Gairebé 300 milions d’euros. Aquest és el valor total del paquet de mesures que el president Pere Aragonès anunciarà aquest dimarts al Parlament de Catalunya, en el marc del debat de política general. Una sèrie d’ajudes públiques, treballades amb totes les conselleries, que el que busquen és fer front als efectes econòmics i socials de la guerra d’Ucraïna sobre les classes baixes i mitjanes, com ara l’increment desbocat dels preus. Entre aquestes destaca una ajuda de 100 euros per alumne per a les famílies vulnerables, l’ampliació de la T-Jove als 30 anys o la subvenció a les renovables i l’autoconsum. La majoria d'aquestes mesures (260 milions d'euros) no seran immediates i dependran de l'aprovació dels pressupostos. Segons ha explicat el mateix Aragonès, “són només unes primeres mesures”, que “s’ampliaran i complementaran” en la negociació dels comptes, que vol acordar amb la CUP i els comuns.

La bateria de mesures, molt semblants a les impulsades per la covid, té un import total de 297,8 milions d’euros. Un terç (100 milions) serà justament un ajut de 100 euros per alumne a les famílies amb rendes mitjanes i baixes que tenen fills escolaritzats per fer front a l’increment de costos vinculats a l’escolarització. Inclourà tots els alumnes d’infantil, primària i secundària. Des del Govern, però, no concreten encara què es considerarà rendes mitjanes i baixes. S'aplicarà a través de la deducció a l'IRPF a la declaració de la renda i es calcula que se'n beneficiaran fins a 973.000 alumnes d'escoles públiques i concertades. S'incorporarà al projecte de pressupostos.

Un altre apartat important són les mesures destinades als joves. Per una banda, es destinaran 29 milions d’euros en ajuts al lloguer per a joves de fins a 250 euros per persona i mes per als qui no tinguin accés a l’ajuda del govern central. Aniran adreçats a persones de fins a 36 anys en funció dels seus ingressos i el preu del lloguer i es posarà en marxa aquesta mateixa setmana. A banda, uns 30 milions d’euros s’invertiran en l’ampliació de la tarifa bonificada de transport públic, passant la targeta T-Jove dels 24 als 30 anys. Entraria en vigor l'1 de gener si s'aproven els pressupostos.

Paquet energètic

La segona mesura amb més pressupost del paquet de mesures anticrisi és l’acceleració en la instal·lació de plantes de producció d’energia renovables i biogàs. S’hi destinaran fins a 67,2 milions d’euros, sobretot destinats a agilitzar tràmits per a instal·lacions inferiors a 5MW. També s’invertiran fins a 51,3 milions d’euros per a l’acceleració de fonts de producció d’energia renovable per a l’autoconsum. En aquest sentit, es reforçarà la línia de subvenció ja existent a projectes d’autoconsum per a particulars, empreses i comunitats i així intentar arribar a totes les sol·licituds. Cada mes s’autoritzen uns 2.000 projectes, segons dades del Govern.

El paquet del Govern també contempla subvencionar amb 11,5 milions d’euros les mesures d’estalvi energètic amb una línia d’ajudes a comunitats de veïns i empreses per instal·lar sistemes automàtics d’encesa i apagada de llums en espais comuns i instal·lacions.

Finalment, es destinaran 8,8 milions d’euros a l’ampliació del bo social tèrmic que reben les 100.219 llars més vulnerables. D’aquesta manera augmentarà un 50% l’ajut previst per a les famílies vulnerables a l’hora de pagar la factura energètica. Les ajudes, doncs, es mouran entre els 173 i els 541 euros.