència i migració. Seguirem defensant la llibertat religiosa de tothom. Cal parlar clarament i cal tenir un debat sobre seguretat, del qual l'extrema dreta se n'aprofita per trobar culpables. Tot té sempre la mateixa derivada i ho hem de combatre. La primera mesura és acabar amb la pobresa. I no com ho diu l'extrema dreta, que és acabant amb els pobres. És mitjançant la creació d'oportunitats".
"Tot el que es vol carregar l'extrema dreta, és el que els demòcrates hem de reforçar. Per exemple, la llengua catalana. Les mentides és l'estratègia que ha fet servir sempre l'extrema dreta, des de fa cent anys. Mentides i victimisme. Això només s'atura sense por a debatre i rebatent les mentides. No busquen solucions, busquen culpables. Els culpables, normalment estan a baix. Així s'eviten qüestionar els sistemes de poder".
Acaba la intervenció d'Ignacio Garriga. Té la paraula el president Pere Aragonès: "Acabem d'escoltar una intervenció que és d'obligació respondre, per no deixar passar cap de les seves mentides, sobretot després dels resultats electorals d'aquest cap de setmana (a Itàlia)".
Com que Ignacio Garriga ha seguit amb la seva actitud racista, Alba Vergés ha tornat a prendre la paraula per frenar-lo. Mentrestant, la CUP ha marxat del ple per no haver d'escoltar el que diu el diputat d'extrema dreta. "Totalitari", diu a un dels diputats anticapitalistes, Dani Cornellà.
La vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, fa un toc d'atenció a Ignacio Garriga pel to irrespectuós amb la ciutadania de Catalunya. Tanmateix, el diputat d'ultradreta segueix amb la seva intervenció racista.
El líder de Vox també carrega contra el català, dient que no serveix d'ascensor social. De fet, assegura que el Govern envia "les forces de xoc" contra els més dèbils i deixa en llibertat els més forts (segons ells, "qui lluita contra el canvi climàtic").
Ignacio Garriga segueix amb el seu discurs, marcat per la islamofòbia. A més, assegura que Salvador Illa no és pas el cap de l'oposició: "L'oposició és Vox".
És el torn d'Ignacio Garriga (Vox), que intervé en castellà.
"No ens fem trampes al solitari. Hi ha problemes entre Catalunya i Espanya? Sí. I entre els catalans? També. Diàleg entre Catalunya i Espanya? Sí. Diàleg entre catalans? També. I això és el que vam signar amb vostè. No trobarem consens en la proposta que ha fet. No vull dir res del que sigui estrictament necessari, i això que vull reconèixer que vostè fa esforços. I el vull ajudar", conclou Salvador Illa.
"Celebro que tingui bona relació amb Ximo Puig. Jo també tinc una amistat amb ell. Fa propostes sobre finançament econòmic. Però jo no he vist cap proposta seva (d'Aragonès). Sí que em sembla que les seves intervencions estan teixides en el fet que tot és culpa dels altres".
"Si enfoquem el debat cap aquí, la decisió serà millor. Prengui la que prengui la ciutadania de Catalunya. M'ha dit que confia en Catalunya, jo també hi confio", conclou Aragonès. Recupera la paraula Salvador Illa: "Confio molt en Catalunya, poc en el seu Govern".
"Si Catalunya ha de ser un estat o no diferent d'Espanya, ho decidirà la ciutadania. Deixem clares les formes. La meva voluntat és resoldre el conflicte polític, que només resoldrem amb democràcia. La ciutadania és prou madura per decidir el seu futur? Crec que sí. Si la decisió és la independència, és una decisió legítima? Sí. El que he proposat no és una proposta independentista, és una proposta demòcrata".
"Qualsevol cosa que vostè plantegi que sigui mínimament ambiciosa per a l'autogovern, estarà a anys llums dels interessos dels socialistes espanyols. Aquesta contradicció que tenen, l'han de resoldre. No poden estar als interessos del PSOE i de Catalunya a la vegada".
"M'ha posat com a exemple el president valencià, Ximo Puig, amb qui hem recuperat el respecte entre les Generalitats. Tenim moltes coses que ens uneixen. Acaba de denunciar avui el finançament de l'Estat. I molt bé que fa. Però quan ho fa algú del seu partit, és reivindicació legítima. Quan ho faig jo, és queixa".
"El Ministeri d'Exteriors es dedica a posar problemes constantment (per a l'acció exterior de la Generalitat). Ho sabem perfectament, perquè al govern espanyol li molesta que ens expliquem al món".
"No ens posem etiquetes de qui és demòcrata i qui no. A mi no m'afecten, perquè intento ser un demòcrata", conclou Salvador Illa. Recupera la paraula Pere Aragonès, que es qüestiona qui ha de donar el permís per al parc Tramuntana: la ministra Ribera o la consellera Jordà? "La ministra Ribera. Llavors, no sé què em reclama a mi", diu.
