Els set exmembres de la banda terrorista ETA que estaven inclosos en candidatures d'EH Bildu per a les pròximes eleccions municipals han anunciat que fan un pas enrere i renuncien a recollir l'acte si són escollits a les urnes. A les llistes de Bildu hi ha un total de 44 persones que en el seu moment van ser condemnades en major o menor grau per delictes relacionats amb ETA. Els set candidats que abandonen la carrera electoral són Agustín Muiños, Begoña Uzkudun, Asier Urribarri, José Antonio Torre Altonaga, Juan Carlos Arriaga, Lander Maruri i Juan Ramón Rojo.

🟡 Qui són i què han fet els 44 exmembres d'ETA a les llistes de Bildu que de sobte són notícia?

La participació en les eleccions de candidats que en el passat van ser condemnats per relació amb ETA ha estat gasolina per a la campanya del PP i Vox, que han retret directament al president socialista Pedro Sánchez que aquesta situació estigui tenint lloc. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha arribat a plantejar que es reconsideri la legalitat del partit. Per la seva banda, l'esquerra espanyola ha retret a la dreta la seva instrumentalització del terrorisme d'ETA en època de campanya. 

"La inclusió dels nostres números a les candidatures d'EH Bildu a les nostres respectives localitats ha aixecat una gran polseguera política i mediàtica", reconeixen en una carta, on anuncien la seva begativa a recollir l'acta de regidor si són escollits."No negarem ara la nostra militància del passat ni la responsabilitat que hi assumim", prossegueix el comunicat. "La configuració de les llistes als nostres respectius municipis ha aconseguit una indubtable transcendència, que ens obliga, per diferents motius, a retirar les nostres candidatures en la mesura possible i a assegurar que en cap cas prendrem el càrrec de regidor. Amb aquesta decisió ens volem adreçar, en primer lloc, a les víctimes d'ETA i, en general, a totes les persones que han patit en aquest conflicte, per mostrar així el nostre compromís perquè ni les nostres paraules ni les nostres accions afegeixin mai el més mínim patiment que ja hi ha hagut", remarquen.

Els exmembres d'ETA a la llista de Bildu

Un estudi de l’Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) va avaluar els delictes dels 44 candidats de Bildu que es troben a les llistes de Bildu, les sentències d'aquests quaranta i apunta que no hi ha impediments perquè els exetarres es presentin. Tanmateix, malgrat ser legal, ha despertat la indignació. En especial, en els casos dels set que ja han retirat la seva candidatura, en tractar-se de delictes de sang. 

Justament, aquest se t'han volgut remarcar que la seva presència a la llista no implica que Bildu vulgui legitimar ETA. "Aquest projecte polític representa un futur ple d'esperança per a Euskal Herria que ha aconseguit l'adhesió de nombroses persones i sectors, inclosos molts que al seu dia es van enfrontar a nosaltres obertament, que ens van censurar i van condemnar la nostra actuació. Òbviament, la seva participació en aquest projecte col·lectiu que és EH Bildu no té per objecte legitimar ETA".