El programa electoral d'ERC a Barcelona per a les eleccions municipals 2023 ja és públic. Ernest Maragall aspira a reeditar la victòria obtinguda el 2019 per intentar convertir-se en el pròxim alcalde de la ciutat i per aconseguir-ho reivindica "una Barcelona per a tothom". Aquest lema és precisament el títol del programa electoral de Maragall, el més extens dels que s'han presentat en aquesta campanya. Un total de 236 pàgines en les quals ERC enumera les seves propostes en matèria d'acció social, urbanisme, habitatge, cultura, treball, seguretat o turisme. T'expliquem tots els detalls sobre el programa electoral d'Esquerra Republicana per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona 

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques
 

🔴 Eleccions a Barcelona 2023, DIRECTE | Resultats, escrutini i votacions del 28-M
 

🔴 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora del escrutinio del 28-M
 

Què proposa Ernest Maragall per a Barcelona?

L'alcaldable d'ERC ha organitzat les seves propostes en 13 apartats: justícia social, dignitat, igualtat, respecte, ciutat, habitatge, ecologia, oportunitats, innovació, cultura, bon govern, solidaritat i districtes. En matèria de drets socials promet implementar una renda bàsica universal (RBU) a la ciutat, fer polítiques encaminades a la inclusió de les persones amb discapacitat, obrir una residència per a l’acompanyament al final de la vida, crear una regidoria de drets i benestar dels animals i una altra de joventut i implementar l’Acord per un Salari Mínim de Ciutat, amb uns 1.500 euros mensuals. 

Quant a la seguretat, un dels elements clau d'aquesta campanya, Maragall proposa crear un jutjat de proximitat a cada districte amb l'objectiu de resoldre conflictes menors sense que sigui necessari que arribin als tribunals de justícia. També, la creació d'una unitat d'investigació especialitzada en narcopisos a la Guàrdia Urbana així com augmentar el nombre d'agents. D'altra banda, proposa la creació de la figura de l'alcalde de nit, modificar l'ordenança de convivència i un pla per garantir el descans dels veïns en zones amb elevats nivells de soroll. Per abordar la qüestió de la neteja, un altre dels punts principals, proposa implementar una brigada de cent persones que durant cent dies netegin la ciutat.

En matèria d'urbanisme, ERC vol "invertir la proporció de l’espai ocupat per les calçades — 60 % — amb el de les voreres — 40 % —per tal de donar veritable prioritat al vianant". Per fer-ho, proposa en reduir carrils de circulació en grans eixos com la Gran Via o el carrer Aragó, pacificar els laterals d'avingudes o les Rambles i treure motos, terrasses i bicicletes de voreres amb una amplada superior a 4 metres. Respecte a les grans infraestructures, ERC vol prioritzar la construcció del corredor mediterrani, però també aspira a convertir l'aeroport del Prat en un hub intercontinental amb més rutes intercontinentals i electrificar el port de Barcelona. Per gestionar el turisme, Maragall aposta per incrementar l'impost turístic i dedicar els guanys a combatre'n els aspectes negatius. 

Davant la crisi d'habitatge, el candidat republicà aposta per augmentar el parc de lloguer assequible amb 20.000 habitatges, implementar un fons per prevenir desnonaments i un pacte metropolità per l’habitatge. Quant a la mobilitat, Maragall vol prioritzar els desplaçaments a peu i en bicicleta a la ciutat i ampliar la xarxa de transport públic amb l'acabament del tramvia per la Diagonal, la creació de noves línies de bus o la regulació dels serveis compartits de cotxe i moto elèctrics. En relació amb l'Educació, ERC promet fer cinquanta noves escoles bressol i nous centres de formació professional. Quant a cultura, vol crear la T-Cultura, una targeta per a joves i persones amb rendes baixes per facilitar l'accés a museus, festivals i altres activitats culturals. També proposa crear la figura del comissionat de política lingüística per garantir la protecció del català a Barcelona.

📩 Consulta el programa electoral d'ERC a Barcelona per a les eleccions municipals 2023