"Amb quin president em trobaré? El president que desautoritza el seu vicepresident amb l'aeroport? Demano dues coses: un esforç d'objectivitat i saber on és vostè. Si vostè està per resoldre, té el meu suport. Farem propostes per millorar l'autogovern. Però té la credibilitat baixa, senyor Aragonès".
"No pot ser. Hi ha molts alumnes que han volgut iniciar el curs i no han pogut. Crec que ho hem de poder resoldre. No li estic posant entrebancs, li dic que l'ajudo. Molt bé el Pacte Nacional per la Indústria, però cal respectar la reforma laboral. És l'acord més important en dècades, ha ajudat que hi hagi més treballadors i amb més contractes. Però molt bé el Pacte Nacional, l'ajudarem".
"Tot el dia hem estat amb baralles internes. Poques propostes per a la ciutadania, la resta només coses per fer sobreviure el seu Govern. Jo crec en Catalunya, té molt potencial. Però Catalunya té la seva política desendreçada. El principal repte és endreçar la política catalana. Estic disposat a ajudar en això".
Té la paraula Salvador Illa, per a la rèplica: "No és una qüestió d'estil, és una actitud. He escoltat amb atenció i em reafirmo: la seva acció de Govern és molt pobra. És clar que ha fet coses, però molt poques. El País Valencià té menys finançament i ha fet més coses. El seu president no està tot el dia queixant-se. Per què no proposa una millora del finançament? Jo li en presento una".
"El referèndum es va produir en un ambient de repressió i persecució. Però aquest país va votar un marc estatutari que no se li aplica. Aquest país ha de votar i votarà. N'estic convençut".
"Constato que hi ha hagut aproximacions, però també constato que vostès no volen donar resposta als ciutadans que volen votar. Moltes gràcies", conclou Pere Aragonès.
"Persistiré en aquesta proposta. Potser vostè no la sent, no veu la majoria independentista. Bé que s'agafen al CEO, però el 70% dels votants del PSC creu que la solució és un referèndum. Potser vostè els vol abandonar, però jo no vull silenciar el 80% de catalans que volen un referèndum. Apel·larem al conjunt de la ciutadania. La majoria independentista no es dissoldrà, ho hem demostrat a les eleccions i al carrer".
"Ha fet una proposta d'autogovern, que ha estat de tot menys clara i concreta. És un dels elements de l'agenda política catalana dels darrers anys, no només des del referèndum del 2017. Ho és des del procés estatutari mal tancat. Hem d'oferir als ciutadans una proposta concreta. No podem mirar a una altra banda davant del conflicte polític. He posat una proposta sobre la taula i que no és tan dolenta, si l'any 2016 ho defensava el PSC. En els darrers congressos del PSC, hi ha agrupacions que ho demanen".
"Un dels àmbits més inoperants del país és la gestió de Rodalies de Renfe. Els màxims responsables d'això són del seu partit. Són problemes continus. Una altra alternativa és possible, ho demostrem amb FGC. Els quilòmetres nous a Catalunya s'han fet a FGC i el metro. Els convido a riure, però vigilin que no se'ls glaci el somriure. A Rodalies hi ha molt marge de millora. Autoexigència, sempre i per tothom".
"Podem fer molt més, però el Pacte Nacional per la Indústria és molt rellevant i compta amb el suport d'agents, d'institucions, de centres de recerca... I sobre l'acció exterior, en podríem fer més si el Ministeri d'Exteriors no es dediqués a intentar boicotejar cada visita. Com a mínim, en les visites per captar fons i inversions".
"Tinc tota l'autoexigència, però m'agradaria tenir tota l'autoresponsabilitat. És per això que soc independentista, perquè vull tota la responsabilitat", rebla Pere Aragonès.
"Ens demanen més recursos en salut. El conseller Argimon fa temps que ho demana. El reforç extraordinari de fons covid que havia de consolidar-se, però va haver-hi la decisió (a Madrid) de no consolidar-lo. Podíem acomiadar personal sanitari o consolidar els recursos. Nosaltres vam decidir consolidar-los".
"Sempre hi ha marge de millora. En matèria d'interior, a mi m'hauria agradat trobar més responsabilitat per part del grup parlamentari socialista. Ara és quan hi ha més increment d'efectius en el cos de Mossos d'Esquadra, així com en el reforç de material. Respecte de les ocupacions, les limitacions venen de decisions en l'àmbit judicial. Si volem separació de poders, ens la creiem. Allà on es poden reformar les lleis, s'hi ha d'actuar".
"Ha mencionat que hi ha 20.000 estudiants que han demanat una plaça i se'ls ha rebutjat, pendents de si hi ha readmissió. Però s'han creat 12.000 places, s'han invertit més de 100 milions d'euros en formació professional, s'han donat garanties als alumnes de quart d'ESO. Els alumnes que finalitzen quart d'ESO tenen prioritat per escollir un grau mitjà. El 97,5% que s'hi han inscrit, han tingut plaça".
