Les eleccions municipals del 2023 han tornat a pintar de colors del mapa electoral a Catalunya, amb algunes forces que han canviat i altres que han mantingut el seu domini en alguns municipis catalans. A partir dels resultats provisionals i amb el 99% escrutat, ElNacional.cat ha elaborat un mapa interactiu amb la força més votada de cada municipi. Així, cada color correspon a la formació política que ha obtingut el percentatge de vots més alt en un municipi concret.  

🔴 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora del triomf de Xavier Trias
 

🔴 Eleccions municipals i autonòmiques 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini
 

A banda de les grans forces polítiques que han aconseguit imposar-se en molts municipis del territori català, també hi ha molts punts del país on les formacions amb més força són candidatures municipalistes que neixen a partir de la realitat de cada localitat. El mapa interactiu permet conèixer les sigles de les formacions més votades i comparar els resultats amb les darreres eleccions municipals del 2019. Per ara, Junts és la força més votada en més de 300 municipis, així com ERC, amb també més de 300 municipis on les llistes republicanes han sigut les més votades. Totes dues forces independentistes s'han reequilibrat després de les eleccions municipals d'aquest 28M en què ERC va treure els seus millors resultats en uns comicis locals, i Junts ha retallat enguany les distàncies amb els republicans.

Eleccions municipals 2023: així queda el mapa electoral de Catalunya

Amb els resultats provisionals d'aquestes eleccions municipals del 28M, podem conèixer la força que ha tingut cada candidatura a escala municipal, així com els suports que han rebut de manera general a Catalunya. En aquest mapa, es poden apreciar quines són les formacions que han aconseguit imposar-se en més municipis com a primera força:

A priori, les forces més votades del municipi són les que tenen més representació i, per tant, més opcions de controlar el municipi. Amb tot, els segons partits més votats poden estar molt a prop en nombre de vots, i aconseguir la mateixa representació en nombre de regidors, com va passar a Barcelona el 2019: ERC va ser la força més votada, però Barcelona En Comú va obtenir el mateix nombre de regidors a l'ajuntament i a partir de pactes Ada Colau va renovar el seu mandat. Cal tenir en compte, també, que si cap alcaldable té els suports suficients per ser investit, automàticament esdevé alcalde o alcaldessa el candidat del partit més votat.

Com ha canviat el mapa respecte de les eleccions municipals 2019? 

En les eleccions municipals del 2019, Junts va ser la primera força en el nombre més alt de municipis —377. Per darrere van quedar les candidatures d'ERC, sent les forces més votades en 342 municipis, i el PSC, que va ser la primera força en 96 ajuntaments municipals. Per altra banda, en 103 municipis la força més votada van ser formacions municipalistes. En 17 municipis, la força més votada van ser les Candidatures d'Unitat Popular i Amunt (CUP), i en 12 les candidatures de l'espai d'En Comú.