El candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de l'ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha defensat aquest dimarts al vespre la necessitat de "construir en alçada" i "incrementar" el parc públic d'habitatge en règim de lloguer a la capital de Catalunya. En el marc d'un sopar-col·loqui organitzat per l'Institut Ostrom a l'hotel H10 Arts Gallery de Barcelona, l'alcaldable republicà va mostrar-se, també, molt partidari de la regulació dels preus del lloguer, un aspecte en què va topar amb els membres del think tank, que refusen aquest plantejament.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

A banda d'habitatge, Maragall també va fer referència a diverses qüestions vinculades amb la transició energètica o amb la visió metropolitana de la ciutat. En aquest sentit, el número u de la llista d'Esquerra a Barcelona va posar al damunt de la taula la modificació de les ordenances urbanístiques municipals per "facilitar" la instal·lació de plaques fotovoltaiques en habitatges particulars. Des del punt de vista de l'alcaldable, cal "un lideratge fort" al consistori barceloní i que aquest estigui encapçalat per un "alcalde que tingui les idees clares". En relació amb el debat sobre l'ampliació de l'aeroport, Ernest Maragall és favorable a "incrementar la capacitat de l'aeroport del Prat per a vols intercontinentals" i que, d'aquesta manera, "Barcelona es pugui enlairar al món". Ara bé, respecte a com fer-ho possible, l'alcaldable fa una crida a escoltar els experts.

Les mesures de l'Institut Ostrom

Durant el sopar amb Ernest Maragall —tal com van fer amb Daniel Sirera—, l'Institut Ostrom ha fet una exposició del seu decàleg de propostes programàtiques per a la ciutat de Barcelona per aquest mandat 2023-2027. Entre aquestes, aposten per la introducció d'un peatge urbà que tingui com a finalitat la reducció de la congestió; l'impuls d'una plataforma de mobilitat com a servei que permeti integrar el transport públic i els operadors públics i privats de micromobilitat a l'AMB; incrementar de manera esglaonada el preu del permís dels ciutadans que resideixen a Barcelona per aparcar en zona verda; tenir una perspectiva metropolitana de les infraestructures de la ciutat; la simplificació dels tràmits administratius per poder accelerar la transició energètica en aquells domicilis que vulguin disposar de plaques solars; augmentar l'oferta d'habitatge públic i privat; la lluita contra el sensellarisme amb projectes com el Housing First; la regulació "intel·ligent" del mercat del turisme; una avaluació independent i freqüent de les polítiques públiques i l'impuls de la internacionalització de les empreses barcelonines.

El think tank liberal català ha organitzat un cicle de trobades amb diversos alcaldables a Barcelona. L'objectiu que tenen és que els candidats expliquin i detallin el seu model de ciutat i els seus projectes per a les eleccions municipals 2023. Aquest cicle de conferències va arrencar el passat 9 de març amb un sopar amb el candidat del Partit Popular a la batllia de la capital de Catalunya, Daniel Sirera. Ara bé, havia d'arrencar el passat 3 de març amb un dinar amb Jaume Collboni, però l'acte es va haver d'anul·lar per motius d'agenda del número u de la llista del PSC a Barcelona. Després de les trobades amb Sirera i Maragall, quedarà l'última amb Xavier Trias, un esdeveniment programat per a l'11 d'abril. Tots els sopars se celebren al mateix emplaçament, l'hotel H10 Arts Gallery de la ciutat barcelonina.