"En l'àmbit de renovables, he admès que hi ha moltíssima feina a fer. Catalunya no ha anat amb tota la velocitat. Però hem augmentat els megawatts. La fotografia és més completa, com per haver doblat l'autoconsum. Avui he anunciat més mesures per simplificar els procediments".
"Autoexigència, tota. Ara, autoflagelació... hi ha moltes coses que no estan al nostre abast. Autoflagelació, cap. Durant la campanya electoral, abans el sentia parlar dels deu anys de decadència econòmica de Catalunya. Parlar de decadència no ajuda als emprenedors, als inversors, a les empreses. Per parlar d'autoestima i optimisme s'ha de ser coherent amb el que deia abans de decadència. Catalunya té molts actius".
"Celebro que vostè digui que em farà arribar mesures socials per ampliar l'escut social, però cal que em digui amb quins recursos es financen. Estem treballant més mesures, de cara al pressupost. Unes mesures que tindran impacte".
Acaba la intervenció de Salvador Illa, líder del PSC. El seu discurs ha estat marcat per la voluntat d'arribar a acords amb Pere Aragonès, que ara té la rèplica: "Li agraeixo l'actitud. Cal confrontació, perquè del contrast de propostes és d'on surten acords. És per això que crec que no m'ha escoltat, perquè he parlat de tot el que ha fet el Govern. Aprofito per rebatre afirmacions".
"Li proposo quatre pactes: un pacte social, com el de la reforma laboral; un pacte d'infraestructures, en tots els transports; un pacte per tres lleis, com l'electoral, la forestal i la del sistema de policia de Catalunya (aquí haurà de triar entre la CUP i nosaltres); i un pacte de pressupostos per al 2023. En això últim, sé que hi ha diferències al seu Govern. Algú veurà això com ganes de burxar, però és un oferiment sincer. No és millor tenir un pressupost amb molt de suport?".
"Un país que no genera prosperitat no té futur. Un país sense autoestima no té futur. Com respectaran el nostre Govern si nosaltres mateixos el malmetem? Igualtat, prosperitat, autoestima i autogovern. Soc aquí per construir, trobar consensos, unir els catalans. Per això, té el meu suport".
"Cal un mínim consens. Els països petits no avancen sense consensos. Per això és necessari el diàleg. Té el meu suport per al diàleg amb el govern espanyol, però també cal una taula de diàleg entre catalans".
"El català és la llengua pròpia de Catalunya, però també el castellà. Defensar el castellà no és atacar el català", diu Salvador Illa sobre la llengua. Dit això, el líder del PSC reivindica el municipalisme.
"Necessitem talent, crear-lo i retenir-lo. Aprofitar els fons europeus. Necessitem infraestructures, ampliar l'aeroport i millorar Rodalies. Cal cooperació entre administracions. No s'ha de tenir por a les reformes. L'administració cal una sacsejada. Cal seguretat i certesa, tant en el marc jurídic i en els carrers: zero tolerància amb les ocupacions a Catalunya".
"Viatgi tant com vulgui, té el meu suport. El president de Catalunya ha de viatjar pel món. L'únic que puc dir és que tenim molt per fer. Jordi Pujol va posar el llistó alt, va viatjar i va explicar Catalunya".
"Què necessita Catalunya avui? Igualtat, perquè hi ha d'entrar tot. Hem de deixar d'ofendre'ns, escoltar-nos més. Hem de ser un país d'acollida, que ningú se senti estranger. Un país cohesionat socialment i territorialment, hem sabut integrar a tothom. És la mentalitat que ha fet Catalunya gran, la cultura de l'esforç i del treball. És un territori molt desigualment poblat, com al Pirineu: és el 20% del territori i té només un 1% de població. La Catalunya buida".
"Li insisteixo en el meu oferiment sincer per trobar consensos amplis. L'acord per la llengua a l'educació mostra la meva sinceritat. Però és el món al revés: l'oposició demana acords i el Govern els rebutja".
Salvador Illa s'adreça al Parlament en castellà, per insistir en el fet que el Govern està trencat. Dit això, retreu a Aragonès que no hi ha "projecte de país".
"El seu Govern és un embolic. Dona incertesa i està més pendent de sobreviure que no dels problemes que té la gent. La majoria d'investidura sembla que està trencada. Mentiria en aquesta cambra si digués que aquest trencament m'ha sorprès, però sí que m'ha sorprès la velocitat amb la qual s'ha produït. El seu Govern és una joguina trencada".
El líder del PSC exposa alguns exemples sobre "l'obra de Govern escassa": energia renovable, educació, seguretat, rendes, fons europeus, atenció primària...
Sobre la proposta de referèndum, Salvador Illa diu que no li ha agradat: "Estic a favor d'acords, no de ruptures". Davant d'això, es pregunta: "Per què no va el Govern d'Aragonès?". "El primer motiu és que hi ha una obra de Govern escassa. Després d'un any i mig, és molt escassa", assenyala.
