Els resultats de les eleccions municipals del 2023 han deixat un mapa electoral dividit amb molts colors, però no només a nivell municipal, sinó també carrer a carrer. A partir dels resultats censals de les eleccions municipals del 28 de maig a Catalunya i Espanya, ElNacional.cat ha elaborat un mapa interactiu que permet consultar quins han sigut els partits més votats carrer a carrer de tots els municipis catalans i espanyols. A partir de l'adreça de casa teva, de la teva feina o de qualsevol punt en concret del territori que vulguis explorar, podràs saber què van votar els electors censats en aquella secció i comparar-ho amb altres punts de la ciutat o poble.

🗳️ Xavier Trias recupera per a Junts els districtes de Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts, Eixample i Gràcia

🗺️ Com han canviat els colors electorals entre el 2019 i 2023? MAPA

Les eleccions municipals d'aquest 2023 han estat marcades per un canvi de forces tant en l'àmbit català com arreu de l'Estat. A la capital catalana, la força més votada ha passat a ser la candidatura de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que amb el 22,42% dels vots ha obtingut 11 regidors a l'Ajuntament de Barcelona. El suport a la candidatura ha sigut molt fort en alguns barris de la ciutat, com els del districte de Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts. En altres punts de la ciutat, els partits més votats han sigut uns altres, com Barcelona En Comú a Ciutat Vella. El suport dels veïns, però, canvia si ens fixem carrer a carrer en els resultats de les seccions censals. I ara, amb el mapa d'ElNacional.cat es poden saber els vots dels veïns i veïnes de la majoria de les ciutats i pobles de Catalunya i Espanya.

El mapa de les eleccions municipals 2023, carrer a carrer: què han votat els teus veïns?

Per poder consultar el resultat de cada secció censal, utilitza el buscador que apareix en el mapa i escriu el teu domicili o qualsevol adreça. El mapa et portarà a aquell punt geogràfic concret i podràs veure el color de la força més votada, així com els vots que han rebut les principals formacions. Pots trobar el teu municipi, visquis on visquis, perquè el mapa inclou les dades de la majoria de municipis dels Països Catalans i de tota Espanya. Utilitza el cercador o mou-te pel mapa per trobar el que busques:

El mapa s'ha elaborat a partir dels resultats censals facilitats pel Ministeri de l'Interior. Tot i que apareixen la majoria de poblacions de Catalunya i l'Estat, n'hi ha moltes on els resultats de les eleccions d'aquest diumenge 28 de maig no estan per ara disponibles a nivell de carrer.

Com ha canviat el panorama des de les eleccions municipals del 2019?

Segons els resultats provisionals de les eleccions municipals 2023, Esquerra Republicana (ERC) és el partit amb més regidors arreu de Catalunya. No obstant això, Junts ha reduït la distància respecte al 2019 i s'han igualat les forces. Les candidatures republicanes han aconseguit més de 2.890 regidors i un 17% dels vots a tot Catalunya, tot i que estan lluny del domini territorial que van tenir el 2019. Junts, molt a prop, ha obtingut prop de 2.700 regidors i el 18% dels vots, segons les dades provisionals. Així, superen els republicans en nombre de vots a tot Catalunya. El PSC, en tercer lloc, ha obtingut 1.453 representants, però amb el 24% dels vots, el percentatge més alt a Catalunya i la força que ha experimentat un major creixement en representació en comparació amb fa 4 anys.

En canvi, en les eleccions municipals del 2019 a Catalunya, Junts va obtenir el major nombre de municipis, amb un total de 377. Darrere seu, es van situar les candidatures d'ERC, que van guanyar en 342 municipis, i el PSC, que va ser la primera força en 96 ajuntaments municipals. A més, en 103 municipis, les forces més votades van ser les formacions municipalistes. Les Candidatures d'Unitat Popular i Amunt (CUP) van guanyar en 17 municipis, mentre que les candidatures de l'espai d'En Comú ho van fer en 12.

 


 

Metodologia: El mapa s'ha elaborat a partir dels resultats censals de les eleccions municipals facilitats pel Ministeri de l'Interior, i les dades de seccions censals del 2023 de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Desenvolupament del mapa per Luis Lorenzo.