Per primer cop des de 1979, quan es van celebrar les primeres eleccions municipals arreu de l'Estat, el PSOE ha tancat la campanya electoral lluny de Madrid i ho ha fet a Barcelona per donar suport a la candidatura de Jaume Collboni com candidat a l'alcaldia de Barcelona. I les intervencions de José Luis Rodríguez Zapatero i especialment de Pedro Sánchez han portat inevitablement que aquest fos un acte en clau espanyola amb crítiques especialment dirigides cap al Partit Popular i el seu líder Alberto Núñez Feijóo. Només l'alcaldable socialista s'ha referit directament als seus dos rivals electorals, Ada Colau i Xavier Trias; mentre que Salvador Illa ha insistit en la seva intervenció en un Pavelló de la Vall d'Hebron ple a vessar amb 4.000 assistents en la importància de la política útil, tant a Espanya com a Catalunya i Barcelona, sempre encarnada segons ell pels socialistes. En aquest acte també han intervingut les alcaldesses de Sabadell i Sant Boi, Marta Farrés i Lluïsa Moret per demostrar el múscul del municipalisme socialista. 

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🗳️ Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?

Pedro Sánchez ha estat l'últim a parlar davant d'un públic entregat que l'ha rebut amb crits de "presidente" i ho ha fet per referir-se a les grans fites del seu govern de coalició i per criticar a la dreta ja que, davant aquestes millores socials les seves úniques opcions segons són "amenaçar amb derogar" quan són a l'oposició i fer retallades quan governen. "Tot amb una intenció, la de demolir i destruir perquè el seu únic projecte polític és tornar al passat", ha advertit Sánchez. En la mateixa línia, ha assegurat que el seu govern està demostrant que es pot "pujar el salari mínim i crear feina i que es poden revalorar les pensions i reduir el dèficit de la seguretat social". 

Per tot plegat, i com han fet la resta de persones que han intervingut en aquest míting de tancament de campanya, ha fet una crida a omplir les urnes aquest diumenge: "Estem demanant el vot pel que de veritat importa i hem de ser clars. Votar importa? Jo crec que si, perquè gràcies als vostres vots ara tenim un govern que ha revalorat les pensions i que ha pujat el salari mínim" ha tornat a reivindicar-se Sánchez. El seu discurs, però, ha estat interromput per un grup d'activistes que han estat expulsats del recinte. 

Zapatero assegura que els socialistes tenen la "consciència tranquila" 

En una campanya electoral que va començar per la presència d'expressos d'ETA a les llistes electorals d'EH Bildu al País Basc, fet que l'oposició va emprar contra el govern espanyol, i que s'ha acabat amb l'escàndol per la compra de vots que Sánchez ha ignorat tant el matí a Tarragona com a la tarda des de la Vall d'Hebron, l'actual president s'ha dirigit directament a José Luis Rodríguez Zapatero. A ell li ha agraït haver acabat durant el seu mandat amb la violència, en el que s'ha entès com un retret als seus rivals electorals que han intentat fer reviure el fantasma del terrorisme. 

Jose Luis Rodriguez Zapatero Acte Final Campanya PSC / Ivan Aparici
Jose Luis Rodriguez Zapatero a l'acte de final de campanya del PSC / La Perspectiva

Per la seva part, un dels altres convidats estrelles era l'expresident del govern espanyol, que ha farcit la seva intervenció d'anècdotes tot i que també s'ha dedicat a criticar els populars i especialment al seu líder, Alberto Núñez Feijóo, a qui li ha pronosticat que pot acabar com Pablo Casado abans de les eleccions generals. Respecte a Catalunya, el socialista ha destacat que el seu partit, tot i expressar un "no seriós i ferm" al procés, també va dir "sí a la paraula, el futur i l'entesa entre catalans". Anant més enllà, s'ha desfet en elogis a Salvador Illa a qui tots han batejat com a pròxim president de la Generalitat". "És el polític revelació de la dècada, és el to, el saber estar i el sentit comú. Quina sort que heu tingut", ha exclamat Zapatero. 

El missatge de Collboni als indecisos: "Ni Trias ni Colau, toca nou alcalde" 

I el protagonista eclipsat de la nit per les estrelles convidades, Jaume Collboni s’ha tornat a mostrar convençut en aquesta “festa que avança la victòria socialista del proper diumenge arreu de Catalunya i a Barcelona” que ell serà el guanyador de les eleccions municipals. Ho ha anat assegurant durant tota la campanya i avui hi ha insistit, reivindicant-se com l’hereu dels alcaldes socialistes de Barcelona, també Pasqual Maragall tot i les crítiques del candidat d’ERC i germà de l’exalcalde, Ernest Maragall, a aquesta “apropiació” del seu llegat. Després de saludar amb l’”hola” olímpic a “Barcelona Catalunya i Espanya” ha demanat una mobilització massiva en les eleccions del 28-M: “El nostre rival és l’abstenció”.

Jaume Collboni a l'acte final de camapnya del PSC / Ivan Aparici
Jaume Collboni Acte Final Campanya PSC / La Perspectiva

Reivindicant-se com a fill del Baix Guinardó, de l’escola pública catalana i de les beques de Felipe González ha volgut enviar un missatge “clar”, i en castellà, als indecisos que poden decantar la balança cap a ell o els seus rivals: “Sé que hi ha molta gent que dubta. Però ara, ni Colau ni Trias. Ara toca un nou alcalde, toca PSC perquè som qui ha donat els millors anys a Barcelona. No us hem fallat mai i no us fallarem ara", ha assegurat, fent una crida a obrir una nova etapa a la ciutat. 

Protesta ecologista

EuropaPress 5227418 miembros organizacion acto psc echan activistas irrumpido intervencion
Moment de la protesta / Europa Press

Uns quatre activistes climàtics han interromput el míting del president del Govern, Pedro Sánchez, al tancament de la campanya a Barcelona aquest divendres a la tarda a l'inici de la seva intervenció amb samarretes que titllaven el PSC de ser un "partit suïcida climàtic".