"Avui vivint en el moment que vivim, estem obligats a un exercici de política útil. No em vull moure d'aquí. I anteposaré la claredat a la cortesia. He escoltat al senyor Aragonès amb atenció: hi he vist massa autocomplaença i massa queixa. Ha parlat d'un escut social, que em sembla insuficient, però té el meu suport. Li faré arribar una proposta per millorar i completar aquest escut social".
És el torn de Salvador Illa, per part del grup parlamentari socialista: "No fem política en el buit, la fem en l'indret: Catalunya, Espanya i Europa. En mig d'una guerra que està canviant el món i afecta les nostres vides. Realisme. És com fem política. És el moment de la política útil. És el que volem impulsar, perquè política útil és política constructiva. És política del respecte, cap a la veritat, els temps polítics, les institucions, els ciutadans i els adversaris".
Es reprèn el debat de política general al Parlament de Catalunya. Els diputats ja són al seu lloc. Intervindrà el líder del PSC, Salvador Illa.
El ple de política general es reprendrà al Parlament a les 15 hores amb les intervencions dels grups, que seran de 30 minuts. El primer a fer-ho serà el primer secretari del PSC, Salvador Illa. El seguiran els representants de Vox, la CUP, En Comú, Ciutadans i el PP. Els últims torns de paraula seran per als representants de Junts i ERC.
El secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco, ha criticat la "improvisació" i que no s'hagi comptat amb els agents econòmics i socials al voltant de mesures econòmiques anunciades pel president de la Generalitat en el debat de política general. Per Pacheco, algunes de les mesures haurien d'haver sigut una actualització de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya congelat des de fa onze anys, una millora de la Renda de Garantida de la Ciutadania o una major dotació del bo social tèrmic. Sobre les propostes en l'àmbit polític, Pacheco ha afirmat que Aragonès tindrà el suport de CCOO per "construir un espai d'àmplia majoria i consens" per trobar una sortida al conflicte polític.
Mentre se celebrava el ple, membres de la Taula Sindical de Sanitat de Catalunya, formada per SATSE, CATAC-CTS-IAC, CGT,SAE, FTC-IAC, USOC, FAPIC, Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Infermeres de Catalunya, s'han concentrat davant del Parlament per reclamar que es compleixi una moció aprovada per la cambra abans d'estiu que contenia millores per al sector i han avisat que no descarten altres mesures de pressió per acabar amb el "sobreesforç" dels treballadors.
El diputat del PSC, Raül Moreno, ha retret a Pere Aragonès que anunciï ajudes de 100 euros per alumnes de P3 a 4r d’ESO via IRPF a les famílies amb rendes baixes i mitjanes, quan "la gran majoria de famílies en situació de pobresa no fa declaració de la renda per no arribar als ingressos mínims".
Gairebé 300 milions d’euros. Aquest és el valor total del paquet de mesures que el president Pere Aragonès anunciarà aquest dimarts al Parlament de Catalunya, en el marc del debat de política general.
El govern espanyol ja ha respost a la proposta d'un Acord de Claredat d'Aragonès. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha reivindicat la taula de diàleg com a punt d’unió. “En la seva relació amb la Generalitat, aquest govern es mou en el marc de la taula de diàleg, on continuem avançant cap a la normalització”, ha apuntat Rodríguez, que ha afegit que “ells es mantenen en pretensions de màxims que no compartim”.
Pere Aragonés ha proposat un Acord de Claredat per aconseguir el referèndum definitiu, aquest hauria de ser transversal i sorgir d'un consens de país per fer possible un referèndum acordat, reconegut internacionalment i amb conseqüències polítiques, segons el mateix president.

El president Aragonès entra a l'hemicicle / Foto: Montse Giralt
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha mostrat el seu rebuig al discurs de Pere Aragonès a través de les xarxes socials afirmant: "Un discurs més propi del president de la Patronal, que d'un president de la Generalitat que mira per la gent del país". Reguant també ha afirmat: "Les polítiques que ha proposat són una fotocòpia de les del govern espanyol"
1. Cap proposta transformadora que provoqui canvis estructurals per fer front a la crisi actual. Autocomplaent i sense autocrítica. Un discurs més propi del president de la Patronal, que d'un president de la Generalitat que mira per la gent del país.
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) September 27, 2022
Quan es reprenguin la sessió parlamentària a partir de les 15 hores els caps dels grups parlamentaris intervindran. Cada un tindrà 30 minuts i seguiran el següent ordre: PSC, Vox, CUP, En Comú Podem, Ciutadans, PP, Junts i ERC.
Els diputats comencen a abandonar l'hemicicle després que la presidenta en funcions, Alba Vergés, suspengui la sessió fins a les 15 hores.
"Visca Catalunya i visca la llibertat". El president Pere Aragonès acaba així el seu discurs del debat de política general.
