Les eleccions municipals a l'ajuntament de Saragossa s'han saldat amb una victòria de les dretes, amb el Partit Popular de Natalia Chueca al capdavant com a guanyador dels comicis i Vox com a necessària crossa, en tercer lloc.

La segona posició se l'ha endut el Partit Socialista, a qui li serà impossible sumar els 16 diputats necessaris per governar en coalició amb Podemos-AV.

 

Com s'aprecia al gràfic, el Partit Popular ha assolit 15 regidors, el Partit Socialista 10, Vox 4 i Podemos-AV 2.

🗳️ Quines eleccions hi ha a Catalunya aquest 2023?: data de les municipals i les generals

 
L'anterior legislatura

Els comicis de 2019 van donar la victòria al Partit Socialista (10 regidors), però va ser el Partit Popular (8) de Jorge Azcón qui va fer-se amb el consistori amb els vots de Ciudadanos (6).

Altres formacions com Zaragoza en Común (3), Vox (2) i Podemos-Equo (2) també van aconseguir representació a l'ajuntament.

El 15 de juny de 2019, Azcón va ser investit alcalde de Saragossa, fent que el PP tornés a dirigir aquest consistori 16 anys després de la seva darrera victòria a la capital de l'Ebre. Natalia Chueca, la seva successora, sumarà 4 anys més a aquest recompte a favor dels populars.

Altres municipis aragonesos

A Osca, el Partit Popular ha assolit 12 regidors, el Partit Socialista 10 i Vox 3.

 

El vot a Osca no s'ha fragmentat tant com va fer-ho als anteriors comicis, fent desaparèixer del consistori partits com Ciudadanos i Podemos-Equo. Actualment controlat pel Partit Socialista, el consistori passa ara a mans d'un Partit Popular que necessitarà a Vox per obtenir la majoria necessària.

Per altra banda, a la Franja, el Partit Popular ha assolit 10 regidors, el Partit Socialista 4, Vox 1 i ETXSBC 2. El PP ha obtingut la majoria absoluta.

 

A la desaparició de Ciudadanos i Podemos-Equo, a la Franja cal sumar-li també l'extinció del PAR. El consistori continuarà en mans del PP, sense necessitat de cap mena de pacte.

L'hemicicle de Terol queda de la següent manera: el Partit Popular ha assolit 11 regidors, el Partit Socialista 3, Vox 2 i Teruel Existe 5. El PP ha obtingut la majoria absoluta.

 

A la desaparició de Ciudadanos i Podemos-Equo i el PAR, Terol ha vist com sortia del seu consistori formacions com Izquierda Unida i Chunta Aragonesista.  El consistori continuarà en mans del PP, sense necessitat de cap mena de pacte.

🗳️ Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

 

Possibles pactes

A excepció dels municipis aragonesos en què el Partit Popular ha assolit la majoria absoluta, com Terol i la Franja, l'ajuntament de Saragossa segueix la tendència repetida en tants i tants municipis de l'estat espanyol: la política municipal dels pròxims 4 anys serà la que marqui un PP assistit per Vox, ja sigui com a soci de govern, o com aliat amb qui cuinar un acord d'investidura. Aquesta serà, també, el cas d'Osca.