"És l'hora de superar la situació de bloqueig amb una proposta en positiu i que no va en contra de ningú, que vol incloure a tothom i que suma complicitats. L'acord de claredat és l'eina que necessitem i és la proposta més inclussiva".
Aragonès: "Cal iniciar un nou cicle pel país sencer".
"Cal obrir un debat amb el conjunt de la societat per construir les bases d'aquest acord de claredat que presentarem a l'Estat, que oferirà garanties democràtiques i que les exigeixi a l'Estat".
"Avui existeix una amplíssima majoria de catalans i catalanes que volen decidir el seu futur en un referèndum", recorda Aragonès.
"Com més gran sigui el consens, més força tindrà Catalunya en la seva negociació amb l'Estat i a ulls de la comunitat internacional. Aquesta és la via més ràpida per tornar a votar, perquè parteix dels aprenentatges de la tardor del 2017".
Aragonès demana proposar un acord de claredat a l'Estat, que identifiqui "quan i com Catalunya pot tornar a exercir el dret a decidir".
Aragonès: "Cal concretar com donem resposta a la ciutadania de Catalunya de decidir el seu futur democràticament".
"Intercanviar punts de vista pot ser un delicte? Rotundament no. Cal la desjudicialització i aconseguir els efectes de l'amnistia per acabar amb despropòsits judicials que ens allunyen de la solució. Però no n'hi ha prou. Cal abordar el conflicte de fons que és la incapacitat de donar resposta a la voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya que vol decidir el seu futur amb l'Estat".
"L'amnistia és una via que cal explorar perquè ningú més entri a la presó. Ningú pot quedar enrere ni quedar abandonat a la seva sort. No és just la persecució que pateixen diputades com Eulàlia Reguant que aquesta setmana s'enfronta a un judici".
"Estem davant una situació de bloqueig amb l'Estat que hem d'aconseguir superar. Podem partir de punts de vista diferents o oposats. Tenim anàlisis diversos, però ens hem de sobreposar per avançar. El primer pas és posar fi a qualsevol forma de repressió, sigui exili o inhabilitacions".
"La proposta va dirigida a tots els demòcrates, siguin o no independentistes. Ens obra les portes que fins ara han estat tancades".
Aragonès es refereix al conjunt del país per resoldre el conflicte amb l'estat.
Aragonès dona la mà "a les formacions amb què ens hem entès durant la legislatura", en referència a Junts, Comuns i CUP, per l'aprovació dels pressupostos.
Aragonès assenyala el gran consens al Parlament al Pacte Nacional per la Llengua.
"S'ha impulsat la llei d'ampliació de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional", destaca del departament de Drets Socials.
Del Departament d'Interior, Aragonès destaca la feminització del cos dels Mossos d'Esquadra, que ja representen un 30%: "Queda camí per recórrer, però s'ha avançat substancialment".
"L'OMS ha rebaixat el nivell d'alerta per la pandèmia i això ha estat gràcies a un esforç conjunt arreu del planeta i Catalunya. La campanya de vacunació ha estat un èxit, les xifres de cobertura són molt altes i ens permet afrontar el futur molt més ben preparats".
Aragonès destaca un "canvi de paradigma" en el tractament de la Salut Mental.
Aragonès destaca la lluita de la conselleria d'Universitats per enfortir el català a les universitats catalanes.
Aragonès defensa que el seu Govern treballa per la Catalunya sencera, destacant les mesures que s'han fet als municipis més petits.
Aragonès recorda l'avançament del curs escolar, que va aixecar molta polèmica. "És una mesura bona pels alumnes i les famílies, que facilita la conciliació. També pot suposar un estalvi important".
"Vull agrair la col·laboració del món local i han fet que la gratuïtat de l'Infantil 2 sigui possible", destaca Aragonès, que ha recordat la tasca dels ajuntaments repetidament durant el seu discurs.
Aragonès destaca la tasca de Victòria Alsina al capdavant del departament d'Exteriors amb l'obertura de seus de Catalunya al món: "Volem donar a conèixer el nostre país i acompanyant els catalans arreu".
Aragonès destaca que el departament de Feminismes, creat aquesta legislatura, "més enllà de fites concretes, està fent una gran feina a l'hora de trencar marcs preestablerts en un context de retorn del conservadorisme i de retorn de l'extrema dreta".
Aragonès destaca la importància dels pressupostos del 2023, elaborats pel departament d'Economia, dirigit pel conseller Jaume Giró.
Aragonès denuncia el dèficit fiscal, "un ofec que ens limita enormement i que ens omple de motius per voler ser independents".
"Catalunya serà industrial o no serà. I aquesta ha de ser verda i amb llocs de treball de qualitat", diu Aragonès sobre el departament de Treball.
Aragonès repassa ara les tasques fetes per Laura Vilagrà com a consellera de Presidència, destacant l'estabilització de places de treballadors i l'esforç per frenar el despoblament.
"El futur de la mobilitat és el ferrocarril. Cal tornar a destacar el mal funcionament crònic de Rodalies de Renfe. És un maldecap diari i un llast per a les empreses", destaca Aragonès, remarcant que el vicepresident Puigneró treballarà pel traspàs de competències i demanant la implicació de tots els partits del Parlament.
Aragonès repassa la feina feta des de les diferents conselleries, començant pel departament de Vicepresidència amb el projecte AINA.
Aragonès destaca que en un any de legislatura s'ha arribat a un grau d'execució del 40% del pla de Govern.

"Mai hem deixat o deixarem un servidor públic o un Mosso d'Esquadra sense defensa, i menys davant una agressió. Però tampoc podem contribuir a alimentar una espiral que no porta enlloc", diu Aragonès, defensant que la Generalitat s'ha retirat de causes obertes relacionades amb actes de protesta.
Aragonès, sobre el català: "No ha estat fàcil, però tenim un consens pel català més sòlid i ampli".
"Des de fa anys s'intenta acabar amb el model d'escola en català. I qui ho intenta sap que la llengua és el que ens cohesiona, és el punt de trobada de la societat catalana. Qui intenta acabar amb aquest model no ho aconseguirà. Davant l'intent d'imposar un 25% de castellà, hem reforçat el consens lingüístic".
Aragonès: "Hem estat capaços de construir acords per a la renovació de la Sindicatura de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el Consell de Garanties Estatutàries i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. I això, sense cap mena de dubte, és una excel·lent notícia".
Aragonès demana treballar per tenir unes institucions plenament operatives, modernes, àgils, eficients i innovadores.
"Aquestes són unes primeres mesures, que s'ampliaran amb d'altres que formen part del projecte de pressupostos pel 2023", anuncia Aragonès.
"L'energia solar és la més democràtica, la que ens permet avançar cap a la sobirania energètica. Estem desaprofitant el sol i hem de emprar cada centímetre de teulada per instal·lar una placa solar i rebaixar la factura de la llum i lluitar contra el canvi climàtic".
Aragonès anuncia que s'ampliarà la T-Jove pels usuaris de fins a 30 anys, per reduir les despeses dels més joves i fomentar l'ús del transport públic.
Aragonès denuncia que les ajudes estatals al lloguer són "manifestament insuficients" davant el preu del lloguer de Catalunya: "On no arriba l'Estat, treballem per arribar-hi des del Govern de Catalunya, amb les mans lligades".
Aragonès: "Aquest hivern, ningú pot passar fred per culpa de l'encariment de l'energia", diu el president després d'anunciar un augment del 50% del Bo Social Tèrmic.
"Posem en marxa un escut social de 300 milions d'euros per ajudar a la ciutadania a afrontar millor l'escalada de preus. Són mesures per acompanyar els més vulnerables".
"Disposar d'un projecte així, assegura el futur de l'Economia del país en termes de prosperitat i benestar", diu el president Aragonès sobre la possibilitat d'acollir la Vall de l'Hidrogen Verd.

Aragonès fa una lectura positiva de les mesures que ha pres la Comissió Europea i es refereix al projecte de la Vall de l'Hidrogen Verd: "Tenim el coneixement, les infraestructures i la capacitat emprenedora".
Aragonès fa referència a ajudes a les llars més vulnerables davant la pujada dels tipus d'interès.
"La crisis climàtica condiciona el manteniment del nostre model social. No podem obviar el canvi climàtic a l'hora de donar respostes a la inflació", reflexiona el president Aragonès en el seu discurs del debat de política general.
"La guerra ha multiplicat el preu de l'energia. Amb ell, ha augmentat el cost de producció i distribució dels productes, provocant una pujada del preu de la vida". Aragonès assegura que aturar la pujada dels preus ha de ser una prioritat.
Aragonès es refereix a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, recordant que Catalunya ha acollit 25.000 persones refugiades.
"Hem d'evitar que la política i la societat, davant les conseqüències de la guerra, s'enfundin de nou un mallot neoliberal en una nova cursa cap a l'abisme. Catalunya no hi serà: qui paga la factura d'abaixar els impostos a l'1% més ric és tota la població".
"El pitjor de la pandèmia ja ha passat, però s'han mantingut moltes de les dotacions en el servei públic de salut i a les escoles catalanes. Són una millora en les prestacions que oferim a la ciutadania". Aragonès reclama a l'Estat que consolidi els recursos sanitaris mobilitzats durant la covid.
Aragonès destaca una recuperació "ràpida i sòlida" de l'economia de Catalunya després de la pandèmia.
El president Aragonès denuncia ara el dèficit fiscal crònic: "No entrarem en el joc de rebaixes fiscals populistes que només beneficien a l'1% de la població que més té", diu el president, que reclama una "Catalunya justa i pròspera".
"Les desigualtats són injustes per naturalesa, que són un fre per la pròpia economia i són el que realment divideix i fractura un país. Per això, la lluita contra les desigualtats és una de les prioritats d'aquest Govern".
Aragonès es refereix a les dades d'exportacions i d'inversió estrangera que "consolida el lideratge de Catalunya". "L'any 2019 va ser un dels millors anys i estem en disposició si continuem amb la tendència de superar aquestes xifres".
Aragonès destaca dades positives de l'economia catalana: "Hem trencat la barrera del 10% d'atur, una xifra que encara és massa alta, però que s'ha de valorar. Això ens demostra que estem en la bona direcció".
"Hem de multiplicar els esforços per acompanyar la ciutadania davant la pujada de preus. Aquesta està posant en risc la viabilitat de moltes empreses, que es plantegen si han d'aturar la producció durant unes setmanes".
Aragonès es refereix a la qüestió nacional: "Hem d'acabar amb la repressió i construir el camí per fer el referèndum efectiu, on tothom se senti cridat a participar, siguin o no independentistes, i que les parts reconeguin el resultat i es pugui implementar la voluntat de la ciutadania".
Aragonès: "Malgrat les dificultats, en només un any hem iniciat la transformació. I el país avança".
"L'augment del cos de la vida ens situa en una situació molt complicada. Reforcem tots els instruments dels quals disposem per mitigar els efectes de la inflació". Aragonès anuncia un escut social de 300 milions d'euros.
Argonès es refereix als resultats de les eleccions italianes i sueques: "Cap societat està immunitzada contra les posicions reaccionàries. Defensar la democràcia i els drets socials implica generar grans consensos, afrontar les grans qüestions des d'una mentalitat de progrés". El president recorda que Catalunya ha estat sempre "un mur contra el feixisme".
El president Aragonès anuncia que farà "una proposta dirigida al conjunt del país, a la Catalunya sencera, per resoldre el conflicte polític, per enfortir la posició de Catalunya en el procés de negociació i per donar resposta a la voluntat majoritària de la ciutadania".
Segons Aragonès, el gran objectiu del debat de política general ha de ser trobar grans consensos i acords, sense deixar de afrontar qüestions de fons com el conflicte polític amb l'Estat.
Aragonès: "Iniciem el debat de política general en un context molt complex. Ho fem amb la voluntat i la certesa que ens hem de sobreposar a la situació, construint consensos i arribar a grans acords que ens enforteixin com a país".
Pere Aragonès comença el seu discurs.
Alba Vergés saluda a Laura Borràs, que segueix la sessió amb Jordi Turull, com a "presidenta".

Vergés denuncia un nou feminicidi a Catalunya.

🔴 Comença el debat de política general
Arriba el president Pere Aragonès acompanyat de la consellera Laura Vilagrà.
Arriben Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament, i Jordi Turull pocs minuts abans de començar el debat de política general. Els diputats s'asseuen als seus escons.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reunit el grup parlamentari d'ERC aquest dimarts abans de començar el debat de política general, en una trobada a la qual han acudit els consellers republicans
Alicia Romero (PSC) ha sostingut que el debat de política general estarà "marcatge per les desavinences del Govern", context en el qual considera que guanya importància el paper dels socialistes catalans com una oposició alternativa i crítica però amb la mà estesa, ha dit.
El divendres a les 11 del matí els grups tindran deu minuts per defensar les seves propostes de resolució –un màxim de 15 per grup-, i cap a dos quarts de 2 del migdia es faran les votacions.
El PP, per contra, vol posar l'accent en les mesures contra "l'onada delictiva" i la "inseguretat" que asseguren que es viu a Catalunya. Segons han explicat, volen reivindicar que Catalunya sigui "un lloc de llibertat i segur" i defensaran "el dret a viure en pau, tranquils i sense por". Una de les propostes que plantejaran és la creació d'un telèfon d'atenció urgent contra l'ocupació, com el que ja té la Comunitat de Madrid
La portaveu del PSC-Units en el Parlament, Alícia Romero, ha qualificat d'"insuficient" el paquet de mesures de 300 milions d'euros per afrontar la inflació i que preveu anunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el Debat de Política General (DPG) aquest dimarts el Parlament
Per la seva banda, Ciutadans considera que el "gran focus" del debat ha de ser les mesures econòmiques per combatre la crisi. De totes maneres, creuen que és necessari no obviar el procés independentista i també preveuen presentar-ne sobre aquesta temàtica, perquè al seu parer és el que "drena els recursos" de Catalunya.
Pel que fa als comuns, consideren que el debat ha de ser "sobre els problemes que afecten al país" i no "de les medalles dels partits independentistes". En Comú Podem pretén plantejar el debat seguint tres eixos: com afrontar la inflació, com encarar la crisi energètica, el desplegament de renovables i l'encariment de la llum; i com "potenciar" Catalunya davant un Govern "paralitzat". A més, ja han avançat que una de les propostes que hi portaran serà perquè el Parlament es posicioni sobre la necessitat de mantenir l'impost de patrimoni, una qüestió que enfronta els dos partits a Govern
La CUP se centrarà en mesures per donar resposta a l'encariment general del preu de la vida i a la situació de "precarietat" pel que fa a drets laborals. De fet els cupaires han iniciat una campanya sota el lema 'Mengem-nos els rics' justament per englobar les propostes que llançaran al debat. Entre les qüestions que proposaran hi ha la Renda Bàsica Universal, el control de preus, la nacionalització de subministraments i "l'impost pel futur".
L'objectiu dels socialistes en aquest debat, segons asseguren, és enfocar les propostes de resolució en els temes "que preocupen a la gent" en moments de crisi econòmica. Algunes de les seves idees aniran relacionades amb la pujada de preus i dels tipus d'interès
El president del Govern, Pere Aragonès, ha reunit el Consell Executiu com cada dimarts i posteriorment començarà el debat de política general.
📸 El #president @perearagones ha encapçalat aquest matí la reunió setmanal del Consell Executiu pic.twitter.com/QsfVS8XEaC
— Govern. Generalitat (@govern) September 27, 2022
La sessió parlamentària que obre el curs polític començarà amb el discurs d'Aragonès sense límit de temps, se suspendrà al migdia i es reprendrà sobre les 15.00 amb el torn dels grups, que intervindran durant mitja hora de gran a menor, acabant amb Junts i ERC
Per refer la relació amb ERC, Junts ha centrat les seves demandes en tres aspectes que considera que els republicans no estan complint de l'acord de govern que va permetre la investidura d'Aragonès: constituir una direcció estratègica de l'independentisme; unitat d'acció dels dos partits al Congrés dels Diputats, i delimitar la taula de diàleg exclusivament a l'autodeterminació i l'amnistia
El debat de política general anirà molt més enllà del rumb nacional del Govern. Els grups parlamentaris podran presentar-hi fins a quinze propostes de resolució cadascun.
Junts per Catalunya manté la consulta prevista per l’octubre per a preguntar a les seves bases sobre la continuïtat al Palau de la Generalitat.
El debat de política general arrencarà amb el discurs del president Aragonès, que es preveu que s’allargui més d’una hora i mitja. Allà, el cap de l’executiu hi presentarà una “proposta àmplia per a l’autodeterminació” de la qual encara no se’n coneix gairebé res.
Segons Junts, l'objectiu en el debat de política general és veure si ERC és un partit "seriós" i "compleix amb l’acord de legislatura signat amb Junts o pensen seguir actuant de forma unilateral al si del govern de la Generalitat com han fet fins ara". "El que volem constatar en el debat és si pensen complir o no l’acord que va fer president Pere Aragonès", han afegit.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat "respecte" i "corresponsabilitat" a Junts el dia abans que comenci al Parlament el debat de política general. "No és el moment de fer desestabilitzar el Govern per disputes internes", ha dit Vilalta en roda de premsa
El total de mesures, que podran veure's incrementades i completades durant les properes setmanes i mesos, mobilitzarà prop de 300 milions i abastarà famílies, empreses, llars vulnerables, sector primari o joves. També hi haurà un paquet de mesures per combatre l'encariment de l'energia i el canvi climàtic.
El debat comença a les 11:30 i la majoria de partits reuniran les seves executives abans de la cita al Parlament.
En la qüestió concreta de les mesures anticrisi, Aragonès preveu anunciar avui un primer paquet de mesures per valor de 300 milions d'euros, segons han indicat fonts de Presidència. En aquest sentit, i a les portes d'un hivern que l'executiu preveu "complex", l'objectiu de l'equip encapçalat per Aragonès és "ser al costat dels ciutadans per acompanyar-los i minimitzar-ne l'impacte".
Des de Nova York, la setmana passada, Aragonès ja va avançar que, en el debat de política general, presentarà propostes per afrontar les conseqüències econòmiques de l'alta inflació. Així mateix, també va assegurar que la proposta "àmplia per a l'autodeterminació" que farà anirà enfocada a la "solució del conflicte polític amb l'estat espanyol": "Això hauria de sumar no només els que defensen la independència, sinó tots els demòcrates".
El gruix del ple —el primer que no estarà presidit per Laura Borràs— tindrà lloc aquest dimarts, amb la compareixença del president Pere Aragonès i el debat amb els grups parlamentaris. El cap del Govern respondrà individualment als grups parlamentaris i això farà que la sessió s’allargui fins a gairebé la matinada.
El debat de política general s’ha hagut de condensar en dues jornades maratonianes a conseqüència del judici de la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, al Tribunal Suprem per no respondre a les preguntes de Vox.
Aragonès arriba al debat de política general amb el Govern al límit. Per Nicolas Tomás
La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, lamentava aquest dilluns que el debat de política general d'aquest dimarts es pugui convertir en l'escenari d'una divisió" i que hi hagi qui ho utilitzi per buscar excuses, va dir textualment